Българка завърши годината в топ 10 на световната купа по биатлон

Валентина Димитрова Снимка: тв екран

България има представител в топ 10 на една от класациите за световната купа по биатлон.

Постижението на Валентина Димитрова не е за генералното класиране за кристалния глобус, но въпреки това е повече от впечатляващо.

След общо 8 от 21 индивидуални старта за сезон 2023/2024, които се проведоха в първите 3 кръга, 20-годишното момиче от Сапарева баня заема 9-а позиция в подреждането за състезателки под 25 г.

Валя е заработила до момента 54 точки за световната купа. Най-голям актив и съответно първо място в класирането за тази възрастова група има шведката Елвира Йоберг - 393 точки. Норвежката Юни Арнеклейв (290) се нарежда втора, а трета е чехкинята Тереза Воборникова (142).

Димитрова за първи път в кариерата си попадна в точките за световната купа в първия спринт за сезона (7,5 км), който се проведе в Йостерсунд. Валя завърши 29-а в него. Преди това нейното най-предно класиране бе 58-а позиция. В шведския зимен център последва 26-о място в преследването.

Добрата серия на Димитрова продължи и в Хохфилцен (Ав).

Там българското момиче демонстрира отново чудесна безгрешна стрелба и добро темпо на ски бягане, за да завърши 24-а в спринта. Това за момента е най-високото класиране за националката.

В преследването Валя също имаше добро представяне, финиширайки 31-а. Така тя спечели точки в общо 4 последователни старта за световната купа. В генералното класиране Димитрова заема 41-ата позиция.

В последния кръг за годината, който се проведе в Ленцерхайде (Швейц), Валя не успя да продължи серията си.

За първи път в точките обаче там влезе друго 20-годишно момиче - Лора Христова.

Тя завърши 33-а в преследването и заработи 8 т.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене