Атанас Узунов: Виктория Радева игра шах с Борисов като малка, помолихме я да не го бие

Викотрия Радева с кмета на Пловдив Костадин Димитров и председателя на Общинския съвет Атанас Узунов.

Чака я отличие от Общинския съвет на Пловдив

Много съм щастлива да се прибера в Пловдив, това е моят град, обичам го много.

Това каза европейската шампионка по шах Виктория Радева, която днес се срещна с кмета на Пловдив Костадин Димитров. Тя му благодари за подкрепата и каза, че се надява и в бъдеще да има.

"С голяма гордост, чест и благодарност те посрещаме. В мое лице можеш да имаш пълна подкрепа. Развитието на пловдивския спорт ще бъде приоритет в нашата програма и ще се опитваме да разрешаваме всеки проблем", увери градоначалникът 22-годишната шахматистка.

Виктория разказа пред кмета, председателя на Общинския съвет Атанас Узунов и Николай Бухалов, чието име се спряга за поста зам.-кмет по спорт, за трудностите, през които е минала на турнира. "Беше много оспорван. Аз физически не бях добре във втората половина", обясни младата пловдивчанка. По време на мача с Азербайджан играла с 40 градуса температура, но не се отказала, за да покаже, че е боец. "Благодарна съм на отбора. Вечерта ме закараха в бърза помощ, бях много зле", разказа Виктория. Тя съжалява, че не успяла да продължи напред, но е щастлива, че отборът на България се е справил без нея.

22-годишната шахматистка благодари на хората, които са я подкрепили и специално на родителите си. Щом чу думите ѝ, баща ѝ Славей се разплака. По думите на Виктория в момента имаме нужда от хубави здрави семейства като нейното. "За мен беше една мечта детето ми да се качи на шампионската стълбичка и да чуя химна на България", каза през сълзи Славей Радев.

Според Костадин Димитров за доброто представяне на шампионката е спомогнало това, че тя е играла за Пловдив.

"Ще се върна много години назад, когато Вики беше едно малко дете и аз присъствах на срещата ѝ с премиера на България. През целия път мислехме: Това хлапе какво ще играе с министър-председателя. И я помолихме, ако е в положение на победа, да му даде реми. Така и стана", разказа Атанас Узунов. Той заяви, че на следващата сесия на Общинския съвет ще бъде гласувано предложение, свързано с Виктория Радева. "Няма да казвам какво, но ще уверя Вики и всички граждани на Пловдив, че тя ще бъде много удовлетворена", посочи той.

Николай Бухалов също честити успехите на Виктория. "Ние с нея се познаваме отдавна. Знаех, че рано или късно ще е най-голямата в шаха, тя върви по този път. Успех, да стигнеш най-високото ниво", каза той. Бухалов предупреди шампионката, че по пътя на големия спортист има много трудности, и ѝ пожела да ги преодолява.

След срещата Костадин Димитров връчи на Виктория поздравителен плакет и подарък.

Бащата на Виктория Славей се просълзи, докато говореше за представянето й.
Бащата на Виктория Славей се просълзи, докато говореше за представянето й.
Виктория Радева и кметът на Пловдив Костадин Димитров
Виктория Радева и кметът на Пловдив Костадин Димитров

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене