Стела Маккартни прави първото си яке на 13 години, на 16 вече работи върху модна колекция

С баща си Пол Маккартни
СНИМКИ: ИНСТАГРАМ

Баща ѝ Пол Маккартни пише песен за дебютното ѝ ревю

Да си дъщеря на легендарна звезда, да излезеш от неговата сянка и да успееш да създадеш собствена суперуспешна кариера, е много лесно, но и много трудно. Стела Маккартни успя да се наложи като дизайнер както благодарение, така и въпреки името на баща си Пол Маккартни. Помагат ѝ приятелствата с популярни хора, но в същото време среща и скептицизъм дали пробивът не се дължи единствено на фамилията ѝ.

Малката Стела с майка си
Малката Стела с майка си

52-годишната Стела Маккартни е един от малкото дизайнери, яростен защитник на животните. Тя е вегетарианка, в колекциите си не използва животински продукти и работи усърдно върху популяризирането и трайното налагане на устойчива мода. Дизайнерката настоява също британските гвардейци да спрат да носят шапки, направени от кожа на черни канадски мечки. Животните са на фокус и в последната колекция на Стела Маккартни. Рекламно лице ѝ става Кендъл Дженър, която позира на фона на солниците в Камарг, Франция, сред прочутите в региона бели понита.

От малка язди коне с цялото си семейство.
От малка язди коне с цялото си семейство.

Майката на дизайнерката - покойната фотографка Линда Маккартни, е била активна защитничка на правата на животните и е имала много специално отношение към конете. От съвсем ранна възраст Стела язди заедно с цялото си семейство.

Дизайнерката се появява на този свят с тежко раждане. Налага се цезарово сечение, а докато върви операцията, баща ѝ седи пред залата и се моли тя да се роди “на крилете на ангел”. Тези криле - Wings, се превръщат в името на бандата, която Пол Маккартни прави заедно със съпругата си Линда, свиреща на клавишни инструменти. Малката Стела пък прекарва детството си, пътувайки с родителите си по турнета. Въпреки че семейството ѝ е много богато, тя, заедно с братята и сестрите си, не учат в скъпи частни училища, а в държавни. Майката и бащата държат децата им да водят нормален живот, далеч от светлините на прожекторите. След години дизайнерката разказва, че е била тормозена в училище, но самата тя също се е държала агресивно с другите деца.

С настоящия крал Чарлз
С настоящия крал Чарлз

Вместо да тръгне по стъпките на баща си и да се занимава с музика или да стане фотограф като майка си, Стела избира друг път, но отново свързан с изкуството и с допирни точки с професиите на родителите си. Интересът към модата се появява още в съвсем ранна детска възраст.

Тя е едва на 13 години, когато прави първото си яке. Само три години по-късно, все още тийнейджърка, става стажант при Кристиан Лакроа, най-вероятно благодарение на контактите на баща си. На тази крехка възраст тя започва да работи върху дебютната си колекция висша мода. Няколко години се учи на занаят и при Едуард Секстън, личния шивач на баща ѝ. Записва се и да учи моден дизайн и се дипломира през 1995 г. Със сигурност друг студент не е имал шанса да направи за завършването си ревю като нейното.

В представянето на колекцията ѝ участват истински топмодели - Наоми Кембъл, Ясмин Ле Бон и Кейт Мос. На всичкото отгоре, въпреки че по онова време те получават космически хонорари, дефилират за Стела абсолютно безплатно, защото са близки приятелки.

С Мадона
С Мадона

А тоалетите са демонстрирани на фона на песента Stella May Day, която Пол Маккартни пише специално за дъщеря си и за този така важен за нея ден. Ревюто се превръща в истинско събитие, отразено от всички медии, и дрехите са изкупени от известен лондонски бутик.

Две години след дипломирането си, само на 26 г., Стела Маккартни става творчески директор на Chloe. Това поражда доста коментари, не всички от които са одобрителни. Твърде младата ѝ възраст не вдъхва доверие у мнозина. Карл Лагерфелд е един от хората, публично изразили своя скептицизъм. Той заявява, че музикалната световна слава на Пол Маккартни не може да гарантира неминуем успех на дъщеря му. Тя обаче оборва думите му и се налага като талантлив творец. След време двамата стават и близки приятели.

Стела Маккартни работи за Chloe до 2001 г., когато решава, че вече е натрупала достатъчно опит и може да създаде собствена марка. Прави я заедно с Gucci Group, която впоследствие се преименува на Kering. През 2018 г. дизайнерката изкупува дяловете на компанията, с която си партнира, и поема пълния контрол върху модната си къща.

Бионсе с тоалет на Стела Маккартни
Бионсе с тоалет на Стела Маккартни

Освен дрехи тя започва да създава и козметични продукти. Първият ѝ парфюм се появява през 2003 г. и носи нейното име. Малко по-късно пуска на пазара и линия за грижа за лицето. След време добавя колекции бельо, дрехи за деца, показва мъжка колекция, а в момента представя и унисекс линия.

За разлика от повечето нейни колеги при нея няма период, в който непознатото име прави фурор и става световноизвестно. Късметът да бъде дъщеря на Пол Маккартни винаги ѝ е гарантирал интерес и успех. Така че на нейните ревюта в публиката присъстват имена като Джим Кери, Ана Уинтур, Ан Хатауей, Ани Лейбовиц и т.н. Разбира се, ако нямаше талант, щеше да се сгромоляса, но пък тя успя да излезе от сянката на баща си, да създаде собствено име, колекциите ѝ да стават все по-популярни и да разширява бизнеса си. Наред с това създава и фондация за борба с рака на гърдата. Причината е съвсем лична - майка ѝ умира именно от това коварно заболяване.

През 2010 г. дизайнерката е поканена от Disney да създаде колекция бижута, вдъхновени от “Алиса в Страната на чудесата”. През същата година получава още една интересна покана. Тя става първят популярен дизайнер, който се заема да създаде облеклата на всички състезатели на Великобритания, участващи в олимпийските игри през 2012 г., както и за параолимпиадата. Това се повтаря и през 2016 г.

На сватбата си с принц Хари Меган Маркъл сменя две булчински рокли. Едната е дело на Стела Маккартни. След тържеството дизайнерката прави колекция с 46 копия на въпросния тоалет в бяло и черно.

През годините Стела Маккартни създава дрехи и за световни звезди от музикалния бизнес. Нейни дрехи носят Мадона, Бионсе, прави обща колекция с Тейлър Суифт, както и с H&M, с Adidas имат дългогодишно сътрудничество.

Дизайнерката се радва на признанието и на своите колеги, получавайки всички престижни отличия в света на модата. Миналата година получи и Ордена на Британската империя.

В личен план животът на Стела Маккартни също върви, постлан с рози. През 2003 г. тя се омъжва за британския издател Аласдър Уилис. На сватбеното тържество булката носи рокля, която е копие на сватбената рокля на майка ѝ. Днес двамата имат четири деца - двама сина и две дъщери.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене