Никола научи френски за по-малко от година, за да следва математика в университета на Волтер, Молиер и Виктор Юго

Със собственика и управител на ПЧМГ Антония Влъчкова по време на дипломирането. Там Никола получава награда “Отличник на випуска”.

СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

  • Отличникът от Първа частна математическа гимназия е посветен и на физиката в лицея "Луи Велики"
  • Стипендиант е на фондация "Миню Балкански"

Никола Цачев е възпитаник на Първа частна математическа гимназия, но наред с призовете в точните науки има и друго забележително постижение. Младежът научава френски за по-малко от година.

Амбицира се и го прави, когато разбира, че заминава да учи физика и математика в лицея “Луи Велики” като стипендиант на фондация “Миню Балкански”. Висшето училище е едно от най-силните във Франция, а класовете по математика и физика на лицея са класирани на първо място за 2024.

Бившите му възпитаници, станали държавници, дипломати, учени и писатели, са безброй. Сред световните имена, преминали през лицей “Луи XIV” в Париж, са Молиер, Виктор Юго, Волтер, Жак Ширак.

Но и във френската столица гимназията, която е завършил в София, остава дълбоко в сърцето на Никола. И вече като студент оценява още по-високо академичната подготовка, която му е дала ПЧМГ. Той започва там още от 5-и клас.

Шампион е от десетки състезания у нас и в чужбина. “Най-големият ми успех беше сребърен медал от Балканската олимпиада по математика през 2023 г. и почетна грамота от Международната олимпиада по математика през 2022 г.”, припомня си Никола.

Националният отбор по математика за Балканската олимпиада по математика през 2023 в Анталия
Националният отбор по математика за Балканската олимпиада по математика през 2023 в Анталия

Най-ценното за него е подкрепата, която е получавал от учителите си. “Аз лично много силно го усещах”, споделя Никола. И разказва как в 11-и клас, преди да замине на Международната олимпиада по математика в Норвегия, попитал учителката си по математика г-жа Шаркова дали може да си вземе ученическата униформа, евентуално да се снима с нея. Отговорила му, че вероятно няма да му потрябва, но го посъветвала все пак да я вземе - “Като пристигнеш и я видиш в куфара,

да се сетиш, че ние, ПЧМГ, сме в България и те подкрепяме. Ние сме с теб!

С дългогодишния си преподавател по математика Ирина Шаркова
С дългогодишния си преподавател по математика Ирина Шаркова

“Тази подкрепа се усеща от страна на всеки учител. Отделях много голям процент от времето си, възможностите си и желанието да уча в математиката. Бях изцяло концентриран в математиката на моменти, но никога не съм имал проблем. Всички са ме разбирали. Ако някога нещо не съм знаел, са ме оставяли да наваксам, да предам някое домашно по-късно”, разказва младежът. А след завръщане от състезание нямало преподавател, който да не го поздрави - наистина всички се вълнували от София и били с него.

На входа на лицей “Луи Велики”
На входа на лицей “Луи Велики”

Основен инициатор да избере Първа частна математическа гимназия е майка му. Още преди това се състезавал на олимпиади по математика. От малък си знаел, че иска да се развива в тази посока, да продължи да открива магията на тази наука, да научава още и още. И тъй като възпитаниците на ПЧМГ са сред най-добрите на олимпиадите, решението му било естествено.

Казва, че математиката прилича на игра.

Харесва надиграването с автора на задачата,

който е скрил нещо - техника или метод.

“Всички останали неща в живота си минавам през призмата на математиката. Бих могъл да кажа, че и философията за мен е математика. В университета изучавам и философия. В математиката, тръгвайки от дадени аксиоми, от даден тип знание, трябва да изградиш нови факти и нова теория. И по същия начин, когато човек прави някакви морални аксиоми, след това изгражда своята морална теория”, разсъждава първокурсникът.

Чаровното и умно момче обаче съвсем не е потънало само в света на науката, а още ненавършил 20 години, има своята гражданска позиция. И е категоричен, че няма да пропусне да гласува тази неделя. Ще го направи в българското посолство във френската столица.

“Една от моите мисии е да убедя възможно най-много хора да гласуват

Започнах да се интересувам от политика преди 2-3 години. Тогава убедих двамата ми родители да гласуват, даже им помогнах в избора”, разказва разпалено младежът. За него вотът за Европейския парламент ще е за първи път в живота му.

Вълнуват го също киното и литературата. Киноклас в ПЧМГ води режисьорката Надежда Косева, заснели няколко късометражни филма. Всеки ученик преминал през голям брой роли - като актьор, сценарист, режисьор. Категорично най-много ми хареса да бъда актьор, казва Никола. Много харесва Иван Бърнев.

Учебната година в лицея свършва на 28 юни. Никола иска през лятото да преговори наученото тези два семестъра, защото във френската образователна система първите 2 години от следването са много важни. В плановете му е и море с приятели. Има обаче и професионален ангажимент - ще преподава в лятна лагер-школа по комбинаторика за ученици от 6-и до 11-и клас в Оряховица. Организират го бивши лауреати на фондацията “Миню Балкански”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене