Бащата на Бионсе сравнява своята дъщеря и Азис по смелостта им да играят роли

Д-р Матю Ноулс, бащата на великите изпълнителки Бионсе и Солан

Прочутият продуцент, който за първи път стъпи на Балканите, научил деца и внуци да празнуват провалите, за да разбират кои са приятелите им

Научил съм всичките деца около мен - и дъщерите, и внуците, да празнуваме провала. Защото винаги се учим от него, не от успеха. И в провала виждаш кои са приятелите ти, кой ще се зарадва, че си “долу”, кой ще те подкрепи. В успеха всеки е сам за себе си, там печеливш си само ти, няма поука, няма движение нагоре, ти си на върха, това не бива да ни радва. Затова усмихвайте се, като се провалите. Това значи, че има накъде да растете.”

Това каза д-р Матю Ноулс, бащата на великите изпълнителки Бионсе и Соланж, който бе у нас като специален гост на международната музикална конференция SoAlive в София. 

Бионсе
Бионсе

Легендарният продуцент, който е на първо посещение на Балканите, похвали български изпълнители, с които се запознал у нас, че музиката ни е на добро ниво, но най се впечатлил от успеха на фолк краля Азис, чиято песен

“Хабиби” има повече

гледания в ютюб от песни

на дъщеря му Бионсе

“Вашата звезда Азис е като моята дъщеря Бионсе. Той създава нова ера с неговата смелост да се превъплъщава и да обединява всички хора на планетата - не само хората от ЛГБТ, но и различните раси. Именно това направи моята дъщеря с един от първите си концерти. И да, тя знае за вашия Азис”, разказа бащата на Бионсе. 

Азис
Азис

Ноулс е започнал пътя си в бизнеса като продавач на медицинско и офис оборудване, а през 1992 г. напуска работата си и създава музикална компания. Именно под нейната шапка се ражда супергрупата “Дестинис Чайлд”. В най-популярната женска R&B група за всички времена пее дъщерята на д-р Ноулс - Бионсе. Кели и Мишел са другата част от триото. По-късно и сестрата на Бионсе - Соланж, също има своите успехи на сцената. Основен двигател и за двете е баща им.

“Непрекъснато ме питат каква е моята тайна за успеха, особено студенти, на които преподавам в

Лондонския колеж по креативни медии и в университета в Тексас. Е, това е тя: Никога не си почивам! В тази индустрия трябва да се работи всеки един ден, без почивка. По-лесно е, когато си индивидуален изпълнител, по-трудно, като си в група. Отнема поне 6 години, за да почне нещо да се получава, а споделянето е най-важното нещо. Освен това не е хубаво, когато една група е четно число, защото винаги ще има спорове. Ако е нечетно, ще е по-лесно - ще има мнозинство, а то ще печели в споровете”, обясни д-р Ноулс собствената си “експертиза”, както я нарече.

Според него трябва да се изстиска най-доброто от всеки на сцената, ако се цели към най-високото - върха. “И винаги трябва да има лидер, който да търпи лошотиите на всички - дали в групата, или във фирмата. Човек, който да може да “изнася” всичко, но и с него да се съобразяват, е движещата сила на всичко”, съветва докторът.

С умиление разказва как е възпитавал децата си, за да са това, което са. Докато ги отглеждат с майка им Тина, от 5-годишни все им търсели талантите. Постоянно ги водели на спортни събития, купували им музикални инструменти, ходели по панаири, библиотеки, рецитали, дори в НАСА, за да видят дали ще проявят интерес към науката. Но не, страстта им била в танците и пеенето. И когато бащата забелязал, че в свободното от учене време пеят и танцуват, си казал: “Това е, почваме!”. 

Бионсе
Бионсе

“На първо място, търсете къде е страстта у човека и я следвайте, лесно е”, обясни с усмивка на начинаещите музиканти д-р Ноулс. С примери от собствения си живот отговори и на въпросите на актьори и изпълнители как да растат в занаята.

“Аз съм дете от Алабама,

но не съм учил в училище

за цветнокожи

Все пак нося своите белези от детството - биеха ме, нападаха ме, беше тежко, обиждаха ме. Успях да преживея всичко, защото исках да съм най-добрият и да изпълня мечтата на родителите си - да завърша с отличие. Получи се, защото имах хъс и постоянно повтарях, че ще стана бизнесмен. От малък го исках и го направих”, казва Ноулс и през смях си припомня как се карал с монахините в католическото училище, защото продавал сладки.

Според него в днешно време е лесно да станеш известен за кратко време. Достатъчно е медиите да те “подхвърлят” до върха, за разлика отпреди 2000 година, когато само с труд се излиза напред. По онова време музикантите градят развитието си къртовски, обикалят по радиостанции, телевизионни предавания, дават интервюта за списания. “Беше много по-трудно. Но аз често повтарям и на студентите си, че има много хора, които преследват славата, което не означава, че са добри в това, което правят. Лесният успех не създава легенди, им казвам. Ако искат да останат в устата на хората и след години, трябва да бъдат запомнени с нещо”, казва д-р Ноулс.

Въпреки че се гордее с многобройните постижения на децата си, сегашният му фокус е върху семейството и здравето. Миналата година на Деня на бащата бизнесменът призна, че е

диагностициран

с рак на гърдата,

но с много “работа върху себе си” е успял да се оправи.

“Аз съм оцелял от рак, така че гледам на живота по различен начин. Всеки ден е специален за мен”, казва д-р Ноулс извън фестивалните въпроси. Той не пожела да отговори и на запитвания дали се намесва в личните отношения на децата си и дали възпитава внуците си, както момичетата си.

“Не. Аз повече им се радвам. Всяка минута, която прекарвам с тях, ме прави щастлив. Да си дядо, е прекрасно, но любимата ми част от деня е, когато ги връщам на родителите им”, смее се Матю Ноулс. 

Бионсе и Соланж
Бионсе и Соланж

Правилата за успех на д-р Матю Ноулс:

1. Страст

2. Визия

3. Работна етика

4. Изграждане на екип

5. Планиране

6. Съотношение на мечти и действия, визуализиране на успеха

7. Учене от провала

8. Връщане към началото и промяна на мисленето

9. Поемане на риск

10. Стратегия за бъдещето, мислене извън кутията, как да привнесеш нещо ново към другите. 

Група “Дестинис Чайлд”
Група “Дестинис Чайлд”

Българинът огорчен: Презирахте ме и сега ли разбрахте, че съм сериозен изпълнител?!

“След 23 години чак сега разбрахте, че аз съм сериозен изпълнител.” Така коментира думите на д-р Ноулс фолкпевецът Азис, който прие сравнението с Бионсе като признание за себе си и труда си.

“Да дойде човек от САЩ да ви каже, че съм добър, при това доста добър. Така е, но в собствената си държава съм все още нападан, обвиняван и презрян заради цвета ми, музиката и сексуалността. А и на всичко отгоре казват, че съм се взел на сериозно. Да, аз съм сериозен изпълнител, така е”, допълни Азис.

Впрочем международните журналисти, присъствали на музикалната конференция, бяха впечатлени от превъзходния му английски, на който той отговаряше на въпросите им час и половина. 

Д-р Матю Ноулс и с дъщерите си
Д-р Матю Ноулс и с дъщерите си

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене