Експертите препоръчват включването на месо в диетата за поддържане на добро ниво на здраве. Този тип храна има голям брой основни хранителни вещества, като протеини с висока биологична стойност. За да се възползвате максимално от него, ви предлагаме типична традиционна перуанска рецепта за ломо салтадо. Това е наистина вкусно ястие, което може да бъде включено в балансиран и разнообразен хранителен режим.
Необходими продукти
• 1 пилешки гърди
• 1 червен лук
• 1 жълта люта чушка на ситно
• 1 супена лъжица смлян чесън
• десертна лъжица паста от люти чушки
• малко соев сос
• 3 супени лъжици доматен сос
• 1 щипка червен оцет
• малко пилешки бульон
• 1 щипка растително масло
• 1 стрък кориандър
• сол, черен пипер и кимион на вкус
Начин на приготвяне
1. Първо нарежете пилешките гърди на малки кубчета.
2. Нарежете лука на лентички жулиен.
3. Загрейте зехтин в тиган и запържете пилето, предварително подправено със сол и черен пипер.
4. Когато се запече от всички страни, извадете го от съда.
5. Добавете чесъна, пастата от люти чушки, лука и жълтата люта чушка в същия тиган, за да задушите. Увеличете температурата до висока. Процесът ще отнеме няколко минути.
6. Когато зеленчуците станат златистокафяви, добавете малко винен оцет и продължете да готвите.
7. Когато част от течността се изпари, върнете пилето в тигана. Прибавете доматения сос и пилешкия бульон.
8. Добавете сол, черен пипер и кимион, за да продължите да готвите още 3 мин.
9. За финал добавете нарязания кориандър и сервирайте.
Има няколко варианта за гарнитура на пилето ломо салтадо. Един от вариантите е сместа да се постави в качествен хляб. Може също да го сервирате с гарнитура от картофи, ориз или сладки картофи.
Ползите от пилешко ломо салтадо
Защитава мускулното здраве
Протеините, които пилето осигурява, са важни, за да се предотврати мускулния катаболизъм и да се гарантира доброто функциониране на телесната ви тъкан с изминаването на годините. Ако изискванията на тялото не са изпълнени, може да се сблъскате със саркопения в средносрочен план, което би било много проблематично за вашето здраве.
Може да помогне за загубата на тегло
Пилешко ломо салтадо е пикантна рецепта. Доказано е, че консумацията на храни с този вкус може да стимулира загубата на тегло. Това се дължи на наличието на капсаицин - вещество, което леко повишава телесната температура, насърчавайки мобилизирането и окисляването на мазнините от увеличаване на енергийния разход.
Помага за забавяне на стареенето
Както зеленчуците, така и кулинарните подправки, използвани в тази рецепта, са източник на фитохимикали с антиоксидантен потенциал. Тези елементи неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект намалява скоростта, с която протичат процесите на стареене.
Традиционната перуанска рецепта за пилешко Ломо Салтадо
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Коментари (0)
Вашият коментар