Проф. Стефан Драгостинов пише на коляно пиеса за цигулка, световната й премиера бе във Варна

Поклон на Едуа Задори и Стефан Драгостинов след концерта във Варна на 28 юни

СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

Симфонична поема на композитора прозвуча за първи път и в Кишинев

Едно класическо произведение за цигулка, чиито първи ноти проф. Стефан Драгостинов пише на коляното си преди година, имаше своята световна премиера само преди дни на международния музикален фестивал “Варненско лято”. Там за първи път прозвуча “Прелюд и фуга” за соло цигулка, създадено от професора заради голямата унгарска изпълнителка Едуа Задори.

Драгостинов я среща съвсем случайно преди година на софийското летище. Тя поисква от известния ни композитор да напише за нея бравурна пиеса за цигулка. Разговарят в горещия юлски следобед близо час за бъдещото произведение, когато на професора му хрумва да напише прелюд и фуга на тема, изградена върху буквите E-D-U-A, адекватни с четирите тона от нотната стълбица: ми-ре-до-ла. Вдъхновен, той вади празен нотен лист на входа на летището и пише на коляно първите няколко фрази от пиесата.

Още по-развълнувана е Едуа Задори, която

изважда цигулката си от калъфа

и пред насъбралите се пътници изсвирва току-що композираните ноти.

След три месеца проф. Драгостинов е готов с пиесата, посветена на световноизвестната цигуларка, и ѝ я праща по месинджър. Преди броени дни - на 28 юни, бе и премиерата ѝ на концерта във Варна. В програмата, изцяло посветена на българска съвременна музика, прозвучаха камерни творби от Панчо Владигеров, Любомир Пипков, Марин Големинов и Георги Арнаудов в изпълнение на испанския виолончелист Луис Зорита, пианистката Маргарита Илиева, доцент в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, и унгарката Едуа Задори.

“Благодаря ти, маестра Едуа! Свириш фантастично!”, с възхита каза проф. Драгостинов.

Дни преди фестивала във Варна композиторът прави световна премиера на друго свое произведение - симфоничната поема ТЕРРА БУЛГАРА, в Кишинев. Тя е изпълнена от симфоничния оркестър на Молдовското радио и телевизия под палката на известния румънски гост - диригент Матей Поп на 24 юни.

За първи път ТЕРРА БУЛГАРА е представена от Софийската филхармония преди четири години по повод 70-годишнината на именития композитор. За Кишинев обаче той подготвя втора преработена версия на поемата, посветена на древна и млада България. Тя е включена в програмата на 31-ото издание на международния фестивал “Дни на новата музика”, провеждан ежегодно в Кишинев вече повече от три десетилетия. Гости на събитието са извънредният и пълномощен посланик на България в Молдова Евгени Стойчев, молдовски диригенти, композитори и музиковеди, сред които президентът на Съюза на молдовските композитори проф. Паул Гамурари и артистичният директор на Националната молдовска филхармония маестро Михаил Агафита. Програмата на концерта включва съвременни произведения на автори от Румъния, Испания и България.

Извънредният и пълномощен посланик на България в Молдова Евгени Стойчев, диригентът маестро Матей Поп и Стефан Драгостинов след концерта в Кишинев на 24 юни
Снимка: Личен архив
Извънредният и пълномощен посланик на България в Молдова Евгени Стойчев, диригентът маестро Матей Поп и Стефан Драгостинов след концерта в Кишинев на 24 юни Снимка: Личен архив

Съвременна е и музиката, която създават студентите на проф. Драгостинов в Нов български университет, затова за тях той организира поредната

12-а творческа работилница в Созопол

през септември. Там всички заедно обсъждат новите произведения, създадени от младежите, а най-добрите биват пращани по международни състезания. Над две дузини са престижните отличия на международни форуми, които студентите са получили през последните 15 години, с гордост съобщава професорът.

Впрочем той е готов с още едно свое произведение, посветено на друга голяма музикантка - пианистката проф. Милена Моллова. Дългогодишното им творческо съмишленичество го подтиква да напише специално за нея втория си клавирен концерт. Световната премиера ще се състои на 15 декември в зала “България” в изпълнение на Софийската филхармония.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ашли Тийсдейл стана майка за втори път
Тези будистки принципи ще променят живота ви
Защо се разделят Стефка Берова и Йордан Марчинков
Кеворк Кеворкян сам поиска вот на доверие и го спечели с 488 945 гласа
Галя и Гого Лозанови за любовта, която спира времето

Напишете дума/думи за търсене