Балетът “Госпожиците от Авиньон”, вдъхновен от картина на Пикасо, за първи път у нас

Сцена от балета “Госпожиците от Авиньон”

Балетният спектакъл “Госпожиците от Авиньон” на Националната опера и балет на Северна Македония за първи път гостува на Софийския фестивал на музикалния театър. Негов режисьор и хореограф е Олга Панго - най-утвърденият балетен хореограф в момента в страната си. Тя е примабалерина и директор на фалета на Националната опера и балет - Скопие.

Спектакълът “Госпожиците от Авиньон” е вдъхновен от едноименната картина на Пикасо, посветена на неговите музи. Въпреки че е определян като модерен, той носи основните елементи на класическия балет. В представлението звучи авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят.

Авторът на либретото е Сашо Димоски, художник на костюмите е Раде Василев, мултимедия и дизайн - Емил Петров, художествено осветление - Милчо Александров. Участва балетът на Националната опера и балет на Северна Македония.

“Госпожиците от Авиньон бе представен на 8 юли от 21 часа. В същия ден малко по-рано (от 15 до 18 часа) режисьорката Олга Панго водеше семинар за навлизането на съвременните елементи в класическия балет. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене