Искате да зарадвате половинката си с нещо бързо, лесно и впечатляващо за Свети Валентин, или пък без специален повод? Предлагаме ви една звездна рецепта.
Пържени банани в карамелен сос
За карамела: 175 г захар, сока от един лайм (лимон), 150 мл сметана
За бананите: 25 г масло, 4 твърди, почистени и разрязани по диагонал банани, 2 с.л. коняк (по желание), 150 мл бита сметана или сирене маскарпоне, счукани орехи или настърган шоколад за украса.
За карамела: разтворете захарта в 4 лъжици вода на слаб огън. След като кипне, варете до карамелизация и достигане на златистокафяв цвят. Отстранете от огъня. Добавете сока от лайм и сметаната. Върнете на слаб огън и разбъркайте до карамелен цвят. След това оставете да изстине.
В голям тиган и на слаб огън разтопете маслото. Сложете парченцата банани, увеличете огъня и пържете до леко златист цвят. Добавете коняка и оставете на силен огън за няколко секунди. Извадете бананите в чиния, залейте ги с карамел, украсете със сметана или маскарпоне, поръсете с орехи или шоколад и поднесете.
Коментари (0)
Вашият коментар