VIP гид е лятната рубрика на “24 часа”, в която чуждестранни посланици представят държавата си като туристическа дестинация за българи. Техни превъзходителства влизат в ролята на екскурзионни водачи, промотирайки родината си, като по свой избор представят пет места, които да посетим, пет неща, които да правим, и пет ястия, които да пробваме. В днешния брой гид е румънската посланичка Брандуша Йоана Предеску.
Брандуша Йоана Предеску е посланик на Румъния в България от март 2021 г. Преди това е била посланик в Нидерландия и постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия (2016 - 2020). Представлявала е страната си и като генерален консул в Мюнхен, Германия, заместник-ръководител на мисиите в Берлин и Виена.
Служила е и като посланик за специални поръчения към румънското председателство на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в Истанбул, Турция. По време на своята 30-годишна дипломатическа кариера тя е ръководила различни дирекции и отдели в Министерството на външните работи в Букурещ.
Завършила е университета в Букурещ със специалност “Германска и англосаксонска филология”, Дипломатическата академия във Виена и Националния колеж по отбрана на румънското военно министерство. Говори английски, немски, френски и нидерландски.
5 места, които да посетим
Като посланик на Румъния в София, за мен е голямо удоволствие да ви поканя да откриете Румъния, страна с богата история, спиращи дъха пейзажи и незабравими преживявания. Впуснете се в приключение, което ще разпали любопитството ви, ще събуди духа ви и ще ви създаде скъпи спомени. Румъния ви очаква. Ето пет места, които трябва да посетите:
1. Букурещ.
2. Сигишоара.
3. Дворецът “Пелеш”.
4. Делтата на Дунав.
5. Солната мина Турда. Спуснете се в дълбините на солната мина Турда - и ще се окажете в едно необикновено царство. Разгледайте огромните тунели и помещения, които разкриват завладяващата история на добива на сол, датираща от древни времена. Турда спечели признание като една от най-впечатляващите солни мини в света и се превърна в популярна туристическа дестинация.
5 неща, които да правим
Ето и пет неща, които със сигурност бих ви препоръчала да опитате в Румъния.
1. Отдайте се на фестивали и събития. Потопете се в оживената културна сцена на Румъния, посещавайки фестивали и събития през цялата година. Фестивалът “Енеску” е най-престижният фестивал за класическа музика, който се провежда в Букурещ на всеки две години. Обикновено е през септември и продължава няколко седмици. Не забравяйте да посетите Тимишоара – европейска столица на културата през 2023 г.
2. Насладете се на красивата природа на Карпатите и се отдайте на туризъм, каране на ски или колоездене в региона.
3. Разгледайте рисуваните манастири на Буковина. Намиращи се в Северна Румъния, рисуваните манастири на Буковина са обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Фреските, които украсяват външните стени на обителите “Воронец”, “Хумор”, “Молдовита” и “Сучевица”, впечатляват със своя уникален рисунък.
4. Усетете селския живот в Марамуреш. Марамуреш е регион в Северна Румъния, известен със своите добре запазени традиционни села и дървени църкви. Докато разглеждате, опитайте се да усетите уникалния селски начин на живот. Посетете веселото гробище в Сапанта, където цветни надгробни плочи изобразяват живота и историите на починалите.
5. Отпуснете се в термалните бани. Изпитайте терапевтичните свойства на румънските термални води. Посетете прочутите спа центрове и водни паркове в Букурещ, Баиле Феликс, Баиле Херкулане или Совата, където можете да се потопите в богати на минерали води и да се отдадете на релаксиращи спа процедури.
5 ястия, които да опитаме
Румънската кухня предлага възхитителна гама от вкусове и ястия. Тези по-долу са само пример от разнообразната и вкусна румънска кухня. Изследването на местните кулинарни традиции несъмнено ще се превърне в приключение по време на вашето пътуване в Румъния.
1. Сармале е популярно ястие от зелеви листа, пълнени с кайма (обикновено свинска), ориз, билки и подправки. Навитите на руло сарми се задушават в пикантен доматен сос.
2. Мамалига е традиционно румънско ястие от царевично брашно, подобно на качамака, сервирано като гарнитура към различни яхнии, супи или месо на скара. Mамалигата обикновено се консумира със заквасена сметана и сирене.
3. Мититеи, известни още като “мичи” (малки - б.р.), са вкусни кебапченца на скара, направени от смес от смляно говеждо, агнешко или свинско месо, подправени с чесън, мащерка и други подправки. Често се сервират с горчица, хляб и гарнитура от кисели краставички.
4. Папанаси е апетитен румънски десерт. Тези пържени или варени понички обикновено се сервират със заквасена сметана и сладко от вишни.
5. Чорба де бурта е традиционната румънска шкембе чорба. Приготвя се от телешко шкембе, зеленчуци и билки, които придават на ястието богат и пикантен вкус. Често се сервира със заквасена сметана и прясно изпечен хляб.
Коментари (0)
Вашият коментар