Щуки като за последно

Майсторите на щуката имат още няколко дни шанс да я търсят

Лакомият хищник се търси в реки и размразени блата, както и на дупка

Щуките са гладни и се хранят като за последно. Скоро те навлизат в размножителен период и сега бързат да натрупан необходимите запаси от енергия. Въпреки все още зимното време навън този хищник не се плаши от студа. Лови се еднакво добре както по реките, така и във вътрешните водоеми независимо дали са замръзнали или не.

Забраната за улов на щука продължава цели два месеца и половина и започва от идния вторник (15 февруари). Това предвиждат разпоредбите в Закона за рибарството и аквакултурите.

През зимата този изявен хищник се групира на места, различни от лятото. Още от късна есен той се насочва към по-дълбоките места и ямите по дъното. Има изключения, когато търси храната си и на по-плитко. В реките избягва бързото течение. Може да стои в укрития до самия бряг.

Специалистите твърдят, че през февруари щуката побеснява и напада всичко, което не е закрепено и се носи по течението. Тази свръхактивност продължава само няколко дни преди рибите да започнат брачните си ангажименти. През това време може да търсим щуките на спининг или с естествена жива стръв.

Устията на реките, които се вливат в Дунав, са отлични убежища на зимни щуки. Огоста, Вит, Янтра са само част от алтернативите за успешен риболов по това време от годината. По някои от все още замръзналите язовири и блата се практикува улов от дупка в леда. Ентусиасти опитват със специални изкуствени примамки, имитирайки ранена рибка.

В някои размразени участъци от езерата, най-често край шавари или потопени дървета, може да се опита с тапа и жива каракудка, която се пуска в близост до дъното. За разлика от лятото сега е добре да има по-силна светлина. Затова слънчевите дни са за предпочитане, ако търсим февруарска щука.

Хищниците  сега са настървени
Хищниците сега са настървени

На фурна по френски

Необходими продукти за приготвянето на печена щука по френски са: 1 бр. риба, оцет, няколко скилидки чесън, магданоз, дафинов лист - 2 бр. черен пипер на зърна, сол, индийско орехче, 1 лимон, зехтин и галета.

Направете марината от вода, оцет, чесън и останалите подправки. Накиснете рибата за 4-5 часа в нея, след което я отцедете и я прехвърлете в намаслена тава. Овкусете я със сол, черен пипер и индийско орехче. Залейте я с малко от саламурата, прибавете няколко кръгчета лимон, поръсете струя зехтин и галета. Изпечете в умерена фурна до готовност.

Върви чудесно със сухо бяло вино. Наздраве!

Щуката има вкусно бяло месо
Щуката има вкусно бяло месо

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене