Толстолобът обича жегата

Сладководните гиганти могат да достигнат до 50-60 кг в нашите язовири

Толстолобът със сигурност е най-голямата миролюбива сладководна риба в нашите водоеми. Може да достигне тегло от 50-60 килограма и някои го оприличават на делфин. По-големи стават единствено сомовете и моруните, но те са хищници. Именно заради огромните си размери този вид е мечтан улов за мнозина.

Толстолобът е внесен в нашата страна през 60-те години на миналия век от Азия. Тази риба е перфектен филтратор и се храни с планктонни организми от растителен и животински произход. Когато усети опасност, прави ефектни скокове над повърхността, с което също наподобява делфин. Обича сравнително топла вода с температура над 18 градуса. Съзрява на 5-7-годишна възраст и живее до около 20 години.

В България и двата подвида - пъстър и бял толстолоб, се размножават само по изкуствен път. Доказателства за естественото му възпроизводство по нашите ширини има единствено в река Дунав, където в румънските плитчини водата се нагрява до необходимите градуси, за да се излюпи хайверът. 

Страхотен толстолоб, уловен на езерото над село Габра
Страхотен толстолоб, уловен на езерото над село Габра

Както белия амур, така и белият толстолоб зимува в дълбокото. През лятото най-ефективните захранки са натуралните: смес от кюспе, сухари, трици и коноп. Захранките с по-рязък аромат го прогонват. Идеалното време за риболов е тогава, когато толстолобите проявяват хранителна и двигателна активност. Това се случва по време на жегите в края на юли и през август. Най-важното е да се намери мястото, в което се държат пасажите с много на брой гладни толстолоби.

Растителноядните риби са достатъчно чувствителни към климатичните условия. Най-активни са, когато е топло и вали дъжд. Толстолобът е доста предпазлив и страхлив, а дъждът маскира добре човека на брега. Впрочем, толстолобът, за разлика от много други риби, различава цвета и ненавижда червеното и оранжевото. 

Риби като тези са мечта за всеки риболовец
Риби като тези са мечта за всеки риболовец

Риболовът на толстолоб на въдица е толкова невероятен, колкото и случаен, докато рибата филтрира планктона и засмуква и примамката. В последните години вече се предлагат специални монтажи за улова му. Те представляват тапа, а под нея хранилка със специална захранка, която прави "облак" във водата. Има и множество куки, като най-често на тях се закача стиропор. Щом исполинът засмуче някоя от куките, настава големият екшън.

Толстолоби плуват в доста язовири, но трябва да бъдат открити. Добър улов се прави на "Овчарица", "Ясна поляна", "Горни Дъбник", "Душанци", както и по река Дунав. Край София добра популация има във водоема над село Габра.

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
По-малко месо, по-малко сърдечни болести
Лиъм Пейн от One Direction загина
Демакиаж за чувствителна кожа
Жена, изнасилена от Пи Диди: Заплаши да нареже лицето ми с нож. Той е замесен в убийството на Тупак

Напишете дума/думи за търсене