Нургюл Салимова с 4 от 4 за взривен старт на световното по ускорен шах в Самарканд

Нургюл Салимова

С победи стартира България на световното по ускорен шахмат и блиц, което се провежда в Самарканд (Узбекистан) до 30 декември.

Антоанета Стефанова, която е световна шампионка на ускорен шах от 2012 г., спечели с черните фигури срещу представителката на домакините Ирода Кхамракулова. После отстъпи на Марует Хамалиденова (Каз) и спечели срещу Софио Гветадзе (Груз) и Афруза Хамдамова (Узб).

С белите Нургюл Салимова надви друга от Узбекистан - Хулкар Тохиржонова. Нашата звезда, която ще играе в турнира на претендентите за световната титла, записа 4 поредни победи след успехи също над Дженифър Ю (САЩ), Атуша Пуркашан (също от САЩ) и Турмунх Мунзул (Монг).

Отново в напрегната партия, както на европейското отборно в Черна гора, Гергана Пейчева наложи волята си над бившата световна шампионка Александра Костенюк от Русия. Това се случи на 113-ия ход. После Пейчева отстъпи на Полина Шувалова (Рус) и на Хумпи Конеру (Инд), но спечели срещу Екатерина Борисова.

Единственият ни представител при мъжете Иван Чепаринов победи Рeймънд Сонг от Тайван.

Най-младата ни участничка - Надя Тончева, загуби от Аян Алахвердиева (Азерб). После обаче българската шахматистка се наложи над Саваноз Курбанбеева (Узб) и Сарато Велпула (Инд), преди да загуби от Валентина Гунина.

В Самарканд България ще представя и Белослава Кръстева, но само на блиц.

Световното по ускорен шахмат се провежда от днес до 28 декември, а на 29 и 30 декември са турнирите по блиц. Общият награден фонд за всеки от двата турнира при мъжете е 350 000 долара, докато при жените е 150 000 долара.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене