С хоругви и тежък кръст вървят по българския път Ел Камино - 700 км от Велико Търново до Рилския манастир

Колоната тръгва от Трапезица.

  • Походът минава през 70 населени места в 19 общини
  • С годините се оказало, че е натоварващо да се извървят 25-30 км на ден. Това лято дават възможност на участниците да отдъхнат с преходи от 15 километра

Малцина знаят, че и България си има своя свещен път Ел Камино. Той е популярен поклоннически маршрут към олтара на апостол Яков в катедралата “Свети Яков” в град Сантяго де Компостела, където са погребани останките на светеца.

Ел Камино е около 800 км, които се извървяват пеша от поклонници, вървели по него от хилядолетия. А може да се измине с велосипед или на кон.

По българския поклоннически път вече са минали дузини пилигрими, от 40-дневно бебе до над 80-годишни, всеки със своя дълбоко личен мотив и упование в чудото на българския покровител св. Иван Рилски.

Нашият маршрут на Светия път тръгва от Велико Търново и стига до Рилския манастир. Близо 700 км, по които древните монаси са пренесли мощите на св. Йоан от старопрестолнината до Великата рилска пустиня, както я нарича Вазов в своя пътепис. Случило се през 1469 г.

“Пресъздаваме последното пренасяне на мощите на светеца, описано от съвременника дякон Владислав Граматик”, разказва ръководителят на поклонническия тур Паскал Пиперков.

Той е доктор по математика и главен асистент във Великотърновския университет. От 2019 г., когато Светият път бе обявен официално за 550 г. от връщането на мощите в Рилския манастир, той не е пропускал изтощителния преход.

“Този път се извървява с молитва. Правим го като църковна лития

под егидата на Българската православна църква”, уточнява Пиперков.

Тръгва се на 1 юли от Велико Търново - в църковния календар събитието с мощите се чества като празник. Всъщност рилските монаси са пренесли нетленните останки през юни.

“На 30 юни вечерта те са пристигнали в манастира”, пояснява Пиперков. В наши дни обаче избрали да тръгват на самия празник, за да хванат отпускарските месеци.

Тази година походът приключва на 12 август. Минава се през 70 населени места, разположени в 19 общини. Пет са етапите и всеки може да се включи и да повърви с литията от всяка точка по маршрута.

“От Велико Търново отиваме до Никопол на Дунава, защото за там има сведения, че е минало шествието с мощите. После Плевен, Луковит, Враца, София и през Дупница и Рила отиваме в Рилския манастир.

Маршрутът е максимално близък до автентичния според изследванията ни с учителя Евгени Коев”, разказва Пиперков. Всъщност тази година пешеходният тур ще е най-продължителен.

С годините се оказало, че е натоварващо да се извървят 25-30 км на ден. Затова облекчават и дават възможност походниците да отдъхнат с 15-километрови преходи. 

Един от организаторите Паскал Пиперков
Един от организаторите Паскал Пиперков

Включват се хора от цялата страна

Господ сам ги призовава. Някои си имат нещо лично, което искат от Бога. Надяват се, че този духовен подвиг - молитвата, съчетана с физическото усилие, ще им се зачете и ще измолят чудото от св. Йоан”, обясняват организатори.

Така семейство от Габрово, дългогодишни участници в похода, се сдобило с очаквано и измолено дете. Кръстили го Йоан. На 42-ия ден довели сина си на похода, с количката.

“Имали сме и над 80-годишни участници. Йоан съвсем скоро стана на 4 г. и го очакваме отново да се включи”, допълва Пиперков.

Хоругви и икони, изработени специално за похода, както и тежък авторски кръст, носят поклонниците по изтощителния път.

През нощта религиозните символи задължително са прибрани в местния храм

Гледат да нощуват близо до свято място. Разпъват бивак в църковен двор или пък се подслоняват в къща за гости. Случвало се обаче да преспиват в читалища и в кметства.

“Маршрутът върви по населени места, единствено през планините е различно, но територията, през която минаваме, не е толкова разработена като туристическа зона и някъде няма места за настаняване. От управата на селото ни определят някакво място - дали под покрив, дали на открито”, разказва Пиперков.

Навсякъде местните ги посрещат начело с местния поп. Много често ги гощават с погачи.

За да извърви Светия път, е задължително човек да си има храна и вода в раницата.

“Особено в Дунавската равнина ние вървим на 200 м надморска височина, през деня е жега. Горите са по-рядко, за да се скрие човек от слънцето. Единственото спасение е вода - пиене и поливане. Този маршрут е само за силно вярващи хора.

С дух се минава и не е проблемът във физическата немощ, а по-скоро е важен духът, с който човек решава да вземе участие”, уточнява Пиперков.  

Поклонници, пристигнали в края на маршрута - Рилския манастир.
Поклонници, пристигнали в края на маршрута - Рилския манастир.

За съжаление, походът все още не е достатъчно популярен и групата понякога спада под 10 души. Проблемът е, че все още не е изградена инфраструктурата. Инициаторите още работят по детайлното картиране на маршрута.

След това планират да стартират кампания по инфраструктурното му изграждане и узаконяване като туристически маршрут. На този етап не е целесъобразно да бъде извървяван самостоятелно, а най-добре е включване в групата, която минава веднъж годишно.

Надяваме се в бъдеще Светият път да бъде разработен и категоризиран като културен маршрут по Закона за културното наследство.

“Това ще бъде едно признаване, че вече е утвърден. Доколкото знам, само маршрутът на похода Козлодуй - Околчица е регистриран като такъв”, обяснява математикът. За него поклонническият поход е мисия. Много вдъхновяващо и благодатно събитие.

“Аз вярвам, че благодарение на молитвата, която включваме, получаваме сили и нещата се нареждат така, че да можем да издържим натоварването. Опитът показва, че много рядко ни вали дъжд например.

Виждали сме гръмотевици насреща, но облакът заминава в другата посока”, казва Паскал Пиперков.
Тези, които биха искали да се включат за повече от 1 ден, е добре да направят предварителна регистрация на сайта “Светият път”.

Програмата за старта на 1 юли вече е ясна. Започва с архиерейска света литургия

в катедралния храм във Велико Търново. След това търновци и гости на събитието ще посетят местата, свързани със св. Йоан Рилски в старата столица.

Поклонниците ще се изкачат на хълма Трапезица, където е имало манастир на негово име и там са пребивавали мощите му по време на Второто българско царство. Включени са също няколко знакови църкви в Асеновата махала.

Турът за деня приключва в реставрираните основи на средновековния храм “Св. Иван Рилски” под Царевец, от който са тръгнали свещените останки на небесния ни покровител преди няколко века.

Точният маршрут и етапите на похода може да видите на сайта Светият път.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене