Посланик Секизкьок: Каш в Турция е в топ 10 на местата за гмуркане в света

VIP гид е новата рубрика на “24 часа”, в която чуждестранни посланици представят държавата си като туристическа дестинация за българи. Техни превъзходителства влизат в ролята на екскурзионни водачи, промотирайки родината си, като по свой избор представят пет места, които да посетим, пет неща, които да правим, и пет ястия, които да пробваме. В днешния брой гид е турската посланичка Айлин Секизкьок.

Айлин Секизкьок е родена на 22 декември 1970 г. в град Сулуова, област Амасия. През 1991 г. завършва Близкоизточния технически университет в Анкара, специалност “Международни отношения”, като същата година постъпва на работа в Министерството на външните работи на Република Турция. Посланик Секизкьок е омъжена и има две деца. На 30 януари 2020 г. започва своята мисия като посланик на Република Турция в София. 

Заемала е различни длъжности в посолствата на Турция в Киев, Стокхолм, Берлин и Аман, а в периода 2011-2015 г. е генерален консул на Турция в Милано. В министерството работи в отдела за двустранни икономически отношения, генералната поддирекция за мореплаване и въздухоплаване, сектора за политическо планиране и главната поддирекция по сигурността и борбата с тероризма.

Преди да бъде назначена за посланик в София, в периода 2015-2019 г., е заместник-ръководител на главната дирекция по сигурност и разузнаване.

5 места, които да посетим

1. Северноегейския регион

Егейската част на Турция ви предлага красиви пейзажи, ослепителни брегови ивици, безупречни плажове, борови и маслинови гори. Тази част е идеална за любители на природа, история, фотография и спокойния начин на живот. Северната част на Турция разполага със стотици археологически и природни обекти, както и популярни рибарски пристанища. Може да тръгнете по стъпките на различните цивилизации и впечатляващите многопластови културни постройки на района, където минало и настояще се преплитат в едно.

2. Истанбул

Готови ли сте да разгледате града, където се срещат два континента? С единия крак в Азия, а с другия в Европа - Истанбул, древната столица на Източната Римско-Византийска и Османската империя, знае как да комбинира съвременната си култура с древните традиции. 

Оживеният мегаполис е град, пълен с чар, където миналото върви ръка за ръка с настоящето и всяка стъпка изважда наяве реликвите от отминалите времена. Грандиозен град, със своите красиви исторически забележителности, изключителна кухня, активен нощен живот, фестивали на изкуството и музиката, лабиринти от пазари, туптящото сърце на Истанбул и душата на Босфора са мечтата на пътника. Големият базар “Капалъчаршъ” ви очаква с площ от 30 700 кв. м и с около 4000 магазина, разположени на 64 улици. Насладете се на “Юскюдар” с гледка към “Момината кула” и “Кадъкьой”. Тази гореща културна точка гъмжи от модерни кафенета, артцентрове, иновативни барове, различни ресторанти и малки бутици. Турската кухня също привлече ръководството на MICHELIN, а 53 ресторанта поставиха Истанбул на световната кулинарна карта.

3. Кападокия и Централен Анадол

Кападокия е известна със своите уникални геоложки особености и пластовете история. В приказния пейзаж има намеса както природата, така и човека. Кападокия е името на район в Невшехир. Той е създаден вследствие на ерозията на меки слоеве, образувани от лавата и пепелта на вулканичните планини Ерджиес, Хасандаа и Гюллюндаа и оформени от дъжд, вятър и лед в продължение на милиони години.

- Анадола е историческо кръстовище на главни търговски пътища и пресечна точка на миграциите на различните цивилизации. Хетската империя, една от суперсилите в древността, възниква в Централен Анадол. Хетите се отличават с държавното си устройство, толерантност и уважение към човешките права.

- Централен Анадол е дом на столицата Анкара; прочутите приказни комини на Кападокия; земята на суфийския философ Руми – Коня, и обявения от ЮНЕСКО за столица на нематериалното културно наследство Ескишехир. Регионът може да се похвали с много вълнуващи места за посещение, възможност за различни дейности, както и с прекрасните си паметници и музеи.

4. Турската Ривиера

- Патара. Разположен на приблизително 40 км западно от Каш, на около 200 км западно от центъра на Анталия, в югозападния край на долината Ксантос, древният град Патара е един от най-важните и най-старите градове на Ликия. Разкопките в Патара са от 1988 г. насам. Той е от съществено значение не само заради археологическите и историческите си ценности, но поради един от редките си плажове. Там средиземноморските костенурки (Caretta Caretta) снасяли яйцата си в продължение на милиони години. Това е и най-дългият плаж в Турция. 

- Ликийският път е първия туристически маршрут на дълги разстояния в Турция. 500-километровият маршрут се разпростира от Муула през Фетие до Анталия. Заобиколен от пейзажи с тюркоазени води, Ликийския път минава през планината Тавър, предлагайки много възможности за разходки из руините на древните градове. Това наистина е едно незабравимо приключение за любителите на прехода и историята!

- По пътя на св. Павел. Един от най-известните и видни мисионери на ранното християнство е прекарал голяма част от времето си в Южен Анадол. Св. Павел гарантира, че проповедите на Исус достигат от Йерусалим до Анадола и до гръцките и римските цивилизации от Анадолския период. Повечето от местата, които той посещава по време на всичките си пътувания и създава първите християнски общности, се намират в границите на днешна Турция.

5. Югоизточна Турция

- Шанлъурфа. Това е един от най-старите центрове в историята на цивилизацията. Той е бил пресечната точка на много вери, от политеистични до монотеистични религии. Неолитното светилище Гьобеклитепе обещава на своите посетители пътуване във времето назад и до голяма степен до неизвестни периоди от човешката история. През последните години бяха открити още 11 ранни селища в скалистите каменни хълмове около Шанлъурфа. Заедно с Гьобеклитепе те образуват това, което днес е известно като “Таш Тепелер” и хвърлят нова светлина към началото на нашата цивилизация.

- Мардин е несравним и впечатляващо красив югоизточен град, разпростиращ се от върха на голям хълм до подножието му. Там, където религии и традиции се смесват с богата история. 

От разкопките и изследванията става ясно, че историята на града се простира до племето Субар, живяло в долината на Месопотамия през 4500 – 3500 г. пр.н.е. Марида е първото известно име на града който е служил като санджак на провинция Диярбекир по време на Османската Империя. Сирийското име на града било Марде, докато арабите и турците наричали града Мардин.

5 неща, които да правим

1. Балони с горещ въздух

Цветните балони с горещ въздух, летящи над скалните образувания в Кападокия, прекрасно допълват вдъхновяващата панорамна гледка на региона. Полетът с балон в Кападокия ще ви донесе изключително- вълнуващи преживявания. Полетите в Кападокия са целогодишни. Летенето през мекото време на пролетта и есента позволява заснемането на завладяващи пейзажи, а през зимния сезон полетът над снежните скални образувания ще ви предложи съвсем различно очарование на бяла приказка.

2. Гмуркане

Турция е известна с морето, пясъка и слънчевите ваканции в Средиземно море. Тя също така е една от водещите страни в света по отношение на подводните съкровища. Тази красива географска ширина, заобиколена от три страни от морета, е и дестинация за гмуркане, предлагаща незабравими изживявания. Подводният свят на Турция е интересен и вълнуващ; разполага с разнообразни хабитати, които ви позволяват да избирате вашите места според това, което искате да откриете. Можете да се гмуркате от лодки, да опитате нощно гмуркане или да разгледате пещерите. Подводната флора и фауна без съмнение ще ви направи силно впечатление! Можете също така да се гмурнете до останките от кораби в сините дълбини и да се запознаете със следите от миналото. Някои от най-добрите места за гмуркане в страната са в Каш, Бодрум, Фетие и Чанаккале.

Каш, красив курортен град на средиземноморския бряг на Турция, предлага богат набор от възможности за гмуркане, разпростиращи се в източна посока от Калкан до Патара. Кристално чистите води позволяват почти перфектна видимост. Каш се слави като едно от 10-те най-добри места за гмуркане в света. Друго топмясто за гмуркане в средиземноморските води е Фетие. Морското дъно на Фетие включва арки, покрити с меки корали, мистериозни тунели и стръмни склонове!

В района на Бодрум има 20 места за гмуркане, където могат да се наблюдават две корабокрушенски останки от кораби и самолет, стени, пещери и върхове. С дълбочини на гмуркане до 30 метра ще видите отблизо скатове, баракуди, риби тон, мурени и октоподи.

В северноегейското крайбрежие на Чанаккале можете разгледате епични корабокрушения и да откриете исторически съкровища, скрити в дълбокото море. Подводния парк в Галиполи е дестинация за гмуркане с уникална морска фауна и флора. Паркът също така ви позволява да разгледате останки от битката при Първата световна война между Османската империя и съюзническите сили, почиващи под Дарданелите.

3. Туристически преходи

Преходите в Турция ви позволяват да се насладите на уникалната природна красота и културно наследство. Докато следвате маршрутите, ще преминете покрай десетки древни градове, исторически руини, златисти плажове, тюркоазени води, девствени заливи, сгушени сред гори, планински склонове, плата, каньони и непознати пещери. Страната разполага с много маршрути за преходи и разнообразни възможности в различните региони.

Природният парк Балъкаялар например е идеален за леко до средно ниво на преход. На 90 минути път с кола от Истанбул, паркът позволява на посетителите да наблюдават различни видове птици, като домашно врабче, шарена врана, папуняк, чучулига и славей в естествените им местообитания.

Връх Ида, или Каздаъ на турски, посреща туристи в Северно Егейско море. Значителна част от планината и заобикалящите я туристически маршрути са в границите на националния парк “Къздаъ”.

В Централен Анадол, Кападокия също очарова посетителите със своите зашеметяващи пейзажи и завладяваща история. Уникалните приказни комини, скалните църкви, Долината на гълъбите, Долината на любовта, Червената долина и долината Земи са за авантюристите, предпочитащи красивите маршрути на пешеходния туризъм. Маршрутът “Пътят на хетите” следва хетски селища като Аладжахьоюк, Шапинова и античния град Хатуса, включен в списъка на наследството на ЮНЕСКО в Западно Черно море. Той е домакин на 17 маркирани пътеки за преходи, които са прозорец към миналото на Анадола.

350-километровият път на Писидийското културно наследство в средиземноморския регион е съкровище за туристи с интерес към археологията. Маршрутът в планината Таурус минава през древните градове Сагаласос, Термесос, Писидия Антиохия, Кремна, Адада, Селге, Педнелисос, Амблада, Анабура, Тимриада, Ариасос и Питясус. Преминава се и през различни райони, където се пресича и пътят на свети Павел.

4. Изгрев или залез на планината Немрут

Планината Немрут е угаснал вулкан, който се намира в границите на област Кахта в Адияман. Величествената планина, достоен обект на ЮНЕСКО за световно наследство, е дом на някои гигантски скулптури, поръчани от цар Антиох I от Комаген за неговата гробница. Скулптурите изобразяват Цар Антиох, два лъва, два орела и различни гръцки, арменски и мидийски богове, като Зевс-Арамазд или Оромадес (свързан със зороастрийския бог Ахура Мазда), Херкулес-Вахагн, Тихе-Бахт и Аполон-Михр-Митра. Скулптурите показват природата на кралството “Изтокът среща Запада”, тъй като чертите на лицето са гръцки, докато облеклото им определено е по-източно. Призрачните скулптури гледат към невероятен изгрев и залез всеки ден. Планината Немрут привлича туристи, които се надяват да преживеят спиращите дъха гледки на изгреви и залези всяка година.

5. Парапланеризъм

Планината “Бабаадаа”, разположена в близкия Йолюдениз близо до Фетие, е най-популярното място за парапланеризъм в Турция. Тя е на височина почти 2000 метра, така че трябва да сте облечени топло, тъй като на върха има лед през цялата година. Отнема около 30 минути, за да се спуснете с парапланер. През това време, независимо дали сте с пилот, или сами, имате възможност за 360-градусови завъртания и уингове. Кацането върху белите пясъци на Йолюдениз е грандиозно. Теренът гарантира спокойно, бавно и лесно финално приземяване, тъй като ветровете тук са слаби и плажната ивица е дълга.

5 ястия, които да опитаме

1. Мезе. Това е разнообразие от малки, ароматни ястия, подобни на предястия, често сервирани преди основно ястие. Мезе в Турция е начин на живот, що се отнася до трапезата. Семейни или социални събирания, на които се сервира мезе, биха могли да продължат с часове. Мезето в различните му вариации от зеленчуци, варива, пасти, кисело мляко и сирене не служи за засищане, а по-скоро като допълнение, придаващо ви различен вкус, докато се наслаждавате на ракията си. Някои от най-известните примери за мезета са: билки с кисело мляко (може да се сервира студено или топло), езин сирене и пъпеш, зеленчукови ястия на основата на зехтин, лозови или зелеви сармички, хайдари (цедено кисело мляко с билки, подправки и чесън), шакшука (пържени патладжани с доматен сос) и фава (пюре от фава боб/бакла, поднесено с лук и зехтин).

2. Турска закуска 

Най-важното хранене за деня може би е закуската в Турция. С много малки ястия за закуска, вариращи от сирена, конфитюри, маслини, мед, сметана, различни видове ястия с яйца и сладкиши. Разбира се, безкрайни чаши черен турски чай. Важното на турската закуска е да споделите храната, разпределена по цялата маса, и да и се насладите заедно със семейство, приятели, съседи, любимите хора или всеки, който е гладен!

3. Кюфте 

Емблематичното турско кюфте, се консумира широко в цялата страна. В същото време има десетки различни видове, включително месни и вегетариански варианти. Предлага се в много вариации в различните райони. Класическото турско кюфте се прави с кайма, лук, галета и смес от месни подправки, след което се запържва в тиган с малко мазнина.

4. Агнешко със сливи

Наричано от местните erikli (със сливи), агнешкото месо със сливи принадлежи към района Гюмюшхаджъкьой, Амасия. Приготвя се с местен сорт сливи, наречен “Амасген”. Сервира се в затоплени, калайдисани медни купи. Главният готвач на американския колеж “Мерзифон”, Богос Пиранян споменава това ястие в своята “Книга на готвача” от 1914 г.

5. Мантъ 

Мантъ са малки турски хапки с месо, подобни на кнедли. Тестото се прави от брашно, вода и сол, разточва се тънко и се нарязва на квадратчета. Всяко квадратче се пълни с кайма, след което се варят и преди поднасяне се поливат със специални сосове. Въпреки че ястието се свързва главно с провинция Кайсери в Турция, вариациите му са много популярни в цялата страна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене