Приеха квотите за българска музика по БНР и БНТ на първо четене

Комисия по културата и медиите Снимка: Стопкадър

Да има задължителни квоти за българска музика и предавания по БНР и БНТ приеха депутатите на първо четене. Това се случи в комисията по културата и медиите с отсъствието на депутатите от БСП и ДПС.

Поне 60% от музиката по БНР между 06,00 и 20,00 часа и поне 50% от музиката от 20,00 до 06,00 часа трябва да бъде на български език, а поне 10% от песните трябва да са създадени през последните пет години. Това предвижда законопроектът, внесен от "Възраждане".

Депутатите го приеха на първо четене с 10 гласа "за" и двама въздържали се. Никой не се изказа против предложението.

Представители на БНТ и БНР подкрепиха предложението.

Някои от музикалните редактори на БНР се притесняват дали ще могат да се справят с квотата и дали ще има достатъчно разнообразие в програмата, но в радиото са готови да подкрепят българските изпълнители. Трудно ми е да се ангажирам с това какъв би бил най-подходящият процент българска музика, тъй като не сме изготвяли такива анализи. Ние подкрепяме идеята, но остават въпроси като например как ще се доказва българският произход на изпълнителите, както правим с тези, избрали да пеят на друг език. Бихме се радвали да ни се даде гратисен период за прилагане на законопроекта, тъй като нямаме софтуер, който да следи за съотношението на музиката на български и чужди изпълнители, каза представител на БНР.

Сдружение на независимите артисти: Пейо Пеев: Подкрепяме законопроекта с два аргумента. Първо, българските автори са много ощетени. Второ, голяма част от авторските права напускат страната - около осем милиона. В страната остават само милион, каза Пейо Пеев от Сдружението на независимите артисти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене