Тя е най-красивата наша археоложка: Ето я българската Лара Крофт

Откритията ми стоят в музеите, казва изследователят на древността Яна Христова 

27-годишната Яна Христова е българската Лара Крофт!

Яна от малка мечтае за научна дейност
Яна от малка мечтае за научна дейност

Красивата изследователка е археоложка от 5 години, през които е била на много интересни обекти. Сред тях антични, средновековни и праисторически, от епохите на неолита и халколита, както и от бронзовата епоха.

"Записах да уча археология, защото винаги съм искала да се занимавам с наука. Професията е подходяща за приключенски настроени хора, които не обичат да се задържат на едно място. Включва пътувания, експедиции в цяла България и много запознанства", сподели пред "България Днес" Яна.

БГ Лара Крофт грижливо документира откритията си
БГ Лара Крофт грижливо документира откритията си

По нейни думи това лято е изключително успешно за родната археология. Българската Лара Крофт участва в екип, който проучва обект от римската епоха в района на Чирпан. Предполага се, че именно там се намира част от римската пътна станция "Циле".

Проявява най-голям интерес към некрополите
Проявява най-голям интерес към некрополите

"За сравнително краткото време, в което се занимавам с археология, аз и екипът ми сме откривали сгради, скулптури, надгробни плочи, надписи, пещи и много керамика. Един от любимите ми археологически обекти е Рациария - античен град близо до Дунав. Градът е с много големи мащаби, център на занаятчийство и земеделие, с въодушевление разказа красавицата.

Христова сподели, че открива обектите, като прави теренни обходи, сондажни проучвания, сателитни снимки и чрез геофизични методи. След като един обект е регистриран, влиза в археологическа карта на България.

Христова ръководи процеса на терен
Христова ръководи процеса на терен

"Археологията не е за всеки, защото се налага дълго време да си далеч от дома. Работата е много отговорна и натоварена. Отговаряш за работни групи, следиш работния процес и ги спираш, когато си на път да откриеш нещо. Всяко откритие грижливо се документира и ако е движимо, се прибира. Всеки експерт води полеви дневник, в който записва всичко, което се случва на терен. Работим с различни инструменти според ситуацията - от малки четчици и мистрии до лопати, кирки и дори багери. Правим фотодокументация на всичко открито, след което го документираме графично на терен и след това дигитализираме на компютър. След като сме събрали всички находки ги почистваме и ги предаваме за реставрация, ако е нужна. Накрая всичко отива в местните или националните музеи, където може да се види от всеки.

Мечтае да прави открития в Близкия изток
Мечтае да прави открития в Близкия изток

Христова разказа, че най-голям интерес проявява към към некрополите (комплекс от гробове), защото те дават много информация за живота на хората и мечтае да участва в международни проекти и да посетя Италия, Гърция, Турция и Близкия изток.

Анджелина е първата, която влиза в популярния образ

Анджелина Джоли е първата, която влиза в популярния образ на Лара Крофт. Тя е героиня от екшън приключенски филм от 2001 г., базиран на поредицата видеоигри "Том Райдър".

Филмът проследява изследване на изгубени империи, откриване на безценни съкровища, раздаване на справедливост в смъртоносни схватки от авантюристката археоложка и изследователка. През 2018 г. Анджелина бе заменена от шведската актриса Алисия Викандер, която изигра култовата роля.

Джоли в ролата на секси археоложката
Джоли в ролата на секси археоложката

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене