Черна гора - стари градове, тропическа гора и грандиозен каньон

Полуостров Св. Стефан, край  Будва е една от най-луксозните дестинации.
СНИМКИ: Национална туристическа агенция на Черна гора

VIP гид е лятната рубрика на “24 часа”, в която чуждестранни посланици представят държавата си като туристическа дестинация за българи. Техни Превъзходителства влизат в ролята на екскурзионни водачи, промотирайки родината си, като по свой избор представят пет места, които да посетим, пет неща, които да правим, и пет ястия, които да пробваме. В днешния брой гид е Йелена Филипович-Стоянов - управляващ посолството на Черна гора в България.

Йелена Филипович-Стоянов е управляващ посолството на Черна гора в България от края на 2021 г. Преди това е заемала длъжността заместник-ръководител на мисията и консул. Започва дипломатическата си кариера в Министерството на външните работи на Черна гора през 2010 г., като става част от структурата за преговори за присъединяване на Черна гора към Европейския съюз.

Йелена Филипович-Стоянов - управляващ посолството на Черна гора в София
Йелена Филипович-Стоянов - управляващ посолството на Черна гора в София
Била е секретар на няколко работни групи по преговорни глави, както и част от преговорната структура по най-важните глави, засягащи върховенството на закона. Има магистърска степен по международни отношения от Руски университет на дружбата на народите и е първият чуждестранен студент, получил медал на студент на поколението, магистър на поколението и специална награда за изключителен принос в науката с магистърската си теза в руския държавен университет. Владее английски и руски език, говори и български.

5 места, които да посетим

При раждането на нашата планета най-красивата среща на сушата и морето със сигурност се е състояла на черногорския бряг! Това е написано от лорд Байрон и наистина е вярно. В допълнение към невероятната природа, която усърдно пазим - това повелява и нашата конституция, която гласи, че Черна гора е екологична държава (и е първата такава в света) - моята страна може да се похвали и с богата култура, исторически сгради и гастрономия.

В сравнително малък географски район се намира най-дългият плаж на Адриатическо море (Голям плаж, Улцин), едно от най-посещаваните християнски светилища в света (манастира “Острог”), най-високият мавзолей в света (Негошев, Ловчен), както и най-южният фиорд (Бококоторски). Най-високият железопътен мост в Европа (Мостът на Малката река) е в северните части на страната, а на юг (в Бар) се намира едно от най-старите маслинови дървета, което е на 2000 години. 

Каньонът на река Тара пък е най-дълбокият каньон в Европа и вторият в света след този в Колорадо. С радост приех да разкажа за Черна гора, въпреки че ще ми бъде изключително трудно да отделя само пет места, но ще се опитам да представя любимите си региони.

1. Пераст. Стар град музей, където всяка алея, къща, стъпало, камък има своя собствена история и приказка, а най-доброто свидетелство е бароковата архитектура. По-голямата част от него е създадена между XVII и XVIII век. Посетете църквата “Св. Никола” от 1616 г., която се намира в самия център на града до крайбрежната алея и доминира над околностите със своята 55-метрова камбанария. През сезона е възможно да се качите на камбанарията и да направите перфектни снимки на града. Разкошният дворец на Буйович от далечната 1694 г. днес е музей на град Пераст, който свидетелства за богатството и славата на този малък град. Двете перли на Пераст не трябва да се пропускат – остров Госпа од шкрпела и остров Свети Джордже, чиято история и произход ще ви разкажат местните жители, които превозват с лодките си посетителите до острова. 

2. Котор и неговият Стар град, който определено е една от най-красивите части на крайбрежието и е почти като музей, който живее и диша на открито. Това е най-добре запазената средновековна градска среда, така че е защитена от ЮНЕСКО заради богатата си и ценна архитектура. Сред любимите места на туристите със сигурност са театърът на Наполеон от XVIII век, величествената катедрала “Свети Трифон” - една от най-старите в Европа, построена през 1166 г. върху останките на предишния храм от 9 век, фонтанът “Карампана” и дворецът “Бизанти”. 

3. Будва - столицата на черногорския туризъм. Град, който освен красива старинна част и исторически забележителности предлага много богата културна програма и нощен живот. Старият град на Будва е едно от най-древните селища по бреговете на Адриатическо море и тази забележителност носи бремето на историята, датираща отпреди 2500 години, когато е била илирийско поселение.

Тук задължително трябва да посетите “Цитаделата” – средновековна крепост; църквата “Света Троица”; бенедиктинския манастир от IX век “Санта Мария ин Пунта”; Античния некропол от III-II век пр.н.е. В близост до Будва се намира полуостров Св. Стефан, който е една от най-луксозните дестинации за лятна почивка в Черна гора.

4. Улцин, чиято стара част също е историческа забележителност - изключително добре запазена, като най-древните останки от крепостните стени датират от илирийския период. Градът е пълен с важни културно-исторически паметници от миналото и това е истински интригуващо. В старата част на Улцин посетете Палата и дворците, които днес се използват като заведения за хранене, а някога тези пространства са били резиденции на венецианския управител на Улцин.

В допълнение към тези атракции, разходете се до кулата Балшич, но също и до известния “Площад на робите”, който се намира пред църквата-джамия.

5. Национален парк “Биоградска гора”. Човек може да остане с впечатлението, че Черна гора е привлекателна само с крайбрежието си, но това е далеч от истината, централната и северната част на страната също са много красиви. В Черна гора има 5 национални парка: “Ловчен”, “Скадарско езеро”, “Дурмитор”, “Проклетие” и “Биоградска гора”. Всеки от тях предлага изключителна природа, но последният ми е любим и затова го препоръчвам. Той обхваща централната част на планината Беласица и се простира между реките Тара и Лим с площ от 5400 хектара. Заедно с околностите това е изключително важен климатичен, хидрогеоложки и екологичен център на Черна гора и Балканите. Там се намира и една от трите запазени тропически гори в Европа с дървета на възраст до четири века, високи над 45 метра. Сред добрите познавачи има аргументирани твърдения, че в района на Националния парк присъства растителността на цялото северно полукълбо на Земята.

Надявам се, че успях да ви заинтригувам, да събудя любопитството ви и тези препоръки да ви помогнат сами да се убедите в красотата на Черна гора. 

5 неща, които да правим

1. Рафтинг или каньонинг по красивата река Тара. Препоръчвам ви това, ако сте любители на екстремните спортове. Можете да изберете няколко различни маршрута, сред които е Zugica luka, където ще видите някои от красивите части на каньона на Тара, като извора Лютица, който е признат за едно от най-важните природни съкровища на Тара и за най-мощния извор в Европа. Посетете разкопки от римската епоха, като известния мост на Джурджевича Тара, който със своите пет арки и височина от 150 метра е истински архитектурен шедьовър.

2. Опитайте кайтсърф на Ада Бояна – остров, който обхваща около 600 хектара и се намира на устието на река Бояна в Адриатическо море. Този остров с триъгълна форма, който се мие от вълните на Адриатическо море от едната страна и водите на река Бояна от другите две, е една от най-популярните туристически атракции, с които Черна гора е разпознаваема.

3. Вижте Черна гора от птичи поглед! Черна гора е популярна дестинация за любителите на парапланеризма благодарение на своите зашеметяващи планини, искрящи езера и кристалночисти води. Най-известните дестинации за парапланеризъм са: Брайичи (Будва); Дечич (Тузи); Ловчен (Котор). Ако се страхувате от височини, направете планинско джип сафари по Дурмиторския пръстен. Ако все пак искате да добавите малко спорт, съветвам ви да опитате планинско колоездене, където със специални велосипеди ще преминете по така наречените офроуд пътища, труднодостъпни хълмисти и планински терени. Това са два начина да откриете непокътнатата красота на северната част на Черна гора.

4. Круиз по Скадарското езеро. Препоръчвам ви да направите това, защото ще имате възможност да посетите град Вирпазар, много малки острови с техните крепости и входа на фиорд Църноевич. Но най-важното е, че ще може да видите Жабляк Църноевича - средновековен град и крепост при вливането на река Морача в Скадарското езеро. 

5. Не пропускайте фестивала “Бокелска нощ”, ако сте в Черна гора в края на август. По време на този традиционен фестивал със статут на нематериално културно наследство в акваторията на Которския залив се провежда парад на специално украсени лодки. Това е невероятна гледка! Местните украсяват своите плавателни съдове по много креативен начин, а в края на събитието специално жури избира най-красивата лодка, която да спечели фестивалната награда. Освен това в целия Котор се провежда бал с маски и всички граждани и посетители са облечени в костюми, а в края на вечерта има церемония по награждаване за най-добър маскараден костюм. Освен това музиката на живо и фойерверките допринасят този празник да остане в паметта ви задълго.

5 ястия, които да опитаме

Кухнята на Черна гора съчетава по най-добрия начин даровете на Средиземноморието и съкровищата на северните планини. Ако знаете от коя част на Черна гора е някой, можете да познаете какво яде. Кухнята се подчинява на релефа и представлява това, което предлага природата.

1. Черногорска закуска. Състои се от разпознаваем и защитен черногорски продукт - прошуто, домашно козе сирене, скоруп и питка. Най-известното прошуто е “Ньегушки”, това е месо, за което се полагат грижи ден и нощ, докато се суши изключително върху букови дърва в продължение на няколко месеца. Прошуто се използва като предястие и се поднася с домашна ракия, обикновено гроздова, и сухо сирене “Негуш”. Скоруп е символ на добрата местна черногорска кухня. Произвежда се в домакинствата по традиционен начин и може да бъде млад или зрял, който е с по-остра миризма и жълтеникав цвят. Този продукт има приятен кисел вкус и характерна миризма. Получава се чрез събиране на мазнини, натрупани по повърхността на сварено и охладено мляко (краве, овче, козе и биволско или техни смеси), които ферментират няколко часа или дни. Това е традиционен продукт от северната част на Черна гора, произвежда се от мляко, получено от домашни животни, пасящи на запазени и здрави пасища, което повишава качеството на тази храна както по отношение на нейния вкус, така и на нейните здравословни свойства. 

2. Прясна риба, приготвена по различни начини. Разпознаваемите черногорски специалитети са риба, печена на сол, риба “Лешо”, яхния със седем вида риба и разбира се, бижуто - пушен шаран и потопена укльeва.

3. Смочани качамак - кашесто, силно ястие, приготвено от пшенично, елдено, ечемичено или царевично брашно, сирене, каймак и поднесено с домашно кисело мляко.

4. Цицвара – към това ястие обикновено се поднасят бели варени картофи и кисело мляко. Младото краве сирене или сметана се разбърква с брашното до отделяне на мазнина. Това е ястие с висока енергийна стойност и приятен вкус – буквално се топи в устата. 

5. Ярешко на сач. Когато става въпрос за ястия на сач, би било интересно да опишем и самия процес на приготвяне. Ястията на сач са далеч по-вкусни от всички, защото се приготвят по древен начин - месото и картофите се поставят под метален капак, т.нар. сач, който след това се покрива с жар и гореща пепел. По този начин се запазва ароматът, а ястието се изпича равномерно по естествен начин. Черногорските национални ресторанти го приготвят по този начин и до днес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене