Скандалите в щангите XIII. Секс, наркотици и побой преди подкупа за 62 бона

Гълъбин Боевски е гушнал малката си дъщеричка при завръщането си в България, след като бе арестуван с 9 килограма кокаин в Бразилия.

Ангел Генчев и Гълъбин Боевски са безспорните шампиони по проблеми със закона

Липсата на дисциплина и проблемите със закона винаги са вървели заедно с щангите. Още от първите години, когато състезателите се катерят като маймуни по стените на "Спортпалас", за да избягат от тежките тренировки на Иван Абаджиев.

"Това не е национален отбор, а бардак", изцепи се самият Абаджиев след едно от поредните си завръщания в националния тим. След официализирането на женските щанги положението е доста особено. Има връзки между състезатели, между спортистки и треньори. Което може би донякъде е нормално, след като става въпрос за хора, които от 365 дни в годината над 300 са на лагер, за да се готвят за голямо първенство.

Ангел Генчев е безспорният шампион по проблеми със закона в щангите.
Ангел Генчев е безспорният шампион по проблеми със закона в щангите.

Безспорен шампион по проблеми със закона е Ангел Генчев-Чушката. Уникалният феномен, който на олимпиадата в Сеул тласка три пъти личното си тегло в средна категория. Но е хванат с допинг.
"Всичко стана, след като Иван Абаджиев отказа сделката със СССР да поделим титлите. Заради това трябваше да изгорим ние, за да могат те да триумфират. Олимпиадата в Сеул бе първата нормална след 12 години, без бойкоти. И руснаците дадоха всичко, за да са номер 1", заяви след години Генчев. И е прав. Титлата на Митко Гръблев отива при Оксен Мирзоян, а след като сме отстранени от игрите след категорията, в която триумфира Борислав Гидиков, всички останали пет до края на състезанията са за представители на СССР - Исраил Арсамаков, Анатоли Храпати, Павел Кузнецов, Юрий Захаревич и Александър Курлович. А сред отстранените са Асен Златев и Стефан Ботев, които по това време са с над 20 килограма над съперниците си.

Генчев има намерение да емигрира в САЩ от Република Корея, но не могат да му гарантират, че ще измъкнат детето му от социалистическа България. И той се прибира. За да тръгне всичко надолу. До момента е изкарал над 12 години от живота си зад решетки. По различни обвинения. И едно скалъпено според него - първото за изнасилване. Измъква се за малко през 1999 г., когато Йордан Иванов му протяга ръка и го води на световното в Истанбул. И затворникът става трети на планетата след представителя на домакините Федил Гюлер (роден като Филип Асенов от Асеновград) и Йото Йотов.

На 24 октомври 2011 г. на летище "Гуарульос" в Сао Паулу, Бразилия, е арестуван олимпийският шампион Гълъбин Боевски. В багажа му са открити 9 килограма кокаин. Наркотиците са скрити в тайници в два от трите спортни сака на непълнолетната му дъщеря Сара. Той я придружава на международен турнир по тенис. На дъщеря му е позволено да напусне Бразилия. Боевски твърди, че е купил куфарите от Бразилия и не знае как наркотиците са се озовали в тях. В края на декември 2011 г. директорът на ГДБОП съобщава, че кокаинът е бил предназначен за България и Гълъбин Боевски е щял да бъде възнаграден за неговото пренасяне. На 3 май 2012 г. е осъден на 9 години и 4 месеца затвор от федералния съд в Бразилия. На 22 октомври 2013 г. напуска Бразилия, а МВнР потвърждава, че е освободен. Гълъбин се прибира в София, но само след няколко месеца ликвидира цялата си собственост в България. Взема семейството си и в момента според едни живее в Португалия, а според други - в Испания.

С наркотици е хваната и Боянка Костова. Тя получи 3-годишна присъда за притежание с цел разпространение. Асеновградчанката бе първата ни олимпийска шампионка на младежки игри, след което отиде в Азербайджан. Два пъти бе дисквалифицирана за допинг, като последното наказание изтича през 2029 г. Въпреки дългата присъда тя бе освободена след няколко месеца и замина за Лондон. И в момента си изкарва хляба като шофьор на бус за доставки.

През януари Карлос Насар бе осъден на 7 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба в размер на 450 лв. През юли 2022 г. 19-годишният щангист бе спипан да шофира под влиянието на амфетамини и метамфетамини. Тогава полицейски патрул опитва да спре край Слънчев бряг управлявания от него джип, в който пътуват още едно момче и момиче. Насар не се подчинява и след преследване около 20 км автомобилът на щангиста е спрян край поморийското село Каменар. На всичко отгоре тежкоатлетът не е притежавал шофьорска книжка.

Една от митичните фигури е шампионът от 50-те години на миналия век Кръстьо Мануков. Той има две убийства и четири деца, включително и от доведената си дъщеря. Подвизава се и като шеф на охранителна фирма.

Побоят е най-често срещан. Заради него бившият световен шампион Дамян Дамянов лежа 18 месеца във варненския арест. След това е осъден на 3 месеца решетки за същото. Дамянов приживе твърдеше, че за всичко е виновен Иван Абаджиев, който го отстранява, след като се прибира като световен шампион за младежи. Заради това се набърква в куп скандали и движи с лоши приятели. Върна се в спорта през 2001 г., когато ръка му подаде Пламен Аспарухов.

Румен Теодосиев бе обвинен от съпругата си Петя в домашно насилие. Тя е световна шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика от първенството във Варна през 1987 г.

През 2008 г. за побой над търговеца Иван Кузмов бяха разследвани Яни Мърчоков, Иван Стоицов и Демир Демирев. Причината била, че той ударил джипа на Мърчоков.

В побой бе намесен и Гълъбин Боевски, който след първото си наказание за допинг работеше като охрана на дискотека заради безпаричие.

Списъкът е прекалено дълъг, но до момента липсваше подкуп. Сега за това бяха обвинени наставникът на националния отбор Иван Иванов и синът му със същото име, който работи като експерт в Министерството на младежта и спорта.

Наставникът на националите Иван Иванов и синът му на първото съдебно заседание, на което треньорът бе пуснат под гаранция.
Наставникът на националите Иван Иванов и синът му на първото съдебно заседание, на което треньорът бе пуснат под гаранция.

Парите били дадени от шефа на федерацията Ариф Маджид, за да няма проблеми с отпускането още средства. Иванов-старши бе освободен веднага под гаранция от 5000 лева, а синът му - под домашен арест малко по-късно. Скандалът тепърва ще се изяснява, защото според съдебното решение има доста неизяснени обстоятелства. Като например за кого са били парите.

Според съда има пропуски в обвинението. Доказателствата разкриват, че Иванов-младши е сочен като посредник, за да може подкупът да стигне до други лица. "Свидетелят, подал сигнал, е напълно категоричен за това", допълниха от съда. Подкупът е бил за заместник-министър Даниела и за друго лице с име Емилия.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене