За творби от колекция на Жерар Депардийо бяха платени 1,3 млн. евро на търг

Жерар Депардийо КАДЪР: Туитър/@questron7

Търгът за част от колекцията с произведения на изкуството, притежавани от френския актьор Жерар Депардийо, приключва в сряда вечерта в Париж, след като във вторник за творби от нея бяха платени 1,3 млн. евро в "препълнена зала с колекционери и любопитни зрители", предаде АФП, като цитира аукционната къща "Адер".

Актьорът, който е на 74 години, е решил да се раздели с повече от 250 творби на майстори от 20-и век като Калдер и Роден - художник, в чийто образ Депардийо се е превъплъщава във филма с Изабел Аджанани, за да "му поолекне", казаха организаторите на наддаването. Колекцията е оценена на над 3 милиона евро.

Във вторник, първият ден от търга,  творбата "Паоло и Франческа" от бронз и черна патина на Огюст Роден, изработена в 12 екземпляра, достигна 83 200 евро, надхвърляйки високата оценка, пише БТА. 

Скулптура на Задкин от 1922 г. - "Коленичила жена", намери купувач след ожесточено наддаване на цена от 104 960 евро с разходите, като беше оценена на 80 000 евро. 

Гваш от Александър Колдър - "Слънчева светлина" (1974 г.), достигна 92 160 евро, надминавайки най-високите очаквания.

По време на трите дни, в които творбите бяха публично изложени за разглеждане, няколко хиляди души влязоха в трите стаи на хотел "Друо", необходими за представянето на всички лотове.

    

"Тази колекция е голяма изненада по отношение на значимостта на творбите, събирани от Жерар Депардийо в продължение на повече от четиридесет години. Той е колекционирал много прецизно, което ни разкрива съвсем нов аспект на личността му", казва пред АФП Давид Нордман от тръжната къща "Адер".

Жерар Депардийо е разследван от 2021 г. по подозрение в изнасилване и сексуално посегателство срещу актрисата Шарлот Арну. По тази причина през май той се отказа от официално представяне на новия си филм "Умами".

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
По-малко месо, по-малко сърдечни болести
Лиъм Пейн от One Direction загина
Демакиаж за чувствителна кожа
Жена, изнасилена от Пи Диди: Заплаши да нареже лицето ми с нож. Той е замесен в убийството на Тупак

Напишете дума/думи за търсене