Вече знаете тайните семейни рецепти на Гага за пържена пуйка и сос от червени боровинки, липсва само едно последно допълнение, за да си оближат всички ваши близки пръстите по празниците!
Открай време приготвянето на сос е предизвикателство за всеки кулинар. Представяме ви рецепта за Грейви сос, вдъхновена от начина, по който семейството на Гага я приготвя - с домашно приготвен доматен сос.
Грейви соса за месо е изключително популярен на юг, а приготвянето му за празниците се е превърнало в същинска традиция.
За Грейви соса на шеф Артс ще ви бъдат нужни:
- 4 суп. лъжици зехтин (+2 допълнително)
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 150гр. нарязан бекон
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, смляни
- 6 суп. лъжици брашно
- 4 суп. лъжици горещ бульон от пуйка
- ½ чаша бяло вино (по желание)
- ¼ чаша домашно приготвен доматен сос
- ¼ чаша сметана
- морска сол на вкус
- 4 суп. лъжици масло (по желание)
- пресен черен пипер на вкус
- 3 суп. лъжици прясна мащерка, нарязана на ситно
Начин на приготвяне:
Задушете бекона в тиган с зехтин, докато стане хрупкав. Извадете го и в същия тиган добавете лука, целината и чесъна. След като лука стане прозрачен на цвят, добавете брашното. Гответе 5 мин на средна температура. Ако сместа е твърде суха, добавете още зехтин. Добавете бялото вино и гответе, докато течността не се изпари на половина. Прибавете горещият бульон от пуйка и оставете да къкри, докато сместа не се изпари на половина. По желание, за по-фин сос, премахнете зеленчуците от соса. Разбъркайте готовата смес заедно с домашно приготвения доматен сос. За завършек, подправете със сметана, масло, мащерка, сол и черен пипер.
Коментари (0)
Вашият коментар