Посоки за българи между Ривиерата и Алпите в Албания

Изглед от Берат. СНИМКИ: Посолство на Албания в София

Това лято “24 часа” започва нова рубрика, наречена VIP гид, в която чуждестранни посланици представят държавата си като туристическа дестинация за българи.

Техни Превъзходителства ще влязат в ролята на екскурзионни водачи, промотирайки родината си като по свой избор представят пет места, които да посетим, пет неща, които да правим, и пет ястия, които да пробваме. Точно както се прави в класическите пътеводители по света.

Днес стартираме с Албания (която е първа по азбучен ред, макар че няма да спазваме стриктно такъв) и препоръките на албанската дипломатическа пратеничка у нас. Ще продължим с още три очарователни дами - посланичките на Турция, Италия и Румъния, които в следващите седмици ще влязат в ролята на наш VIP гид.

Доника Ходжа е посланик на Албания у нас от октомври 2018 г. Завършила е Университета в Тирана (1998) със следдипломна квалификация по дипломация в Средиземноморската академия за дипломатически изследвания на Малта. Има магистратура от Римския университет в Сапиенца, Италия (2005), и докторска степен по история на международните отношения от същия университет. 

Професионалната ѝ кариера започва през 1998 г. в Министерството на културата, младежта и спорта на Албания. Била е преподавател по бизнес английски в Университета в Тирана, а от 1999 г. започва работа в Министерството на външните работи. Зад граница е работила като първи секретар и съветник в посолството на Албания в Италия в периода 2002–2006 и 2008–2015 г.

По време на мандата си у нас посланик Ходжа се стреми да сближи максимално отношенията между двете страни. Благодарение на нейния заразителен ентусиазъм, който е предала на екипа на посолството, целта изглежда постигната и страната ѝ е по-близка и позната на българите.

5 места, които да посетим

1. Тирана.

Централният площад на Тирана
Централният площад на Тирана

Не просто столица на Албания, Европейска столица на младежта 2022 и Европейска столица на спорта 2023, а културен, икономически, политически и развлекателен център на страната. Несъмнено един от най-оживените и най-трансформиращи се градове в Югоизточна Европа. Тирана е сравнително нова столица, тъй като е създадена едва през 1920 г., а днес е много жив град, пълен с приятни изненади. Разходката из улиците носи хубави емоции заради многото приятелски настроени лица в съчетание с ярките цветни фасади, артграфити и рисунки. Тирана предлага интересни музеи, в които може да се научи много за албанската история. Най-известни са BunkArt1 и BunkArt2, Националният исторически музей и Къщата на листата - бивш център за наблюдюдение на тайните служби “Сигурими”.

2. Аргирокастро, известен още като Каменния град, е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 2005 г. Има добре запазена автентична архитектура, белокаменните къщи, накацали по склоновете на хълма, приличат на малки крепости, а калдъръмените улици водят до стария градски пазар. Крепостта на Аргирокастро е най-голямата в Албания и от стените се открива изглед към целия град.

3. Берат, друго прекрасно място от списъка на ЮНЕСКО. Това е град-музей на 2413 години - чудесна комбинация от източна и западна култура, традиции и религиозна хармония. Берат е историческа съкровищница. Наричат го града на хилядите прозорци. Заради плътната подредба и строителството по стръмния хълм къщите изглеждат сякаш направени една върху друга. Особено подходяща за снимки е гледката към квартал “Горица”, на левия бряг на река Осум.

Интересна атракция за българските туристи би бил Иконографският музей “Онуфрий”, който съхранява 200 произведения на изкуството, икони и богослужебна утвар от XIV до XX век, събрани от няколко църкви и манастири в региона. Иконите са дело на някои от най-известните албански майстори иконописци. Култът към светите Седмочисленици е особено почитан в Берат, където се съхраняват мощите на Горазд и Ангеларий - ученици на светите братя Кирил и Методий.

4. Шкодра.

Изглед от Шкодра
Изглед от Шкодра

Един от най-старите и важни градове на Албания е известен като център на албанския католицизъм. Основната туристическа атракция е крепостта Розафа, но разходка из стария център на града с неговите църкви и джамии дава най-добра представа за красотата на мястото. Шкодренското езеро също е препоръчително да се види.

5. Саранда.

Кеят на Саранда
Кеят на Саранда

Това е най-големият град в Южна Албания по крайбрежието на Йонийско море, част от Албанската Ривиера. Близо е до националния парк “Бутринт” и плажовете на Ксамил. През последните години Саранда се превърна в популярна туристическа дестинация благодарение на стратегическото си местоположение, от което лесно се стига до много чудесни плажове и исторически места. Самият град е много оживен, с много възможности за забавление през деня и нощта.

Разположен от другата страна на гръцкия остров Корфу, Бутринт може да се похвали като първия албански обект, включен в списъка на ЮНЕСКО през 1992 г. Обитаван от праисторически времена, през дългата си история Бутринт е бил както гръцка, така и римска колония. Градът просперира и по време на Византийската империя, след това за кратко е под венецианско управление. През Късното средновековие Бутринт е плячкосан от османците и изоставен. Днес множеството руини свидетелстват за това богато минало. Наблизо е и триъгълната крепост Вивар, построена от Али паша Янински в началото на 1800 г.

На около 22 км от Саранда е една от най-популярните туристически атракции на Албания - Синьото око. Сладководен извор, известен с чистата си тюркоазена вода, извираща от карстов извор с дълбочина над 50 метра.

5 неща, които да правим

1. Каньонинг по река Вльоса

Рафтинг по река Вльоса
Рафтинг по река Вльоса

Националният парк по река Вльоса с безбройните меандри и каньони предлага предизвикателства на пътешествениците. Например рафтинг или каньонинг в криволичещите участъци на реката, разходки и къмпингуване сред невероятната природа. Kаньонингът представлява придвижване по речни корита, водопади и скални отвеси чрез използване на различни техники и съоръжения. Това включва ходене, катерене, рапел (спускане с двойно въже), скачане, плуване, следвайки естественият път на водата.

Вльоса има повече от 400 км мрежа от водни пътища и е една от последните диви реки в Европа. Минава през града на розите Пермет, а друг неизследван район е Тепелена – място с богата история, спиращи дъха каньони и водопади.

2. Езерно плажуване в Поградец,

на брега на Охридското езеро. Това може да бъде придружено с разходки с лодка и почивка, съчетана с кулинарен туризъм. Поградец е разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, в подножието на планината Мокра, на около 139 км от Тирана и на 40 км от Корча. Оттук могат да се предприемат екскурзии до природния феномен Гури и Камеш, близо до прохода Липова, на 1461 метра над морското равнище. Мястото представлява интересен релеф, сякаш с формата на кораб, плаващ в открито море, 100 м дълъг, 80 м широк и 70 м висок.

3. Трекинг Валбона - Тети

Изглед от Тети
Изглед от Тети

Преминаването през това трасе през лятото впечатлява с невероятните гледки. Така наречените Прокълнати планини изглеждат грандиозни и непристъпни с изключение на няколко прохода, които свързват няколкото ферми и хижи с долината и въобще с останалия свят през летните месеци. Долината на река Валбона е в източната част на Албанските Алпи. Тези 8000 хектара са една от най-красивите природни зони в Албания. Паркът се намира на около 22 км от алпийския град Байрам Кури. Преди да влезете в долината, ще откриете извора Шошан. Водата си проправя път през варовикови пукнатини по пътя си към река Валбона, създавайки атрактивен каньон, широк 2-3 м и дълбок 50 м. След като навлезете в долината, ще минете покрай няколко живописни села. Първото, с къщи в алпийски стил, се казва Драгобия и там долината се стеснява. В подножието на планината, където потокът Череми се влива в река Валбона, е известната пещера, където националният герой Байрам Кури е бил обсаден и убит. Затова и градът носи името му. Ще стигнете на височина 2000 м, преди да започнете да се спускате надолу, и по целия път няма да спрете да правите снимки, защото гледките са възхитителни – планински хребети с вода, стичаща се по скалите, и дървета, сякаш достигащи с върховете си чак до слънцето. Районът е богат на забележителности като водопада Грунас (30 м) и пещерите Бират ме Рате (Кръглите дупки). В Тет може да отседнете в местните къщи за гости с традиционна алпийска архитектура и ако имате време - да направите кратка екскурзия до долината Шала близо до сърцето на Албанските Алпи.

4. Наблюдение на птици в Караваста Националният парк “Дивяке Караваста” привлича любителите на природата и най-вече орнитолозите. Ако обичате да наблюдавате птици, това е задължително място, защото събира към 50 хил. пернати от приблизително 230 различни вида. Сред тях най-популярен е къдроглавият пеликан, много рядка и красива птица. Популацията, живееща в лагуната Караваста, представлява около 5% от цялата световна популация на този конкретен вид. Отражението на ято пеликани върху водата е кадър, който си заслужава чакането.

5. Дайвинг и разходка по Ривиерата

Албанското крайбрежие и особено неговата Ривиера не са за пропускане. Скалистото крайбрежие на Южна Албания е чудесно място за дайвинг. Подводният свят е примамлив, но и сушата е не по-малко примамлива. По крайбрежието ще видите живописни села. В което и от тях да спрете, няма да сбъркате. Химаре с неговата крепост и крайбрежна алея, изобилстваща от таверни, е добър избор. На север от Химаре са Вуно, Илиас и Дерми, което напоследък се превърна в популярна дестинация.

5 ястия, които да опитаме

Албанската кухня е доста непозната, но може би е най-добрата на Балканите заради източносредиземноморския акцент. Въпреки очевидното турско влияние и италианската нотка, албанската кухня има свой собствен характер. Широко се използват пресни зеленчуци, зехтин и пресни подправки като мента и копър.

В крайбрежните градове има чудесна прясна риба и морски дарове на много ниска цена, включително някои редки миди и мекотели, като морски таралежи, които обикновено се консумират като предястие. Печеното агнешко и ярешко месо е много популярно, а говеждото и свинското обикновено се използват за яхнии, както пилешкото и пуешкото.

Повечето от продуктите, използвани в албанската кухня, се доставят от градините и фермите на местни малки производители, затова са свежи и много вкусни.

1. Петниста пъстърва на тава

Това ястие е от района на Поградец. Рибата – задължително езерна петниста пъстърва, се приготвя в плитък глинен съд с лук и орехи. Хората от Поградец приготвят това ястие за всички важни семейни събития. Най-традиционният начин за приготвяне включва използването на вода от езерото. Ако сте в Поградец, не бива да си тръгвате, без да сте опитали това специално местно ястие.

2. Дроб гювеч

Дроб се консумира почти навсякъде на Балканите, но в цяла Албания като че ли най-добре го приготвят готвачите от Тирана. Албанският дроб гювеч се приготвя с извара и това го прави по-различен от други ястия, които вероятно сте пробвали с този продукт. Сервира се горещ и се смята по-скоро за зимно ястие, но ще го намерите във всеки ресторант, предлагащ традиционна албанска кухня, по всяко време на годината.

3. Кифки – оризови кюфтета 

“Елате заради културата, останете заради храната” – това беше заключението, формулирано в една статия на Huffington Post, отнасяща се до богатата кулинарна култура в Аргирокастро. Градът от камък предлага разнообразни кулинарни вкусове, но един от неговите специалитети, приготвен с много отдаденост и любов от много гостоприемните жени на този град, е кифки – албански оризови кюфтета. Свареният ориз се разбърква с разбити яйца, сух джоджен, сол и черен пипер.

4. Лакрор – бюрек по албански

Лакрор често е наричан албанският пай или албанският бюрек, в зависимост от туристите. Най-разпространен е в Корча, макар че се среща в цяла Албания. В зависимост от това къде го пробвате, ще разберете, че лакрорът се прави с много различни неща. Бюрекът се прави със спанак, но лакрорът може да е с различни пълнежи и рецептите се предават от поколоние на поколение.

5. Кабуни – сватбен десерт

Кабуни е може би най-уникалният традиционен десерт, който може да имате шанса да пробвате. Приготвя се от ориз, изпържен в масло и карамелизирана захар. Това не е ежедневен десерт, прави се за специални поводи и често се сервира на сватби. Неговият произход е свързан с град Круя и вероятно там го правят най-добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене