10 години след падането: Михаел Шумахер отново слуша звук на двигател

Корина и Михаел Шумахер КАДЪР: Инстаграм/michaelandcorinna

Терапията е опит мозъкът на легендата пак да заработи нормално

Точно преди 10 години, на 29 декември, светът на спорта не прие съвсем сериозно новината за инцидент с Михаел Шумахер. Седемкратният световен шампион във Формула 1, легенда на спорта и извън него, паднал по време на инцидент със ски. На пръв поглед нищо особено. Катастрофите са нещо, което е част от живота както на германския пилот, така и на колегите му зад волана, които не мислят за страх, когато се движат с 300 км в час.

Постепенно стана ясно, че случката с Шумахер изобщо не е безобидна. Така започна една драма, която продължава и до днес. За разлика от филмите обаче тук с течение на времето притеснените зрители (по-точно фенове) да научават подробности - дори и на час по лъжичка. Напротив - мъглата около състоянието на обожествявания от едни и меко казано, недолюбван заради характера си от други немец продължава да е все така гъста. И това се дължи на съпругата Корина. Подобно на Желязната лейди Маргарет Тачър половинката на Михаел следва своята политика

да не дава никакви подробности

за актуалното положение. Помага ѝ мениджърът Сабине Кем.

Разбира се, подобен подход логично дава повод за спекулации какво точно се случва със страшилището по пистите. Работи ли нормално мозъкът на Михаел, способен ли е шампионът да се движи сам и какво точно представлява лечението. Според непотвърдени данни за възстановяването на Шумахер в къщата му в Швейцария се грижат поне 15 лекари.

Достъп до дома имат само най-близките. Един от тях е друга легенда - Жан Тод. Французинът е особено близък с германеца още от годините, когато му бе началник във “Ферари”. Впоследствие Тод бе и президент на Международната федерация по автомобилизъм. Той от време на време посещава Шумахер, но спазва омертата и говори съвсем малко за това какво е видял. От неговото “на час по лъжичка” светът разбра, че двамата

са гледали няколко състезания

от Формула 1 и Михаел е изразявал емоции. Съвсем наскоро при Шумахер бе и сегашният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали, също свързан отдавна с бившия пилот. Коментарът на италианеца бе, че не би пожелал и на най-големия си враг да му се случи това, през което е минал носителят на 7 титли и 91 победи. Но Михаел не изневерява на себе си и се бори - така както го направи след счупения в катастрофа крак и контузията във врата, получена при падане от мотоциклет. Точно движението върху звяр с две, а не с четири колела бе една от големите страсти на шампиона.

На 29 декември 2013 г. Шумахер

е със сина си Мик в луксозния френски курорт Мерибел,

за да кара ски. Дни по-рано е скачал с парашут.

Михаел Шумахер. СНИМКА: Архив
Михаел Шумахер. СНИМКА: Архив

При спускането по склона германецът минава през пасаж извън обработената писта, пада и удря главата си в камък. Резултатът е тежка мозъчна травма, въпреки че носи каска. По-късно лекарите ще признаят, че

ако е карал без шлема, е щял да загине на място

Шумахер веднага е откаран с хеликоптер в болница в Гренобъл, където спешно претърпява две мозъчни операции. Заради тежките увреждания Михаел е поставен в изкуствена кома, от която постепенно е изведен през март 2014 г., защото е “показал признаци, че бавно идва в съзнание”.

През юни 2014 г. Шумахер е преместен в болница в Лозана, през септември го прибират в луксозния му дом, за да се възстановява. Това дава началото на най-различните слухове. Първият е, че Михаел е парализиран и в инвалидна количка, не може да говори и има проблеми с паметта. През май 2015 г. споменатата вече Сабине Кем съобщава, че състоянието му се е подобрило, като се има предвид колко сериозни са травмите.

През септември 2016 г. Феликс Дам, един от адвокатите на Шумахер, разкрива, че бившият пилот не може да ходи. Изявлението е отговор на информация в списание “Бунте”, че Михаел вече се движи сам. През юли 2019 г. Жан Тод казва пре журналисти, че пилотът “е претърпял прогрес, но не може да води комуникация с хората наоколо”. Два месеца по-късно френският вестник “Паризиен” пише, че Шумахер е приет в болницата “Жорж Помпиду” във френската столица за лечение при кардиохирурга Филип Менаше, известен като “пионер в клетъчната хирургия”. В резултат на терапията, която включва

присаждане на стволови клетки,

Шумахер “е в съзнание”.

Серията от “новини”, свързани със състоянието на Михаел, включваше и такава, че съпругата Корина се оглежда за луксозен имот в Испания, където възстановяването ще бъде улеснено от топлия климат.

“Първо интервю”

“Живеем заедно у дома. Правим терапия всеки ден. Правим всичко възможно, за да се почувства Михаел по-добре, да се уверим, че се чувства комфортно, и просто да го накараме да почувства нашето семейство, нашата връзка. Опитваме се да продължим като семейство, както Михаел харесваше и все още го прави. И ние продължаваме живота си. Той винаги е казвал: личното си е лично. За мен е много важно той да може да продължи да се наслаждава на личния си живот, колкото е възможно повече. Михаел винаги ни е защитавал и сега ние трябва да го защитим”, каза Корина в документален филм на Netflix през 2021 година. Тя е омъжена за Михаел от 1995 г., а двамата имат и дъщеря Джина-Мария, която направи кариера в конния спорт. Синът Мик стана шампион във Формула 3 и Формула 2 и стигна до Формула 1. Договорът му с “Хаас” обаче не бе подновен. Сега Мик е резервен и тест пилот в “Мерцедес” - с този отбор баща му сложи край на своята кариера.

Не толкова розово бе положението през пролетта на тази година, когато в списание “Актуеле” се появи “интервю” с Шумахер, правено с помощта на изкуствен интелект.

Според изданието това трябваше да са отговорите, които бившият пилот би дал. Както можеше да се очаква, семейството на шампиона заведе дело. Ан Хофман, главен редактор на “Актуеле”, бе уволнена.

Документален филм за Михаел в няколко серии направиха и от германската обществена телевизия ARD. Със случая в Мерибел се занимава журналистът Йенс Гидеон, който бе във френския курорт и разговаря с местен ски инструктор,

за да разбере какви грешки са допуснати

“Първата е, че в такъв ден, в който по трасето нямаше много сняг, всички трябва да бъдат много по-внимателни. Камъните се показваха навсякъде и пистата бе опасна. При такива условия обикновено съветът е да не карате точно на това място заради оголените участъци.

Вторият пропуск е на спасителния екип. Веднага след падането Шумахер е бил в съзнание, но пристигналите при него са подценили колко сериозна е ситуацията. Михаел е откаран прекалено късно в специализирана болница. Ако не бе загубено време, първата помощ е щяла да бъде по-ефективна”, споделя инструкторът, когото във филма наричат Андре. Французинът признава, че на мястото на падането е видял разбитата каска с камера. Това означава,

че инцидентът е заснет

Кадрите обаче едва ли ще видят бял свят.

Само дни преди да станат точно 10 години от инцидента, в “Билд” излезе нещо интригуващо, свързано с Шумахер. Това е съвсем очаквано, тъй като най-големият европейски вестник обикновено знае всичко, а кариерата на по-големия от братята е един от приоритетите в редакционната политика.

Според всекидневника лекарите са предприели нова тактика. Михаел е возен в автомобил Mercedes AMG GT, за да свикне отново с шума от двигателя и това да стимулира мозъчната му дейност.

“Най-важното в живота са емоциите. Благодаря ви, че споделихте част от моите”, обичаше да казва Михаел Шумахер. 10 години по-късно феновете със сигурност искат да си ги припомнят. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене