Как да хванем кротушка

Кротушката предпочита бавно течение

Тази дънна рибка предпочита дребен торен червей

В последните години кротушката се превърна в доста рядка риба у нас. Причина за това е масовото разпространение на костура и други хищни видове. Те без проблем улавят и изяждат тромавата речна рибка и тя губи позиции сред водоемите ни. Все пак има места, на които е запазила прилични ресурси и се лови с успех.

Кротушката, наричана още воденичарка или дерменджийка, е малка вретеновидна рибка от семейство шаранови. Често е бъркана с дребна черна мренка. Максималните й размери са 20 см дължина и тегло от 100 г. Средните параметри на ловените с въдица риби рядко надхвърлят 12-15 см. Кротушката има вретеновиден силует с хармонично поставени жълтеникави плавници, които са изпъстрени с тъмни пресечени жилки. Гръбчето е зеленикаво-кафяво, сивкаво или дори маслинено. От двете страни на тялото по протежение на страничната линия са оформени ивици от по-тъмни петна. Главата на тази рибка е сравнително едра, с големи очи и долно разположена уста, в ъглите на която има по едно мустаче.

Всичко това говори, че имаме работа с типична дънна риба. Характерно за нея е, че е способна да обитава и доста плитки води, независимо дали са подвижни или не. Все пак предпочитаните от кротушката води трябва да са чисти, като дъното да не е много затревено или тинесто, а покрито със ситен чакъл или пясък.

Риболовът на кротушка е изключително емоционален, въпреки че рибката не впечатлява с размерите си. Отлични резултати напоследък се постигат в дадени участъци по река Искър. Кротушката предпочита местата със забавено течение, но не и неподвижната вода. Най-подходящо е да я ловим с фин такъм. За препоръка е използването на плувка 1 грам, повод 0,10 и кука щ16. Най-добрата стръв е дребният торен червей. Кротушките са лакоми риби и с удоволствие похапват всякакви малки ларви. Добра работа ще свършат също пинките и хирономусите.

Кротушките по принцип са топлолюбиви риби и не кълват в най-студените зимни месеци. В момента все още са активни и можем да "начешем крастата" с тях. Кулинарната им стойност е доста висока. Препържени, те не отстъпват на нито една речна риба.

Рибките са дребни, но много вкусни
Рибките са дребни, но много вкусни
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кейт Мидълтън се появи със сако на българин - изкупиха модела на мига, а Petrov пусна серия 2
Рекордите на папа Франциск
6 гениални приложения на черупките от яйца
Тирамису с остатъци от козунак
Мария Илиева: Благодарение на вярата може да се намери път към себе си

Напишете дума/думи за търсене