То включва пуешко руло със зеленчуци и може да нахрани шестима
Нападателят на “Манчестър Юнайтед” Маркъс Рашфорд печели над 10 млн. паунда на година, но невинаги е било така. 24-годишният футболист е израснал в голяма бедност. Майка му трябвало да работи на три места, за да отгледа сама петте си деца. Често разчитала на хранителни помощи, дори на Коледа, за да има какво да ядат.
“Отивахме да ги вземем на Бъдни вечер. Имаше големи опашки, но всичко беше направено така, че да се приготви бързо и да носи празнично настроение”, спомня си днес Рашфорд.
Затова той предизвика един от известните английски готвачи да разработи семейно коледно меню само за 10 паунда, или 23 лева, с което да могат да се нахранят до шестима души. Том Керидж притежава няколко заведения, удостоени с престижните звезди “Мишлен” за добра кухня, в които цените не са никак ниски. Даже го критикуваха, че продава пуйка в тях за 140 паунда, докато участва в кампания на Рашфорд за борба с детската бедност.
Включването на готвача в нея обаче не е случайно. Той има сходна съдба с тази на футболиста.
“Детството ми не е твърде различно от това на Маркъс, тъй като и двамата израснахме в семейства с един родител.
Майките ни работеха
на повече от едно
място и двамата
разчитахме на
безплатно училищно
хранене”,
казва Керидж пред в. “Сън”. Самият той започва да готви на 9-годишна възраст, за да има какво да ядат с по-малкия си брат. По този начин отменя майка си, която през деня работи като секретарка, а през нощта отива да чисти кръчма, след като затвори.
Точно спирането на безплатната храна, която децата на бедни семейства получават в английските училища, стана причина нападателят на “Манчестър Юнайтед” да се противопостави на британското правителство. По време на пандемията той отправи публичен апел да се намери начин те да бъдат подпомагани, независимо че училищата са затворени, защото за някои от тях това е въпрос на оцеляване. Футболистът настоя това да се случва и през ваканциите. Той трогна много хора, като разказа как собствената му майка е трябвало да пропуска хранения, за да могат той и четиримата му братя и сестри да ядат редовно.
Първоначално британските власти отказаха да се вслушат в апела му, но след като кампанията на Рашфорд за осигуряване на целогодишно ядене на бедните деца получи подкрепа от някои от големите хранителни вериги и стотици граждани,
правителството
размисли и обеща
да я превърне в
държавна политика
Така стана възможно футболистът да се насочи към други болезнени проблеми за растящите в недоимък малчугани като липсата на книги и подходяща за възрастта им храна. Самият той призна, че е започнал да чете художествена литература чак на 17 г., защото в дома им такава не е съществувала, а и непрекъснатите отсъствия на майка му да работи му давали свобода да рита колкото си иска с приятелите, което се оказва важно за неговата футболна кариера, но го ощетява в трупането на познания в други области.
Една от тях е здравословното хранене, което разбира, че е ключово важно, чак след като влиза в големия футбол и трябва всекидневно да се подлага на изтощителни тренировки. Преди това никога не си давал сметка, че евтиният чипс, пици и бисквити, с които бедните семейства посрещат празниците, са вредни.
Затова той обединява усилия с Том Керидж да разработят рецепти за евтини ястия, които борещите се за оцеляване родители могат да приготвят дори с продукти, получени от хранителни банки, и то за кратко време, ако също като техните майки трябва да работят дълги часове.
До момента
те са създали 52,
като последната им рецепта за коледно меню е истинско предизвикателство, тъй като трябва да е само за 10 паунда и по възможност да нахрани до 6 души два дни. Освен това да се изпълни от родители, които не разполагат със специални тигани, тенджери и модерни фурни с много функции.
“Стремяхме се да включим обикновени продукти и да се готви лесно, за да могат всички членове на семейството да помагат и това да се превърне в нещо като забавление за тях. Искахме дори децата да могат да кажат: “Аз сготвих това ястие”, казва опитният готвач. Той предлага да се направи пуешко руло с плънка и гарнитура от печени зеленчуци.
За целта са необходими 600 грама пуешки пържоли, 8 средно големи моркова, едно савойско зеле и 400 грама брюкселско, кора от половин портокал, сол и черен пипер. За плънката трябват 400 грама от вътрешността на сурови наденици и лук, а за гарнитурата 8 големи картофа и два големи корена пащърнак.
За да оформите рулото,
е необходимо
да наредите пуешките
пържоли върху
домакинското фолио, така че да се припокриват една с друга. Поставяте отгоре втори лист фолио и с точилка притискате и разтърквате, за да се получи правоъгълен лист пуешко месо. Отстранявате горния лист и добавяте плънката от месото от наденички, която предварително сте смесили с лук и подправки. Настъргвате портокаловата кора, поръсвате с подправки на прах и завивате съдържанието на руло, като използвате долното фолио, за да го държи завито. Загръщате краищата му, за да е стегнато, и го слагате в хладилник за час.
През това време нарязвате морковите, картофите и пащърнака на ленти, поставяте ги в тава, поливате ги с 6 супени лъжици зехтин и ги слагате в предварително загрята фурна на 190 градуса, за да се изпекат за 10 минути. След като ги извадите, правите в средата на тавата място за пуешкото руло, което предварително сте освободили от фолиото, преди да го сложите за печене за около час.
В последните 15 минути заливате рулото с малко от соса, който предварително сте направили от 600 милилитра вода и 4 супени лъжици сос грейви на прах и пак го връщате във фурната, за да се доизпече. Когато е готово, го завивате с фолио, за да се задуши. Сос грейви може да се направи и от 2-3 супени лъжици сос от печеното месо, в което се задушава една малка глава лук,ситно нарязан, 2 супени лъжици брашно, 125 милилитра червено вино и кубче пилешки или телешки бульон.
Приготвянето на гарнитурата става в тиган на среден огън. В него слагате малко олио и запържвате за 2-3 минути брюкселското зеле, което сте нарязали на четвъртинки.
“Не го бъркайте, просто го оставете да стане леко кафяво, след което добавете нарязаното савойско зеле и гответе още 8 минути, като леко разбъркате. Когато е готово, сервирайте с рулото, което нарязвате на шайби и поливате обилно със соса”, обяснява Том Керидж.
За втория ден от Коледа той съветва да се приготви картофен хаш. За него са необходими килограм обелени картофи, 4 моркова, 6 яйца, 5 супени лъжици олио и подправки. Морковите и картофите се настъргват на едро. Осоляват се и се оставят за 5 минути върху чиста кухненска кърпа. От нея се прави торба, за да се изцеди максимално водата от тях. Когато това стане, се изсипват в тава и се объркват с градински чай. В тиган с незалепващо покритие се слага половината от олито, загрява се и се изсипва зеленчуковото съдържание. Притиска се с лъжица, за да стане с еднаква дебелина. Пържи се за около 10 минути. Щом стегне и хване кора, се обръща в тавата и се пече около час във фурна. Когато хашът е готов, се обръща в чиния и се завива във фолио, за да остане топъл. Реже се на триъгълни парчета като пица и върху всяко едно от тях се слага пържено яйце. Ако има останало от пуешкото руло от предишния ден, също може да се използва като допълнение към ястието.
“Последните 18
месеца бяха
трудни
за толкова
много хора,
но празниците имат способността да поставят усмивка на лицата на хората и най-малкото, което заслужават, е гореща коледна вечеря. Затова искахме да им помогнем с това меню”, сподели Маркъс Рашфорд, който се превърна в символ на борбата с детската бедност във Великобритания.
Коментари (0)
Вашият коментар