Зомбинг и бенчинг – наръчник на модерната връзка

Не ви ли се струва, че все по-рядко връзките успяват да устоят на северняшкия вятър, който духа между партньорите. И нищо чудно - правилата за запознанства и за здравината на отношенията постоянно се променят.

Преди има-няма 20-ина години бяхме ограничени до запознанства с хора от нашия непосредствен социален или географски кръг. Виртуалните запознанства от зората на интернет свалките бяха заклеймени като твърде странни, твърде нефелни и неблагонадеждни, за да са достойни съперници на връзките, които се случваха с някого, срещнат в реалния свят.

Днес пък е точно обратното. Приема се за странно да не се използва технологията в полза на запознанствата. Джаджите правят срещите с нови хора по-лесни, но и по-предизвикателни - илюзията за безграничен избор затруднява търсещите любов да изберат точния човек, с когото да създадат семейство.

Технологиите също създават някои наистина лоши навици.
Поради липсата на офлайн социални връзки с огромната част от хората, които срещате онлайн, някои прийоми от социалното поведение, които не са били приемливи в миналото, са се превърнали в норма.
За все по-нормално се приема страхливата раздяла – тази, при която единият партньор пропада в дън земя, без да даде причина за загубилия си интерес към тази любов. Да избереш шушумига бягството пред честния разговор, вече е тренд.

Тренд в съвременния свят на връзките е и зомбингът.
Този термин идва от "зомби" и е почти същото явление като гоустинга.
При зомбинга обаче след известно време (обикновено след няколко месеца) човекът, който е изчезнал яко дим, изведнъж отново се появява в живота на зарязания и се държи така сякаш нищо не се е случило. С едва дума, възкръсва от мъртвите. Оттук идва и сравнението със зомби и произлизащият от това термин.

Няма еднозначно обяснение на зомбинга. Зомбито може да иска отново да поднови сексуалните си контакти и смята, че вие ще се навиете на секундата да разрошите чаршафите. Зомбингът може да е провокиран от това, че „зомбито“ обича да си играе с чувствата на другите. Има и трета възможност – наистина да му липсвате и да иска отново да се върне в живота ви.

Бенчингът е друга „любовна“ тенденция. Терминът идва от бенч (bench- от англ. пейка), но в случая се разбира като резервна скаймейка.
Човекът, който прилага тази тактика, е привърженик на поговорката „Нито го ям, нито на кучето го давам“. Хем не си пада толкова много по партньора си, хем не иска да къса с него съвсем. С една дума, иска да го запази като резервен вариант.
За разлика от гоустинга, може да е сложно да разберете дали някой ви прилага бенчинг. Особено ако не сте в ангажирана и сериозна връзка. Тогава трудно ще успеете да разберете дали другият развива отношенията ви бавно, стъпка по стъпка, или просто ви държи на къса каишка за удобство.

В най-добрия случай другият наистина ви харесва, но по някаква причина – има по-сериозни намерения към друг или има проблеми с обвързването, иска да ви държи на една ръка разстояние. Най-лошият сценарий е, ако ви използва за повишаване на егото, неангажираща сексуална връзка или някаква друга полза, която смята, че може да извлече от вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене