Като специален акцент за традиционния панаир на книгата „Ентусиаст" издава „Малка книжка за Коледа" от Ирина Катеринска.
Авторката и съпругът ѝ Димитър превръщат своето хоби в книжка, която докосва всички сетива. Рецептите от книжката имат вкус на добро настроение, което хрупа в ъгълчето на любимите маслени сладки, сочно е като сърцевината на коледния кейк и ароматно като лозовите сармички със стафиди и кедрови ядки.
Всяка храна, приготвена за Коледа, е щастлива. Тя се ражда с частица от настроението на онези, чиито ръце я докосват.
Затова някои сладкиши ни карат да бъдем нетърпеливи, други ни изпълват с вълшебни мечтания, а трети ни превръщат в палавници, които разсипват захар и брашно по пода или похапват от суровото тесто. Няма значение за колко души готвим, дори и да го правим само за себе си, парливият вкус на канелата, гъделичкащият аромат на карамфила, лютивостта на джинджифила, уханието на ром и ванилия намират своя начин да се завихрят във вълшебен танц около нас.
Тук ще намерите рецепти за захаросани портокалови корички, потънали в прегръдките на горчив шоколад, за кюфтенца от леща, за сладки с черен пипер и за пикантен горещ шоколад, който се крепи на дървена клечка. Содената питка ухае на зехтин и пълнозърнесто брашно, а коледният кейк няма нужда да се приготвя както традиционния английски - месец преди празника, и да се къпе всеки ден в ром, докато вие го браните от всички желаещи да го опитат. Да, можете да си отрежете едно сочно и ароматно парче веднага!
Докато опитвате някоя от любимите ни рецепти, се надяваме и вашата Коледа да се превърне в палава вълшебница, чиито поли ухаят на печени орехи, карамелена захар и парлива сладост!
---
Ирина Kатеринска е любител кулинар. По професия е журналист, със страст към готвенето. И двете неща за нея са еднакво вдъхновяващи.
В момента живее в Германия.
Фотографиите в книжката са на нейния съпруг Димитър Катерински.
Коментари (0)
Вашият коментар