Най-възрастният скиор у нас започна 100 години, гостува му кметът на Чепеларе

Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев, който е бивш  старши треньор на българския женски национален отбор по биатлон, поднесе торта на рожденика Иван Раев

Кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев уважи започването на 100 - годишнината на Иван Раев от името на жителите на общината. Представители на общината го изненадаха в дома му с торта, а той ги посрещна с плодове от природата, усмивка и мъдри думи. "Пожела ни спокойствие и на шега помоли да му обещая, че ще го поканя, когато аз стана на 100 години", каза кметът на Чепеларе.

"Навсякъде ме питат на колко години съм, отговарям - не се интересувам по този въпрос", сподели рожденика. Няколко години бях ръководител на плуване в открито море, допълва той. Тибетците се поздравяват с думите: "Да стареем здрави!" Това пожела на жителите на общината, а на въпроса "каква е тайната на дълголетието и здравето" 99- годишния Раев отговори - "Тайната е да се храним с плодовете на природата, да не преяждаме и да спортуваме."

Иван Раев, известен като Стрико Ваньо, е един от най-възрастните учители по ски и вероятно най-възрастният активен скиор.

Със ските го свързал първия пансион, построен от негови роднини по майчина линия в Пампорово в средата на 30-те години на миналия век. Той и братовчед му Наско Сираков реално са били първите ски-учители на туристите. "В пансиона идваха богати и много заможни хора. Министри и банкери също. Тогава ските се знаеха от богатите. Учехме ги да карат ски, особено децата им. До Чепеларе идваха с коли, а оттам до Пампорово ги извозвахме завити с кичени халища с мулета до горе, защото нямаше път", разказва той. Сред учениците му тогава е и бил министър- председателят на България Богдан Филов. Първи метри на ски при Стрико Ваньо е направил и топполицаят на Царство България Никола Гешев.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене