Марта Вачкова журира "Златна роза"

Актрисата е основен фактор в "Златна роза"

Анри Кулев се отказва от анимационния фестивал

Лили АНГЕЛОВА

Все повече като бройка и качество късометражни игрални филми участват в тазгодишното, 35-о издание на "Златна роза" във Варна, научи "България Днес".
Общо 26 филма са селектирани в конкурса. Шест от тях са осъществени с финансовата подкрепа на НФЦ. Това са "Може би утре" на Мартин Илиев, "Охлюви" на Албена Пунева, "Изпитания" на Любомир Печев, "Разпознаване" на Тома Вашаров, "Правила" на Ясен Генадиев и "Нощите на един самотен вестоносец" на Андрей Кулев. Част от останалите филми са дело на студенти от НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и НБУ, други са продуцирани от частни компании. Ще видим новите филми на Боя Харизанова, Яна Титова, Стефани Райчева, Симеон Сокеров, Джонатан Хайделбергер, Елена Тончева, Калоян Патерков, Мина Милева и Весела Казакова, както и няколко дебюта в игралното кино. Късометражните филми ще бъдат оценявани от тричленно жури с председател Мартина Вачкова, което ще присъди Голямата награда "Златна роза" за най-добър късометражен филм.

Кулев е изморен от безпаричието в изкуството
Кулев е изморен от безпаричието в изкуството

В рамките на съпътстващата програма на "Златна роза" ще бъдат представени и две изложби. Във фоайето на конгресния център във Варна се откри изложба с 14 фотографии на Темелко Темелков, а в неделя снимки показа операторът Бончо Карастоянов, заснел игралния филм "Земя" на Захарий Жандов.
Междувременно дни преди да започне "Златна роза", приключи 13-ият световен фестивал на анимационния филм пак във Варна. "Това е последният път, в който се занимавам с това", обяви директорът на феста - художникът и режисьор Анри Кулев. Той разкри, че през последните седем години е срещнал само трудности, свързани с финансирането на фестивала. "Уморих се да се унижавам. Събитието е със съдействието на държавата, а не е лична моя прищявка. То представя страната ни, защото е международно, но от Националния филмов център така и не намериха сили да направят спецификация на фестивалите и да решат кои ще се приоритетни за тях и кои не и на базата на какво ще се разпределят парите. Аз спирам дотук, на мен вече ми омръзна", коментира тъжно Анри Кулев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рокфелер, нацистите и илюминатите - замесени в най-налудничавите конспирации в света
Камелия: Бях готова да пея на Новак Джокович без хонорар
Арнолд Шварценегер получи почетна докторска титла
И прабабата на Камила била любовница на крал
Любовта на Ивет и Симоне - кой пръв спаси другия

Напишете дума/думи за търсене