Находката на динозаври подсказва защо Ти Рекс е имал малки ръце

Компютърно представяне на динозавър.

Екип от учени в Аржентина казва, че е открил нов гигантски хищен динозавър, който е имал огромна глава, но малки ръце за размера си, съобщи Би Би Си.

Пишейки в списание Current Biology, учените разказват, че обширни скелетни останки от неизвестен досега вид са били изкопани в северната част на Патагония.

Meraxes gigas бил дълъг около 11 метра, с череп 1 метър и 20 см, но ръцете му били дълги само 60 см.

Учените смятат, че малките крайници са дали на месоядните предимства за оцеляване.

„Убеден съм, че тези пропорционално малки ръце са имали някаква функция. Скелетът показва големи мускулни вмъквания и напълно развити гръдни пояси, така че ръката е имала силни мускули“, каза Хуан Канале, водещ автор на изследването.

„Те може да са използвали ръцете за репродуктивно поведение, като например да държат женската по време на чифтосване или да се поддържат, за да се изправят след прекъсване или падане“, добави той.

Неговият съавтор Питър Маковики каза, че ръцете на динозавъра са били "буквално половината от дължината на черепа и животното не би могло да достигне устата си".

Маковики вярва, че масивните глави на конкретния вид са основният хищнически инструмент, поемайки функциите, които оръжията биха имали при по-малките видове.

Meraxes gigas - кръстен на измислен дракон от поредицата книги "Игра на тронове" - принадлежи към рода Кархародонтозаври, съществувал през сеноманската епоха на късната креда в Северна Африка.

Смята се, че четиритонните влечуги са бродили по Земята преди около 90-100 милиона години.

Учените казват, че два други вида - тиранозаври и абелизаври - също са разработили малки ръце по подобни причини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене