Габриела Георгиева: Успехът дойде късно при мен, горда съм от олимпийската квота

Кристиян Минковски с Йосиф Миладинов и Габриела Георгиева Снимка: Велислав Николов

26-годишната националка по плуване Габриела Георгиева сподели, че дълго е трябвало да чака голям успех в кариерата, а сега е горда и щастлива от олимпийската квота за Париж.

На световното в Доха тя подобри националния рекорд на 200 метра гръб с 2,09,95 мин и влезе в първия си финал на голямо първенство в коронната си дисициплина. Времето означаваше покрит норматив "А" за френската столица. Във финала Габи завърши 6-а.

"Горда съм от факта, че взех квота за олимпиадата. Очаквах да покрия норматива, но не очаквах да сляза под 2,10 мин. Това постижение ме прави по-уверена, да бъда по-спокойна на старт и най-вече с усмивка, защото така повече ми се получават нещата.

Успехът при мен дойде по-късно, но явно така е трябвало - да чакам. Упоритият труд се възнагради, заслужаваше си чакането. Изпълних целта да покрия норматив за Париж, сега не искам да се товаря с големи очаквания. Ще давам още повече от себе си и се надявам да се представя достойно на олимпиадата.

Квотата е най-ценна и я поставям на първо място от постиженията ми на световното първенство. След това е националния рекорд и шестото място във финала", заяви Георгиева на пресконференция.

Главният селекционер на националния отбор и личен треньор на Габриела - Кристиян Минковски, не се съгласи с мнението на състезателката и постави класирането на 6-а позиция във финала на 200 метра гръб на първо място.

"За мен по-ценно е 6-ото място, след това е квотата. Габи още не осъзнава какво постигна, но това е историческо шесто място", каза Минковски.

Треньорът постави висока оценка за представянето на българските плувци в Доха, където освен Габриела финал плува и Йосиф Миладинов на 100 метра бътерфлай, имаше и три полуфинала на Габриела Георгиева на 100 метра гръб, Петър Мицин на 200 метра бътерфлай и Любомир Епитропов на 200 метра бруст.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене