Обичаме ги през всеки сезон, а през лятото са направо задължителни. Добрата новина е, че фрешовете са не само вкусни, но и полезни за здравето.
Ползата от натуралните сокове е безспорна - фрешът представлява концентрат от витамини и минерални вещества. Важно е да помните, че трябва да ги консумирате умерено и правилно. Прясно изцедените сокове не обичат въздуха - при срещата с кислорода витамините с тях се окисляват и бързо се разрушават. Затова ги консумирайте веднага след изцеждане, на малки глътки.
Сок от ябълки
Най-полезен е пресният сок от цели плодове, но ако ги купувате извън сезона, най-добре обелете ябълките, тъй като понякога в обелките се съдържат вредни вещества. Аскорбиновата киселина, която се съдържа в него, подпомага храносмилането и усвояването на желязото в организма. Ябълковият сок е полезен за черния дроб и бъбреците, препоръчва се след физическо натоварване и в периода на възстановяване след инфекции или пневмонии.
Сок от моркови
Има антиоксидантно действие, а ако добавите лъжичка зехтин или фреш от зелени зеленчуци, става истинско лекарство за зрението, сърцето, кожата и косата. Морковоте са богати на каротен, а сокът концентрира това вещество, когато се съчетае с мазнина (най-добре зехтин) и така се усвоява по-пълноценно витамин А. Морковеният сок активира работата на черния дроб и жлъчката. Много е полезен преди изпити, както и по време на менструация.
Коментари (0)
Вашият коментар