Над 50 групи участват в "Празник на народния обичай" в Рибарица

Фолклорна група
Официална страница Празник на Народните обичаи и автентичната носия – Рибарица

Празник на народния обичай и автентичната носия събра любители на фолклора в историческата местност „Костина“ в тетевенското курортно село Рибарица, предава БТА.

Участие в четиринадесетото издание са заявили 50 самодейни колектива от цялата страна. Те днес и утре се представят с народни обичаи, автентични носии, фолклорни танцови, инструментални и певчески изпълнения.

Начало на празника дадоха кметът на община Тетевен Мадлена Бояджиева и кметът на село Рибарица Пенка Ганева.

„Нашият фестивал е празник, защото събра на едно място колорита и свежестта на традиционното облекло и желанието да покажем националното ни съкровище. Тук, редом с песента на реката и шепота на Балкана, ще блеснат прелестни носии, съхранени от векове, извадени днес от дълбоките ракли и скринове, за да се покаже сръчността на българката, душевността и колорита на българина, събран и съчетан в шевици и цветове на сукмани и ризи. Ще видим кръшни български хора, обичаи от всички краища на прекрасната ни родина“, заяви Пенка Ганева.

Мадлена Бояджиева благодари на участниците, че съхраняват и разпространяват българските ценности и фолклор и ги предават и на следващите поколения.

Поздрав към всички присъстващи отправиха самодейците от местното читалище, след което започна и конкурсната програма. Тя ще продължи и през утрешния ден. Участниците се оценяват от специално жури от Варненския свободен университет.

Наградите са ръчно изработена дърворезба и медали със символа на Рибарица – пъстървата. Ще бъде отличен и "най-големият пазител на българщината".

Любителите на българската традиция и фолклор могат да видят автентични носии от Русенско, Видинско, Старозагорско, Казанлъшко, Карловско, да се запознаят с обичаи като „Заселки“, „Жътва в Добруджа“ и други.

По традиция Симеон Найденов, готвач с 40-годишен опит от село Рибарица, приготви за участниците и гостите на празника саламура – тетевенската рибена чорба, и боб, които са запазена вкусова марка на този край. Според кулинарния специалист, за да е истинска саламурата, трябва да е толкова люта, кисела и солена, че като сръбнеш три пъти и да ти се изпоти челото.

Целта на празника е възстановяване на народните традиции, пресъздаване на местния бит и фолклор, както и представяне на народни носии от всички фолклорни области в страната, давайки възможност на гостите и туристите на курорта Рибарица да се докоснат до всичко това на фона на прекрасната природа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене