Защо Стефания Колева обича, но не може да си позволи люто, а когато затяга колана, публиката полудява

Стефания Колева не иска да я свързват само с комедийни сериали, затова направи драматичен моноспектакъл.

Тя е наследила чувството си за хумор от австрийската си баба, но не иска да я помнят от комедийните сериали

Трябва да измислим някаква смешка, да я пуснем на Стефания Колева и когато се засмее, прекрасните две трапчинки да изникнат на лицето ѝ. Изглежда страхотно!

Тя протестира, макар и несмело, когато я наричат комедийна актриса, настоявайки, че обича да участва и в драми. Но масовият зрител я познава от комични тв сериали.

Така завинаги ще я помнят като колебливата и добронамерена съпруга на ченгето Геро в сериала “Полицаите от края на града”. И като докторката психиатър Елена Радева-Шен от сериала “Клиника на третия етаж”.

Едни от елитните ѝ роли са от нейния период в театър “Българска армия”, когато се включи в игровите смешни постановки на Теди Москов “Майстора и Маргарита”, “Фантасмагории”, “Комедия на слугите”.

Но справедливо е да кажем, че най-органично на артистичната ѝ природа е участието ѝ в ситкома “Тя и той”, където комични и драматични проблеми от семейния живот на жена и мъж (в ролята е Юлиан Вергов) се преплитат в находчиви битови сцени. 

Колева със София Маринкова в “Женени с деца”
Колева със София Маринкова в “Женени с деца”

Двамата безспирно си смесват предпочитанията и навиците, така че се получават коментари на социални конфликти или на емблематични отношения в семейството. Щефи Колева (ще я наричам с името, наследено от баба ѝ австрийка, с която актрисата поддържала топли отношения на обич и привързаност до кончината ѝ) откри подобни комично-сериозни отношения и в спектаклите, с които тази година пътува из страната – “Извънредно положение” и “Извънредно неудобно” по текстове и съучастие на приятелката ѝ Здрава Каменова.

Щом се съберат те двете, триумвиратът незабавно се оформя с присъединяването на третата приятелка, Богдана Трифонова. Гледах трите приятелки в неотдавнашното тв предаване “Черешката на тортата”, в епизода с домакинята Щефи и гладните Здрава, Богдана, Стефан Илчев и Филип Аврамов. Щефи готвеше с онази прецизност, подреденост и чистота, с каквито признава, че се отнася към вещите и обстановката в дома си. На порядък и подреденост се стреми да научи дъщеря си Катерина. А пък антимесоядният Стефан Илчев се разтопи от благодарност заради специално приготвеното за него вегетарианско ястие. 

Стефания Колева и Юлиан Вергов в сериала "Тя и Той"
Стефания Колева и Юлиан Вергов в сериала "Тя и Той"

Може би тази дисциплина на Щефи към себе си е наследство от немската жилка в роднинството й. За да му бъде вярна, тя дори учи в гимназия с разширено изучаване на немски език. После кандидатства във ВИТИЗ като куклена актриса. Една година по-късно намира себе си, като се премества в класа на Стефан Данаилов. През 1996 г. завършва като драматична актриса. 

Следващите 11 години е в щата на театър “Българска армия” и чак през 2010 г. влиза в трупата на Народния театър, където е понастоящем. 

Актрисата с колеги от Народния театър
Актрисата с колеги от Народния театър

Трябва да кажа обаче, че докато е в Армията, Щефи Колева играе в доста по-разнообразни и по-интересни спектакли в сравнение с ролите ѝ по-късно в Народния. Ще се върна към гастрономическата “струя” в тези записки, като отбележа един вкусов фаворит на Щефи, който много ми харесва – тя си пада по лютото и обожава лютите чушлета. Станахме двама!

Щефи обаче споделя, че заради стомашни проблеми трябва да се откаже от чушлетата. Ще я успокоя, като я преориентирам към лютия червен пипер. Медицината е установила куп ползи от него. Той помага за обмяната на веществата в организма. Аюрведата лекува с него кръвообращението и проблеми на дихателните пътища. Лютият червен пипер изчиства токсините от организма, осигурява витамин А и антиоксиданти, подкрепяйки имунитета. Да не говорим, че е вкусен. Е, това е. Не е малко!

В последно време актрисата най-после се реши да пресече границите на сцената и да представи моноспектакъл. Избягвала е, защото много харесва партньорството в театъра, а предполага, че ще се чувства неудобно сама на сцената. Но толкова много нейни колеги избират моноспектаклите напоследък, че Щефи се престрашава. Още повече че Здрава Каменова е насреща.

Вярната приятелка написва със съдействието на сценариста Светослав Томов текста на моноспектакъла “Затегнете коланите!”, в който поставят Щефи на място в самолет, който след минути ще се разбие в земята.

Критичната ситуация принуждава пътничката да премисли трескаво миналото си, в което се смесват велики преживявания с глупости.

Добавка към сцената са документалните кадри на екран, режисирани от Иван Москов. “А иначе не съжалявам за нищо пропуснато!”, заявява Щефи. И добавя: “Когато си дадеш сметка какво си постигнал в живота, най-важното е да се обичаш!”

Сама на сцената, Щефи се изненадва, когато зрителите, станали на крака, ръкопляскат и не си тръгват в продължение на десетина минути. Трогната, тя благодари и се покланя, но аплодисментите не спират. И тя, съвършената актриса, започва да танцува. Хората полудяват! Ако пак погледнем отстрани, ще поясним, че успехът на “Затегнете коланите!” се дължи и на обичта на Щефи към импровизациите. 

Е, да, понякога стиска малкото ангелче, подарено ѝ от баба Щефи, и знае, че това да не е дребнава и с чувство за хумор дължи на любимата си баба. 

Стефания Колева влиза в НАТФИЗ като куклена актриса, но след година намира себе си като драматична и се мести в класа на Стефан Данаилов.
Стефания Колева влиза в НАТФИЗ като куклена актриса, но след година намира себе си като драматична и се мести в класа на Стефан Данаилов.

На финала ще добавим, че Стефания Колева е лице на кампания в помощ на деца със здравословни проблеми. 

Тя се включва в арттерапияа, която увлича децата да пеят, свирят, танцуват, рисуват, рецитират поезия. Може би нуждата да се раздава на болни деца е заради преживяното от актрисата страдание на автоимунно заболяване. Заради това тя стриктно следи да не консумира сол и да приема само растителни мазнини. Но аз си мисля, че милосърдието на Щефи се дължи най-вече на съхранената в нейната природа сила да прощава, да харесва в отношенията искреността, великодушието, прямотата. 

Стефания Колева
Стефания Колева

Кадър от сериала "Женени с деца"
Кадър от сериала "Женени с деца"
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене