2000 км плуване и 20-ина дни почивка на година = първа световна титла за България

Прясно навършилият 18 г. Петър е прегърнал подгласниците си на 400 м свободен стил в Нетаня (Изр). СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ, ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И WORLD AQUATICS

4 септември 2023 г. се превърна в знакова дата за българското плуване. Навършилият на 19 август 18 г. Петър Мицин стана първият в историята ни световен шампион в която и да е възрастова група.

Момчето от Велинград спечели финала на 400 м свободен стил на планетарното първенство за девойки и юноши в Нетаня (Изр).

На всички е ясно, че за да стигне до огромния успех, сложил бляскав край на страхотното му лято, Петър прекарва безкрайни часове в басейна с безброй изминати дължини. Средно на година те се превръщат в около 2000 км плуване.

Съчетани с таланта на момчето, те го направиха едно от явленията въобще в спорта ни през 2023-а. Но ето как започва всичко.

Мицин е от спортно семейство. Майката Таня е била лекоатлетка. Бащата Петър се е занимавал с биатлон, а по едно време е тренирал и плуване. Те решават да заведат на басейна сина си. По-късно записват на плуване и сестра му Любка.

Мицин с треньора си Николай Вакареев
Мицин с треньора си Николай Вакареев

Малкият Петър тренира във Велинград при едно от светилата в професията - вече покойната Йорданка Пенина. Започва да се развива добре, подобрява си времената, пътува по турнири и печели медали. Иначе казано в пряк и преносен смисъл - чувства се в свои води.

“Йорданка Пенина ме научи на много неща -

дисциплина, изпълнителност и плуване най-вече. При нея тренировките бяха доста сериозни. Тогава плувах едноразово на ден, не както сега - двуразово. Тренировките бяха доста сериозни. Основата, която тя изгради, ме доведоха до добрите резултати до момента, а дай боже и занапред. Радостен съм, че тя успя да ме научи на каквото можа. Даде ми най-доброто. Много съм ѝ благодарен за това”, споделя Мицин.

След кончината на Пенина през април 2020-а той се мести да тренира при Николай Вакареев в Сандански, където условията за плувна подготовка са отлични с 50-метровия басейн с минерална вода. Във “Вихрен” пристига и сестра му Любка.

Мицин с трите златни медала от европейското в Белград.
Мицин с трите златни медала от европейското в Белград.

Сега Петър не се занимава с 50 и 100 м свободен стил, но именно на тях и на 50 и 100 м бътерфлай набляга в началото на плувния си път. Постепенно започва да се пробва и на 200 и 400 м кроул. На треньора Вакареев му прави впечатление на едно състезание, че в щафета 4 по 200 м свободен стил Мицин дава добро време на първи пост.

“Натисна ме да тренирам повече тази дисциплина. Започнах да подобрявам времето си. Стигнах до 1,49 мин, което много ме зарадва. Продължих със свалянето на секунди и сега съм на 1,46,50 мин. Вече 200 м ми е като спринтова дисциплина. За по-малко от 2 мин съм в басейна и излизам, не ги усещам. На 400 и 800 м кроул се чувствам по-добре. Имам време да разпределя силите си и да направя добро плуване”, обяснява Петър.

Мицин не е суеверен, просто се явява на старт с вяра в собствените си сили. През 2023-а, която определено е годината на национала до момента, това даде страхотни резултати.

Освен световната титла за юноши и двата сребърни медала от Нетаня хронологично Петър направи серия от поправки на държавните рекорди на 200, 400 и 800 м свободен стил.

В Белград стана европейски шампион за възрастовата си група в тези дисциплини, като във втората счупи световния рекорд.

С това той също е първи в историята на българското плуване

Наш състезател досега не беше имал срещу името си най-добро постижение на планетата. В сръбската столица заработи 2 квоти за олимпийските игри в Париж (400 и 800 м). След това на 400 м триумфира и с европейската титла до 23 г. в Дъблин.

Петър е откровен, че ако някой му бе предрекъл това през януари, нямало да повярва. “Може би нямаше да го приема на сериозно. Явно големият труд, който полагам, ми се отплаща в крайна сметка. Да, имах някакво усещане, че годината ще е по-добра от предходната. Но така е в началото на всяка следваща година. Смятам, че така е нормално да мисли един спортист, особено в началото на кариерата си”, казва Мицин.

Според него силните резултати през пролетта са допринесли значително за добрата му форма,

в която бе на европейското за юноши в Белград в началото на юли.

“С треньора ми Вакареев очаквахме да стигна до квоти за Париж 2024. Освен тях дойдоха трите европейски титли и световният рекорд за юноши, който най-малко очаквах. Финалът на 400 м кроул бе последното ми плуване в Белград. Бях се настроил, че ще се раздам колкото мога, над лимита даже. Този напън донесе рекорда. В Дъблин имах здравословен проблем и затова не плувах 200 м кроул. Успях да се стабилизирам и да спечеля европейската титла до 23 г. на 400 м в конкуренцията и на американски плувци, които бяха поканени да гостуват”, гласи равносметката на Петър за първите 2 големи състезания за него през лятото.

Третото окончателно запечата името му в историята на българското плуване със световната титла от Нетаня на 400 м кроул. В израелския град Мицин спечели и сребърни отличия на 800 м свободен стил и 200 м бътерфлай. На 200 м кроул се нареди 4-и на 12 стотни от бронза. Така след общо 8-те си финала на големи форуми през лятото нашето момче се качи на почетната стълбичка 7 пъти, в 5 от които бе на най-високото място. Благодарение на него България зае 10-ото място в класирането по медали на световното в Нетаня.

След европейското в Белград националът бе посрещнат с торта. На нея бе изписан световният му рекорд.
След европейското в Белград националът бе посрещнат с торта. На нея бе изписан световният му рекорд.

“Усещах, че преди Израел към мен има очаквания. Те не ме натовариха толкова много. Надеждите на хората да успея ми дадоха вяра и се мобилизирах. Успях да запазя самообладание и да се раздам максимално”, споделя Петър.

Той приема това, че е първият български световен шампион в плуването като много голям успех, и признава, че никога не си е мислил, че това може да се случи. Смята, че това е голям успех за цялото българско плуване и отличие за работата в него.

Петър е благодарен на хората от федерацията, на треньорския щаб, на доктора и масажиста. Също така на семейството, близките и приятелите си за огромната подкрепа, която му оказват. В никакъв случай не на последно - и на покойната Йорданка Пенина.

Ако не беше навлязъл в плуването, Мицин щял да обърне по-усилено внимание на ученето. Сега му предстои последна година от средното образование. След това може да запише НСА, но не иска да избързва с решение.

Петър обича да прекарва свободното си време със семейството и приятелите си. Прави преходи в планината с тях. Намира време и за любимата си литература - българската класика. Харесва много Елин Пелин. Това се случва във въпросните 20-ина дни почивка през годината.

До олимпийските игри в Париж за Мицин предстои европейско за жени и мъже в малък басейн през декември в Букурещ и световно на голям в Катар през февруари. След това акцентът ще е подготовка за най-високия спортен форум във френската столица. С поредните изминати километри в басейна, стигащи до 2000 на година.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене