Спортът на война срещу Йордан Лечков

Йордан Лечков

Илияна Раева, Едмонд Назарян и волейболът отговориха на вицепрезидента на БФС

Интервю на вицепрезидента на БФС Йордан Лечков накара целия български спорт да се обърне срещу него. Пред “Дарик” героят от американското лято през 1994 г., който сега е заместник на Борислав Михайлов, се изказа неподготвен и заяви, че футболът у нас наистина нямал резултати, но това се отнасяло и за други спортове.

“Борбата, волейболът и художествената гимнастика също нямат успехи. Виждате кои хора ги водят. Едно и също”, каза пред Томислав Русев Лечков.

Думите му отприщиха огромен скандал, който набра скорост с всяка изминала минута. Визираните от Лечков се засегнаха, и то с право, и не му останаха длъжни.

Просто справка показва, че именно борбата, волейболът и художествената гимнастика са може би най-успешните ни спортове в последните десетина година. Почти всяка година борцити ни завоюват медали от европейски и световни първенства.

Президентът на борците Христо Маринов не остана длъжен на Лечков. Той сподели, че ако оглавяваната от него федерация постигне толкова срамни резултати, колкото БФС, лично ще чака Лечков да закрие този спорт.

“Когато български борец загуби от представител на Гибралтар, ще поканим всички разбирачи, в частност г-н Лечков, да дойдат и да закрият българската борба”, написа в социалната мрежа шефът на родната борба Христо Маринов.

Един от най-големите ни и доказани таланти в борбата - Едмонд Назарян, нагледно показа на Лечков колко успехи има, въпреки че е само на 21 г. Синът на легендата Армен Назярян публикува в социалната мрежа кадър с медалите си.

“На вниманието на господин Йордан Лечков: Борба, титли, медали, работа, пот и кръв за България”, пише под фотоса Едмонд, който е европейски шампион за мъже и световен за младежи.

Президентът на художествената гимнастика Илияна Раева пък бе още по-крайна. Тя и Лечков се познават от години покрай съпруга Наско Сираков.

Първоначално Раева научава за казаното от шефа в БФС от социалната мрежа. Звъни му по телефона, за да го попита дали е истина. Лечков отрича. Раева обаче не му вярва и затова стига до въпросното интервю, в което бившият футболист омаловажава успехите на оглавявания от нея спорт.

“Възмутени журналисти и хора, свързани с художествената гимнастика, коментират думите на Данчо Лечков, които е казал за спорта, който ръководя.

Обадих му се да го попитам наистина ли е казал това - Данчо отрече. След това видях този откъс качен във фейсбук, който публикувам. Казал го е. В разговора ни Данчо ми каза, че ако трябва публично, ще се извини за художествената гимнастика. Няма нужда. Аз вярвам, че Данчо се е объркал. Наистина му вярвам! Знам, че се е объркал и е искал друго да каже. Просто е твърде неуместно обаче да сравняваш точно в този момент футбола с другите спортове.

Друг е въпросът, че човек трябва да е по-внимателен, когато говори за факти. А още по-друг е въпросът как водещият си мълчи и изобщо ни дума, ни стон за неточните факти. Не само за художествената гимнастика, ами и за борбата.

А лекичко само, на прима виста, ще припомня от времето, от което ръководя спорта ни (11 години), какви успехи имаме - олимпийска титла, бронзов олимпийски медал, две абсолютни световни титли, световни и европейски златни медали, световна отборна титла за жени и девойки, европейска абсолютна титла на Боряна Калейн, над 15 спечелени световни купи.

Аз помня Данчо футболиста с незабравимия гол срещу Германия в САЩ'94 и винаги ще го обичам. Сигурна съм, че грешката му е неволна. Но в същото време, за мен няма по-ужасно и обидно нещо от това да сравняват БФХГ със сегашния БФС”, написа във фейсбук Раева.

Отговорът на друга от засегнатите федерации също не закъсня. От волейбола чрез оперативния директор на Национална лига Христо Апостолов, също скочиха на Лечков за неверните му твърдения. Истината е, че волейболът също е един от най-успешните ни спортове. Само за справка - през лятото младежите станаха 3-ти в света.

“Чета, слушам, не вярвам. Един от най-големите ни футболисти Йордан Лечков говори пълни щуротии и измислици-премислици. Абе, аланкоолу. Ми има Google, бе. Има електронни медии, радиа, телевизии, вестници... Отвори да видиш какво са постигнали художествената гимнастика, какво са постигнали борбата. Шеф на БФС ще коментира волейбола, че нямал успехи също?! Абе, гледай си твоето канче. За разлика от националния отбор по футбол, нашите мъже и жени играят редовно на големите форуми. Да, има отслабване, но причините са други. Но пък за разлика от БФС, във волейбола са взети мерки, за да не копаем дъното, както в родния футбол. Къде са подрастващите национални отбори по футбол и виж къде са волейболните? Ползвай Google, пич.

Във волейбола ни пука за родните отбори, подрастващи и клубове. ОТКАЗАХМЕ да позволим неограниченото използване на чужденци. Самите президенти на клубове разбират нуждата от силен български отбор и развитие на подрастващите.

До 2028 година на игрището имаме по 4 българчета задължително. От 3 години такса картотека за 3-ти чужденец е 10 000 лв., а всеки следващ е с още толкова нагоре. Но на игрището си остават 4 българчета!

Пречеше ли да позволим да се картотекират знайни и незнайни волейболисти от Малави, Танганайка, Вирджинските острови на заплати по 300-400 евро за сметка на българските таланти и да се напълним с чужденци?! Нищо не пречеше. Но умираше волейболът ни. Е, ние ще изплуваме. Бавно, славно, но ще изплуваме и ще се върнем там, където сме били. И вече се вижда брегът. Но българският футбол...”, завършва Апостолов. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене