Тони Дачева между живота и смъртта!

Тони Дачева се притеснява как ще оцелее

  • Без инсулин остава певицата
  • Не знам колко време мога да изкарам и дали ще има доставки, ужасена е фолклегендата 

"Оставам без инсулин! Вкъщи имам за още един месец, но след това не знам какво ще правя и колко време ще мога да изкарам. Няма инсулин, не мога да го намеря и това застрашава моя живот и живота на хиляди хора. Държавата спешно трябва да вземе мерки", с ужас заяви Тони Дачева пред "България Днес".

Коментарът й бе по повод тревожната новина, че от аптеките изчезна бързодействащ инсулин за лечение на диабет. Липсата му застрашава живота на хиляди болни, които използват специални помпи за лечение, работещи само с този вид инсулин. Медикаментът изчезва от аптеките за пореден път само през тази година.

Диабетиците ни са в риск
Диабетиците ни са в риск

Вероятно причината за недостига е, че всички налични опаковки се взимат от специално наети дистрибутори, които го купуват и изнасят в чужбина само с фактура. В повечето страни цената му е в пъти по-висока, отколкото у нас. Липсата на медикамента може да доведе до инвалидизация и тежки проблеми с бъбреците.

В началото на годината животоспасяващият препарат бе изкупен от аптеките от хора, желаещи да отслабнат с негова помощ. Страничните ефекти, които се постигат с поставяне на инсулин, са потискане на апетита, повишаване чувството за ситост при прием на по-малко количество храна, удължаване времето на изпразването на стомаха след хранене, като всичко това води до намаляване на тегло. Това е и причината, която доведе до това много хора да изкупят диабетичния препарат и да го използват като лесен метод за бързо отслабване и да поставят диабетиците в риск.

"Драмата с инсулина е голяма и касае много хора. Държавата спешно трябва да вземе мерки и да помисли как да спаси диабетиците си! Това трябва да е първият ангажимент на политиците. Не съм само аз потърпевшата, у нас има хиляди диабетици, които страдат от липсата на инсулин. Това е сериозно заболяване и без животоспасяващата терапия няма как да живеем. В момента живота на хилядите болни е под заплаха", апелира Дачева.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене