Би Ти Ви ще продължи да излъчва предаването “Ловци на храна” с Андре Токев, който излезе от ареста след 72-часов престой в него. Телевизията, в която известният готвач работи от години, ще следи случая и ще обмисли всички възможности за развитие на отношенията си с Андре Токев, обясниха от там.
“Съжалявам за случилото се. Работя по 15 до 18 часа на ден. Объркан съм от всичко, което се случи. Моля за по-лека мярка за неотклонение.” Това бяха единствените думи на популярния шеф, след като бе задържан заради шофиране в нетрезво състояние в неделя вечерта на околовръстното шосе в София.
В момента Токев си е вкъщи, но отказва всякакви контакти с журналисти. Общува единствено с адвокатите си, разказаха негови близки.
Малко след ареста му в социалните мрежи се появи клип, в който ясно се вижда как Токев управлява пикапа си криволичещо, докато три от гумите му са спукани, а дясната задна е без колело.
Видеото е шокиращо не само заради състоянието на автомобила на Токев, но и заради общата представа на хората за популярния готвач - перфекционист до мозъка на костите си, изключително дисциплиниран и възпитан, който цял живот работи за доброто име на професията си.
Той е един от хората, които правят така, че все повече млади хора да искат да се занимават професионално с кулинария. А чрез предаванията, в които от години участва, показва, че гурме кухнята не е само за най-скъпите и изискани ресторанти, но може да се приложи и в домашна обстановка от всеки добър любител готвач.
Токев е известен с немската си прецизност - самият той е роден в Лайпциг. Баща му е българин, който завършва туризъм и заминава за Германия по програма за обмяна на опит. Освен че трупа знания и познанства в чуждата страна, там той среща любовта. Така на 14 декември 1968 година на бял свят се появява Андре, чийто живот от съвсем малък минава между България и Германия. Заедно с родителите си живее по няколко години там, след това и тук. Когато пристига за първи път в страната ни, му е доста трудно - не знае добре езика ни. И
заедно с майка
си започват да учат
български
Семейството му живее малко и в Алжир. А онова, което вълнува Андре навсякъде, и то от съвсем крехка детска възраст, е случващото се в кухнята. 4-годишен е, когато за първи път се опарва на печката, докато пробва печената гъска с картофени кнедли и ароматно червено зеле на баба си в Германия. На нея често помага с любимите ѝ рецепти, а с баба си в България заедно правят домашната юфка. Така кулинарията става не само негово хоби, но и онова, в което иска професионално да се развива и доказва.
Токев завършва първо техникума по обществено хранене в Банкя, а след това и международен туризъм и хотелски мениджмънт във Варна. Има майсторска степен и от Германия. Той е основател на Българската асоциация на професионалните готвачи, официално жури на най-престижния конкурс за професионални готвачи в Европа Bocuse d'Or и носител на единствената за Източна Европа диплома Global Masterchef Degree.
Той работи в ресторантите на големи хотелски вериги по цял свят, две от които са носители на звезди “Мишлен”. Готвил е за политици като Ангела Меркел и Бил Клинтън, спортистите Борис Бекер и братя Кличко, знаменитостите Дъстин Хофман, Вернер Херцог, Шарлийз Терон.
Кариерата му в телевизията започва с Тв 7, където често се появява с кулинарни съвети в сутрешния блок. Той говори толкова интересно, че му предлагат да започне да прави собствено предаване там, което наричат “Гурме с Андре”.
После влиза в журито на кулинарното риалити “Мастършеф” по Би Ти Ви. Първоначалната идея е Токев да помага в организирането на съвсем новия формат за българския ефир. Включва се в разговорите с другите двама доказани професионалисти - Виктор Ангелов и Петър Михалчев, които са поканени да оценяват участниците. Накрая продуцентите канят и самия него да влезе в журито. “Реших да се съглася, защото за мен това е огромна реклама за готвачите в България.
От години насам се
боря готвачите
у нас да имат
хубав имидж,
а и ниво”, казва тогава Андре Токев пред “24 часа”.
Стартът на шоуто е през пролетта на 2015 г., а досега вече са излъчени седем сезона, от които Андре Токев е неразделна част. Междувременно тръгва още едно предаване по Би Ти Ви с майстор готвача- “Ловци на храна”. С него Токев показва кулинарните традиции в различните краища на България, както и колко интересни културни и исторически забележителности имаме. В момента телевизията излъчва неговия шести сезон, който е с леко променена концепция - представя кулинарното преплитане на традиции и култури и среща зрителите с чужденци, които живеят в България, и българи, живеещи извън страната ни. Епизодите са заснети и у нас, и в Италия. Те ще вървят до Коледа, а след това не се знае дали Токев ще се появи отново на малкия екран.
Най-голямата опора на Андре винаги е било неговото семейство - съпругата Мария, с която са заедно от повече от 30 години, и двете дъщери.
Голямата Ренате, която живее със съпруга си в Германия,
го направи дядо
преди две години
Токев разбира, че има внучка, докато снима епизод на “Ловци на храна” в Бразилия. “За мен моите дъщери бяха много голяма мотивация в живота ми. Но сега малката внучка - Ема-Мари се казва, е наистина голяма мотивация и голяма забава”, разказва Токев пред Би Ти Ви през 2019-а.
Малката дъщеря на Токев - Елиза, е много артистична и дори направи дебюта си на голям екран, като участва в игралния филм на Иван Ничев “Пътят към Коста дел Маресме”. В него младата актриса си партнира с голямата Татяна Лолова, с която по-късно запознава и Андре Токев, когато той отива на премиерата на лентата с Елиза. Преди няколко години дъщерята на Андре отвори малък ресторант в центъра на София с негова помощ, а наскоро започна да преподава немски език в училище.
Семейството е плътно до Токев, когато той сбъдва голямата си мечта и отваря първия си собстен ресторант през есента на 2015-а. Съпругата му Мария помага с организацията, а малката Елиза се грижи за страницата на заведението в интернет. Но Токев не оставя и другите си ангажименти и мисията си да популяризира готварската професия. Участва в редица семинари, конференции, организира с колегите си състезания, с които да насърчат младите готвачи. Той самият продължава да развива своя бизнес. Преди повече от две години отваря още един ресторант, а миналия октомври представи за първи път своя марка освежаваща напитка, която разработва в продължение на две десетилетия.
Коментари (0)
Вашият коментар