Кулинарят призовава продуцентите
да рекламират кухнята ни
Да призовем продуцентите на филми у нас да включват повече сцени с ядене на български ястия. Това е идеята на кулинаря Иван Звездев, който би искал нашата кухня да стане по-известна по света. “Ние имаме успешни филми, които в чужбина се гледат. Ако вътре има сцени с боб, с леща, баница, сирене, кисело мляко, айрян, таратор дори, България много бързо ще намери нови фенове”, казва кулинарят.
Идеята на Звездев е родена покрай корейските и турските сериали, които много често включват сцени на героите какво ядат или готвят. Така любителите на това кино имат голям интерес към чуждестранната кухня.
“Другите са успели да рекламират културата си, защото тя не е само музика и изкуство, а също и храната в днешно време. Ние имаме какво да покажем от изкуството на кулинарията си и да спечелим от това. Ако ние не се похвалим, няма кой. От нас зависи”, казва Звездев.
Според него младите много подражават на героите от филми и сериали и затова се ражда интересът им към чуждестранната кухня. Много фенове на корейските сериали са посетили страната, за да опитат ястията, които са виждали на екрана. В турските сериали по същия начин често се показва какво има на трапезата и какво похапват героите. “Всички знаем в западните филми как американският полицай яде понички, и така поничката стана много известна покрай екшъните”, казва още кулинарят.
Затова призивът на Звездев, който той отправя чрез в. “24 часа”, е във всеки нов български сериал или филм да има сцени как се прави баница, боб или леща, като така ще се привлекат повече туристи, а и младите у нас ще имат по-голям интерес към традиционните ни ястия.
Четете интервюто с Иван Звездев в съботния брой на в. "24 часа".
Коментари (0)
Вашият коментар