Новоиндийска защита донесе европейската титла на българските царици, премиерът ги посрещна (Обзор)

Шахматните царици на България (от ляво на дясно): Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Виктория Радева и Белослава Кръстева. Между тях е треньорът Петър Арнаудов, а зад тях - премиерът Николай Денков и спортният министър Димитър Илиев.

Премиерът Николай Денков и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев дойдоха на VIP терминала на летище София, за да посрещнат националния ни отбор по шахмат за жени.

На европейското първенство в Будва (Черна гора) Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева завършиха с 16 мач-точки след 7 победи, 2 равенства и нито една загуба.

Така те изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния 9-и кръг българките постигнаха страхотна победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната шахматна олимпиада тим на Грузия.

Победи за България в решителния мач постигнаха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като успехът на Пейчева осигури титлата и дойде от позиция, в която българката бе съвсем близо до загубата.

Втората за световната купа по шахмат Нургюл Салимова направи реми на втора дъска с грузинката Нино Бациашвили в европейското отборно първенство.

След нея на първа дъска бившата световна шампионка Антоанета Стефанова пребори Бела Хотенашвили, но, за съжаление, Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия.

Но пък Гергана Пейчева успя да пречупи Лела Джавахишвили след близо 6 часа игра и я накара да се предаде на 83-ия ход, за да триумфира България. Тя избра новоиндийска защита (виж анализ на партията на 3-а стр.), която ни донесе първото място.

Пейчева бе единствената, която не се прибра с отбора в София, защото е заминала директно за САЩ, където учи.

Треньорът Петър Арнаудов, който изведе България до първа европейска титла в шахмата при дамите, бе изключително емоционален след триумфа при пристигането в София.

“Щастлив и горд съм с всички състезателки. Те наистина надминаха себе си, играха блестящо. Благодаря на всички. Невероятен триумф - неочакван и сладък. Просто момичетата са много силни. Заслугата е по-скоро тяхна, отколкото моя. Не е лесно, но е приятно и както виждате - резултатите са налице”, сподели Арнаудов.

Нургюл Салимова пък заслужи и индивидуално отличие в Будва. Тя получи златен медал и диплома за най-добра втора дъска на турнира.

Втората за световната купа постигна най-висок коефициент на представяне на втора дъска от 2530. Българката игра във всички девет партии от турнира и събра 6,5 точки, като не допусна нито една загуба.

Капитанът Антоанета Стефанова: Успехът е по-сладък, защото е споделен, момичетата имат бъдеще

Успехът е по-сладък в момента, защото е споделен. Ние го постигнахме без държавно финансиране и много малко хора вярваха в нас, но им благодаря за това. Без тях нашият успех нямаше да бъде възможен. Всяка титла е важна, но в момента съм ужасно щастлива, защото този триумф е на целия отбор. Тези прекрасни момичета имат цялото бъдеще пред себе си и аз наистина се радвам, че съумях да ги доведа до този първи успех. Вярвам, че те ще донесат още много медали на България.

За много кратко време успяхме да се сплотим като екип и като отбор. Всяка една даде всичко от себе си. Нашият треньор също има огромен принос. Желанието ни за победа и това, че се раздавахме докрай във всяка партия, беше ключовият момент. Опитах се да дам спокойствие на момичетата около мен, но едно такова състезание е много дълго, много тежко, минава се през всякакви моменти. Но аз мисля, че във всеки един момент ние бяхме сплотени като отбор. Всяка една от нас чувстваше подкрепата на другите и така успяхме да се преборим.

Надявам се, че този успех ще спомогне за окончателното изчистване на проблемите в българския шахмат. Българската спортна шахматна федерация вече предприе стъпки за присъединяване към Европейския шахматен съюз, към ФИДЕ, имаше изявление от президента на ЕШС и аз се радвам, че вървим към това да бъдем отново приети международно и да изчистим името на българския шах, за да се завърне той там, където му е мястото. Нека не забравяме, че спечелихме тази титла, участвайки с уайлд кард. По разни причини ние не сме член на Европейския шахматен съюз. Мисля, че тази победа улеснява нашата кауза за връщане в европейското шахматно семейство.

Нургюл Салимова: Най-трудно беще срещу Азербайджан

Успехът ми на световната купа беше постигнат през август, сега сме ноември, но в момента ми е много приятно, че дори след този успехът, кото постигнахме на европейското пак си напомних за световната купа.

Благодаря на всички, които сте тук днес,благодаря за гласовете. Надявам се, че тази награда ще ме мотивира повече и ще ми носи резултати. Радвам се, че сте горди с нас и с последното ни участие

Срещу Азербайджан беше най-критичният мач. Аз ги познавам много добре. Те са сериозен отбор. Азербайджан за мен бяха от най-силните отбори. Това беше мачът, в който всичко се обърна в наша полза. Още тогава бяхме наясно,че това беше вероятно най-важната стъпка към първото място. След този мач повярвахме, че можем да направим нещо велико. Стартът не беше толкова убедителен, но финалът беше впечатляващ.

Вярвам, че през целия турнир дадох най-доброто от себе си. Последният мач направих всичко, което можех. В мача нямаше нещо нередно просто позицията беше такава. Бях с черните играх с гросмайсторка, която е в световния елит от години. В крайна сметка се оказа, че това реми беше достатъчно. Всички сме на мнение, че това беше правлиният избор. Мисля, че резултатът и медалите го показват", каза още тя.

Когато съм вкъщи, спя през деня и работя през нощта. По време на турнир това не мога да си го позволя. Това е лек проблем за мен. По време на турнир е обичайното - събуждам се, закусвам, започва подготовка, играя партията, ако няма твърде голямо разочарование следва нов анализ. Когато съм вкъщи- пак шах. Тренирам, разхождам се, обсъждам с мои приятели гросмайстори. Начинът ми на живот е посветен на това да стигна най-високото стъпало в шаха. Има моменти, в които те кара да се чувстваш самотен, защото това е индивидуален спорт, изисква се тишина, да си сам с мислите си, да анализираш. Аз и по характер съм такава и това на мен не ми пречи.

Правя физически упражнения, но не бягам, не съм много фен да се натоварвам. Една наша партия може да продължи над 5 часа. Трябва да се чувстваш достатъчно добре физически, за да седиш на едно място и да можеш да запазиш концентрация толкова време."

Доста съм суеверна. По време на състезание се появяват доста неща, в които просто започвам да вярвам.

Винаги благодаря първо на майка ми и баща ми. Усещам цялата им подкрепа през време. Разбира се на треньорите, с които съм работила. Най-вече на Живко Живков. Разбира се на всички хора, които ме подкрепят.

В момента нямам предвиден следващ турнир. Планирам да играя някакъв класически турнир през декември. Имам два варианта и двата са в Испания. Има световно по ускорен шах в Узбекистан за жени, където вярвам, че ако отида имам добри шансове. Аз персонално мисля, че съм по-добра на ускорен шах, отколкото на класически. Надявам се, че ще имам и време да си почина малко.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене