Обявен за готвач № 1 на всички времена във Великобритания, Джейми Оливър започва да готви на осем години в ресторанта на родителите си „Крикитърс" в Клейвъринг, Есекс.
Тъй като училището не му върви, той напуска, за да се занимава по-сериозно с кулинария. След завършване на готварска школа Джейми започва работа в прочутия лондонски ресторант „Нийл Стрийт", а след това в „Ривър Кафе", където е забелязан от екипа на телевизионна продукция. Именно тогава е поставено началото на кариерата на Оливър в телевизията, което води и до написването на кулинарните книги.
Първата телевизионна поредица, която той води, се казва „Голият готвач" и има за цел да разкрие тайните на добрата храна. Шоуто е отличено с няколко награди, а Джейми печели симпатиите на зрителите с вродения си чар и непринуденост. Последвалите няколко успешни кулинарни програми и съпътстващите ги книги, превърнали се в тотални бестселъри, са постижения, с които биха се задоволили повечето готвачи. Но не и Джейми Оливър. Към края на 2001 г. той поема огромно предизвикателство. В желанието си да даде своя принос за развитието на кулинарната индустрия, Джейми решава да открие ресторант, в чиято кухня специално да обучава необразовани и безработни млади хора.
Впоследствие инициативата се превръща в традиция и готварските курсове се ръководят от благотворителната фондация „Джейми Оливър".
Три години по-късно Джейми Оливър се впуска в най-мащабното начинание в кариерата си, провокиран от ниското качество на храната в училищните столове във Великобритания. Той отива в училищата, за да информира и мотивира децата и работещите в кухнята да избират здравословната храна вместо вредните полуфабрикати, които учениците често консумират.
Джейми организира национална кампания „Храни ме по-добре" и събира онлайн петиция в подкрепа на здравословната храна в училищата. Амбициозният готвач се обръща с исканията си към Министерския съвет и оттам отпускат 280 милиона лири, за да се подобри качеството на храната в училищните столове във Великобритания и да се повиши квалификацията на работещите там. За обществената си дейност Джейми печели не само редица престижни отличия, но и любовта на нацията, като един английски ежедневник го нарича „любимецът на народа".
За съжаление, инициативата му да внесе подобни подобрения в американските училища удря на камък. Американците приемат враждебно опитите му да въведе здравословните храни в училищните столове, но риалити програмата, заснета по време на гостуването на британския готвач в САЩ, се радва на огромен зрителски интерес и печели награда „Еми".
Наред с дейността по обществени каузи, Джейми Оливър е ангажиран със заснемането на кулинарни поредици, подготвя готварски книги, управлява веригите си от ресторанти и пише статии за списания в цял свят, включително за собственото си списание - „Джейми Мегъзин". Сред успешните му бизнес начинания са и широка гама хранителни и нехранителни продукти, както и „Джейми у дома" - директна система за продажби, която е създала над 3000 нови работни места в Обединеното кралство. Телевизионните му поредици са излъчвани в над 100 страни, сред които и България, където зрителите могат да гледат Джейми по кулинарния канал 24Kitchen.
Готварските книги на Оливър са преведени на повече от 30 езика и са най-бързо продаваните нехудожествени заглавия във Великобритания. Всичко това несъмнено доказва, че Джейми Оливър е най-популярният готвач в света. С неподправения си ентусиазъм и уникален подход той непрестанно печели нови последователи на идеята да консумираме качествена и здравословна, домашно приготвена храна.
Той е и личен приятел с Анджелина Джоли и Брад Пит. Преди време те го наемат да им помогне с рецепти за ястия, с чиято помощ да се хранят здравословно, но пълноценно. Звездната двойка се разбира чудесно с Джейми, който е чест посетител в дома им. Една от любимите рецепти на Брад и Анджелина е за овчарски пай и наденички с картофено пюре.
Коментари (0)
Вашият коментар