Мекицата по-вкусна от генуезката фокача и гьозлемето

Домашно приготвени мекици
СНИМКА: АЛБЕНА ТОДОРОВА

Глобален кулинарен гайд постави в топ 50 на света традиционната българска закуска, която изпревари италианската чабата, босненския сомун, нюйоркския бейгъл и арменския лаваш

Българската мекица е класирана на 24-о място в световна класация на най-добрите тестени изделия на глобалния кулинарен гайд Taste atlas (“Атлас на вкуса” - от англ.). Първенец е малайзийската палачинка роти чанай.

Мекицата, която е любима закуска на поколения българи, изпреварва генуезката фокача, италианската чабата, босненския сомун, нюйоркския бейгъл, арменския лаваш, турските гьозлемета и симиди, солунските кулури (гевреци със сусам).

В челото на класацията попадат индийският нан с чесън и гхи (пречистено масло), френската багета и две колумбийски тестени изделия, които се месят с тапиока, както се нарича брашното от маниока.

Маниоката е южноамериканско растение, чийто корен е основен източник на въглехидрати и изобщо на храна в тропическия свят. Корените след промиване и изсушаване престават да бъдат отровни и от тях се получава брашно, от което се меси хляб.

Малайзийската роти чанай е версия на широко разпространения в Южна Азия индийски хляб парата - санскритската дума за плосък хляб.

Роти чанай се сервира обикновено с пълнеж от яйца или от леща и е най-масовата храна в Малайзия, Бруней, Сингапур и Индонезия.

Класацията е с актуалност от септември 2023 г.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене