Излиза първата книга за кашер

„Не вари козлето в млякото на майка му". Този закон на еврейската кухня идва от Петокнижието. Той е повторен трикратно и е в основата на правилата на кашер. От там идват трите основни забрани:


- Да не се вари месо в мляко
- Да не се употребява такава смес в храненето
- Да не се използва такава смес и за други цели

Според тези правила е създадена готварската книга „Кошер - храна за здраве и дух" на Анастасия Леви (изд. „Милениум"), която вече е на книжния пазар. В уникалното по рода си за България томче са събрани 200 рецепти от цял свят, които безпроблемно могат да се сготвят и у нас.

Поместени са и местата, където могат да се купят продукти, които отговарят на кашерните закони, както и списък с храните в българските магазини, в приготвянето на които са спазени всички правила.

Каяшерните правила важат за комбинирането на всякакъв вид месо и мляко. След консумирането на млечните може да се ядат веднага месни, но след поглъщането на месо, трябва да минат 6 часа преди да се ядат храни, в които има мляко.

Тези два животински продукта се готвят и в различни съдове. Ако в една кухня няма отделни съдове и прибори за мляко и месо, трябва да се спазват определени условия за почистването им (само стъкло, метал, порцелан...). Мият се в различни мивки, или трябва да са минали 6 часа от измиването на едните преди да се пристъпи към следващите. Държат се на различни места.

Въпреки че повечето правила в кашер идват от Библията, смисълът и целта на закона за храната не са обяснени там. Смята се, че значението им е етическо, педагогическо, психологическо и хигиенно.

Някои откриват мистичен характер в тези закони. Според други те укрепват морала, въздействат благотворно на тялото и душата, смекчават сърцата... Смятат, че некашерните продукти вредят на разумната душа и пораждат в нея коравосърдечност, лоши черти на характера и извратени влечения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене