Вижте къде император Адриан се усамотявал с любимия си Антиной (Снимки и видео)

Вилата е по-голяма и от Помпей. СНИМКИ И ВИДЕО: Виолина Христова

Лятната вила до Тиволи е по-голяма и от Помпей

На 8 август преди 19 века на връщане от Сирия за Рим умира от инсулт император Траян. Още на следващия ден е обявено възкачването на трона на Публий Елий Траян Адриан, неговият осиновен син. Въпреки че когато останал сирак, Адриан живял с роднината си Траян от 10-годишен, той бил осиновен от него едва дни преди смъртта му. Казват, че в скоростното осиновяване пръст имала съпругата на Траян.

Въпреки липсата на интернет новината за възкачването на Адриан обикаля светкавично империята. По онова време тя е достигнала максималната си експанзия. Адриан остава в историята като един от двамата римски императори с испански произход. И той като предшественика си Траян е роден в испанския град Италика, до Севиля. Заради това и латинският му бил със силен испански акцент.

Няколко любопитни неща се набиват още на пръв поглед при Адриан. Той е първият император с брада в историята – по онова време това било характерно само за мъжете в Гърция, където учил Адриан. Той лансира модата на брадите, която завладява бързо римляните от висшите прослойки. След него много от римските императори са брадати.

Адриан изпъква ярко в историята като един от най-образованите императори, но също и заради многото си страсти – естет, литератор, пътешественик, архитект, любител на културата и на гръцкия език. Френско-белгийската писателка Маргьорит Юрсенар описва блестящо човека, а не само политика Адриан в книгата си „Мемоарите на Адриан". Заради нея Адриан се превръща в истинска звезда в съвременния театър, тъй като творбата става любима на много драматурзи.

През зоната на имението минавали 4 от древноримските акведукти.
През зоната на имението минавали 4 от древноримските акведукти.

Адриан е бисексуален – освен съпругата му Вибия Сабина в живота му оставя дълбок белег младият му любовник Антиной. Всъщност бисексуалността била нещо обичайно в Древен Рим – и Траян по време на война не се отказвал от свежата юношеска плът.

Кога обаче става фаталната среща между император Адриан и малолетния Антиной? През 123 г.Адриан е на трона и по онова време е на 47 г. Предполага се,че по време на едно от пътешествията си вижда за пръв път 13-годишния тогава Антиной. Адриан се влюбва в него от пръв поглед. Роденото във Витиния, Мала Азия, момче се превръща в модел за красота, който бележи цялото изкуство по онова време. Не се знае много за произхода на Антиной, но когато императорът се запознава с него, го отвежда в двора си, където го и образова. По-късно младежът започва да го придружава по време на пътуванията му.

Във вилата имало Големи и Малки терми.
Във вилата имало Големи и Малки терми.

Когато Антиной умира на 21 г. при загадъчни обстоятелства, потъвайки в река Нил, Адриан се раздира от плач като «женичка». Той издига любимия си в божество и дори му посвещава цял град – Антинопол, който изгражда до лобното му място до Нил. Образът на Антиной става обект на обожание в цялата империя – безбройни са статуите, портретите, монетите, в които е обезсмъртен като икона на идеалната красота. Меките и правилни черти на лицето му са очертани нежно от къдриците на косите му, в които е вплетен ту венец, ту гроздов кълн. В Рим обаче Адриан ограничава култа към личността на покойния си любим само до частната сфера. Императорът не го погребва в грандиозния си мавзолей (днес Кастел Сант'Анджело), а във Вила Тиберина.

Адриан обаче се радвал и на женските, и на мъжките прелести. Той демонстрирал доста близки връзки с много от дамите, посещавали го във вилата му в Тиволи, до Рим, вкл. и с Помпея Плотина, вдовицата на Траян.

Сред обектите му на обожание била дори тъща му Салонина Матидия. След като умира, Адриан й посветил и храм в изградения от него Пантеон в Рим , ставайки може би единственият мъж в историята, издигнал тъща си до ранг на богиня. Със съпругата си Вибия Сабина Адриан бил в буреносни отношения. Въпреки това обаче той държал на имиджа си в империята, затова в обществото се отнасял към нея винаги с почит. Нещо повече – след смъртта й я обявил за богиня.

Лятната резиденция на Адриан до Тиволи
Лятната резиденция на Адриан до Тиволи

Историкът Аврелий Виктор определя през IV в.сл.Хр.Адриан като varius et multiplex, разнообразен и многостранен. Въпреки че Адриан поема властта в период на максимална експанзия на Римската империя, на завоевателната политика, характерна за предшественика му Траян, Адриан противопоставя военна стратегия, целяща консолидиране на границите. Освен това е и дипломат – той пътешества непрекъснато из Гърция и източните провинции, което подклажда и пристрастеността на интелектуалеца Адриан към гръцката култура. Това се вижда и от сътвореното от него и при него в архитектурата и изкуството.

Величествена и до днес изглежда вилата на Адриан в Тиволи, до Рим, въпреки че от нея са останали само руини. През 1999 г. тя е обявена за част от културното наследство под протекцията на ЮНЕСКО.

В разположената върху 120 хектара лятна вила, по-голяма от целия Помпей, императорът обичал да размишлява и да съзерцава червените залези над намирaщия се разстелен в краката му Рим. Във вилата си Адриан възпроизвел много от местата, впечатлили го при пътешествията му.

Тя смайва и днес с демонстрацията на власт и престиж от страна на древноримските владетели. Вилата и гигантският парк наоколо стават резиденция на Адриан през 117 г. Тя е изградена на мястото на съществувала преди това сграда, собственост на съпругата на императора Вибия Сабина.

Вилата е под протекцията на ЮНЕСКО
Вилата е под протекцията на ЮНЕСКО

Имението се намира на Тибуртинските възвишения над Рим и отстои на 28 км от Вечния град. Още от едно време до вилата се стигало както по земя чрез Виа Тибуртина и Виа Пренестина, така и по вода – чрез река Аниене. Както и всичко останало в Древния Рим, и изборът на зоната за изграждането на вилата не бил случаен. Районът бил пълен с водоизточници, оттук минавали и 4 от древните акведукти. В близост до вилата и днес съществуват все още термалните извори Акуе Албуле в намиращите се на няколко километра Терми на Тиволи.

Всички пространства в римската вила били разделени строго и прецизно според функциите си, както било традиция да се прави и на други места. И въпреки това Вилата на Адриан наложила и свой почерк в изграждането на този тип резиденции по схемата, използвана в Древния Рим.

Имението включва серия от свързани помежду си сгради, всяка от които със собствена функция. В него има дори рибарник, големи и малки терми. В имота си Адриан възпроизвел дори места и пейзажи, които го впечатлили по време на пътуванията му. Прелестни са градината Ил Печиле, обградена с колонада с басейн по средата, както и Ил Канопо, дългият воден басейн, украсен с колони и статуи, кулминацията на който е храм с купол. Смайват и Големите и Малките терми, снабдени дори с „фриджидариум" на открито, както и с кръгла зала с купол и с пет големи прозорци. Украсените с богати и ценни орнаменти сгради служели на семейството на императора и на гостите му. Големите терми били предназначени за персонала на вилата и били снабдени с отоплителна система под пода, както и с голяма зала за "изпотяване". Много добре запазени във вилата са Академията, стадионът, Императорският палат, Философската зала, Гръцкият театър и Златният площад, който служел за представителни нужди.

Император Адриан и Антиной - творби в Националния римски музей
Император Адриан и Антиной - творби в Националния римски музей

Морският театър пък бил нещо като островче с колонада в йонийски стил, заобиколено от канал. Това било мястото, където императорът се усамотявал, за да размишлява. Адриан умира на 62-годишна възраст след 20-годишно управление.

Адриан обичал да се усамотява във вилата си и да размишлява.
Адриан обичал да се усамотява във вилата си и да размишлява.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене