Дариха Райна Кабаиванска със символичен ключ на Бургас (Снимки)

Райна Кабаиванска получи символичния ключ на Бургас от кмета Димитър Николов.

Градът е променен, станал е още по-красив и  модерен, сподели оперната прима 

С Ключа от Кулата на Бургас - голямото отличие на морската община, дари кметът Димитър Николов оперната прима Райна Кабаиванска.

Тя бе посрещната с аплодисменти от служителите на общината, напуснали кабинетите си, за да видят оперната легенда.

"Винаги се чувствам трогателно и много горда, когато се завръщам в Бургас. След последната ни среща преди девет години градът ми се вижда много променен и развит, превърнал се е в един красив и модерен европейски крайбрежен град", сподели Кабаиванска. Завръщането на й в родния град е по покана на кмета Николов, а поводът е галаконцерт на лауреатите на XVIII-я Международен майсторски клас в Нов български университет и стипендиантите на фонд "Райна Кабаиванска" за 2018 г., който ще се състои тази вечер в Операта.

"Радвам се, че точно на Международния ден на музиката 1-ви октомври посрещаме голямата оперна прима Райна Кабаиванска. Спомням си предната ни среща. Времето за Вас сякаш е спряло. Няма друг наш съгражданин, с който градът ни така да се гордее в областта на световното изкуство и да дава такова самочувствие на Бургас. Ето защо срещите ни с г-жа Кабаиванска винаги са така емоционални, позитивни и вълнуващи.", сподели кметът Димитър Николов. Освен Ключа от Кулата на града Николов развълнува оперната прима с още един подарък - копие от Архива на Общината на акта за раждане на голямата певица и актриса.

"Моята борба е да задържим наследството, което имаме в областта на музиката и изкуството. Имаме ученици от 21 държави, но това което ме радва е, че от майсторския клас вече са излезли големи имена, които казват, че са стипендианти на Фонд "Райна Кабаиванска". Тази година имаме три българки в майсторския клас, които ще чуете довечера, а програмата включва произведения от Доницети, Верди, Камий Сен-Санс, Пучини, Чайковски и Бизе", добави Райна Кабаиванска.

"Благодарим на г-н Николов за поканата да се върнем в Бургас след почти десет години, за да представим лауреатите от международния майсторски клас. Голяма част от тях представят България на големите световни сцени. Надявам се Бургас да стане една от задължителните дестинации на лауреатите в бъдеще", допълни Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет.

Оперната прима пристигна в Бургас с изпълнителния директор на Нов български университет Георги Текев /в дясно/.
Оперната прима пристигна в Бургас с изпълнителния директор на Нов български университет Георги Текев /в дясно/.
Голямата оперна певица бе посрещната с аплодисменти от служителите на общината.
Голямата оперна певица бе посрещната с аплодисменти от служителите на общината.
Кабаиванска разглежда руля на Общината Бургас. За късмет тя го завъртя три пъти.
Кабаиванска разглежда руля на Общината Бургас. За късмет тя го завъртя три пъти.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене