На какво се усмихва в София Васил Терзиев

Васил Терзиев

Кметът рожденик, който умее да се извинява, описва с обич 5 места в столицата, на които вече не е просто фен, а и стопанин

Той не харесва етикета "лесно успял". "Постигнал съм всичко благодарение на знания и опита, които имам. И на здрава работа. "Вярвам, че всеки има потенциал и талант и може да ги управлява", казва Васил Терзиев, който вече има точно 209 бурни дни като кмет на София. И показва всеки ден, че тихо, с много хъс и работа, нещата в града могат да се променят. 

Човекът, който без опит в политиката зае четвъртия пост в държавната йерархия, в неделя - деня на изборите, празнува рожден ден. 

На 17 години започнал като брокер на недвижими имоти, за да стигне до предприемач милионер и инвеститор в BG "еднорози".

Тези, които го познават, са категорични, че 46-годишният мъж е суперземен, усмихнат и диалогичен и ще си остане такъв и след като напусне кабинета на "Московска". Видимо камерите го стресират и той все още понякога изглежда неумел в публичното общуване. Една весела история разказват участници във Виенския бал, в който си партнират кметствата на двете столици на България и Австрия. Един от най-опитните български пиари след кратък разговор с усмихнатия Васил Терзиев спонтанно възкликнал: "Вие сте суперготин, а по телевизията не изглеждате така!".

Но тези дни именно от тв ефира кметът демонстрира, че умее да чува и да се извинява - направи го при шумния скандал с прибързаното налагане от "Спаси София" на промените в движението в центъра, което изкара столичани на улицата.

Има думи като “извинявам се”, които понякога трябва да се използват и този случай е такъв, каза простичко Терзиев.

Казва и че от малък се научил на най-важната сила - да изричаш нещата, които мислиш, и да правиш неща, от които да не те е срам. Затова и не приема насажданата червена линия, която политици слагат между “малки” и “големи” хора.

София е градът на неговото детство, а сега вече местата, любими оттогава, са и негова отговорност. Работи за среда, в която е приятно да се живее, и обещава възможности за всички - да се развиват в столицата, да получават по-добро заплащане. Първото реално действие на 46-годишния градоначалник бе обособяването на зоната около храм-паметника “Св. Александър Невски” в пешеходна. Веднага започна почистването на драсканици и свастики от сградите. Премахна и паркинга пред “Света Неделя”.

Но още в първите дни бе изправен и пред климатично предизвикателство - снежната буря през ноември стовари по улиците над 800 тона клони. Месеци отне разчистването на града и това стана повод за политически атаки. Този период не беше лек за Терзиев и заради дългата криза около избора на шеф на СОС, която загуби време за смислени действия за града.

Вярва, че първо трябва да ни е чисто. Поиска от фирмите повече кофи, по-често извозване на боклука и миене на улиците, смени шефа на Столичния инспекторат. И повтаря, че зависи от всеки един човек - колкото и да се стараят общинските фирми, хората са тези, които хвърлят боклука си край кофата, голямата промяна тръгва от малката в нас.

А най-голямата му кауза далеч преди да стане кмет е образованието - съосновател е на “Телерик Академия”, обучила стотици програмисти, и на бизнес инкубатора за технологични компании Campus X.

НДК и любимите фонтани

НДК и след десетки години пак ще седи красиво и актуално и ще бъде една от знаковите сгради в нашия град. Винаги съм намирал това място за много красиво и като дете любими ми бяха фонтаните. Това е причина да искаме всичко там да изглежда по-добре. Много съм щастлив, че НДК има нов директор, с когото имаме еднаква визия, че това трябва да е едно от най-красивите и приветливи места. Това е знакова сграда и трябва и отвън, и отвътре да изглежда прекрасно.

Фонтаните пред НДК
Фонтаните пред НДК

Почистихме я от графити, ще продължим с обновяването на подлезите. Много сме мотивирани мястото да се възстанови в неговия блясък и заедно да работим по проекти сградата да се модернизира и отвътре.

На Витоша – отново с лифт, за да се наслаждаваме и пазим

Витоша е уникална даденост, която е красива и докато се разхождаш в града и я погледаш. Изключително място за разходки и спорт.

Витоша
Витоша
Един от най-големите проблеми на града е, че тя не е достъпна и това беше едно от първите неща, с които ни се наложи да се справим и да регулираме движението. Ясно е, че това не е оптималният начин да се качиш на Витоша, като си оставиш колата в 5 км колона, но поне направихме възможно градският транспорт да стига до горе и да има някакъв ред, за разлика от целия хаос и изнервеност, които царяха. Направихме така, че от една част нагоре да бъде изцяло пешеходна, за да може майките с децата да се придвижват, пуснахме малки бусчета за тези, които не могат сами да минат цялото разстояние спокойно.

Симеоновският лифт е с дължина 6270 метра и денивелация 1077 метра. Може да превозва до 1500 души на час и е с четири станции - 2 крайни и 2 междинни.
Симеоновският лифт е с дължина 6270 метра и денивелация 1077 метра. Може да превозва до 1500 души на час и е с четири станции - 2 крайни и 2 междинни.

Една от целите ни е да си пазим планината и да намерим начин да отворим достъпа до нея с поне един лифт. Нашето желание е да помислим по-комплексно за развитието - със система от лифтове, с доста по-дългосрочни планове, които да отчитат нуждите на хората за туризъм, спорт и всички други активности.

Народният театър и детски спомени с шах

Народният театър "Иван Вазов" и градинката около него са едно от любимите ми места в града. Имам мили спомени от игрите на шах там. С огромен интерес наблюдавах като дете дядовците как играят, колко фокусирани бяха, въпреки че около тях винаги имаше рояк от хора, които следяха партията.

Народния театър "Иван Вазов"
Народния театър "Иван Вазов"

Самата сграда на театъра и аристократизмът също са много красиви. Тя ми създава много специално настроение, а да не говорим, че е дом на хубави представления. Радвам се, че вече залите са пълни, а не като едно време преди 15-20 г., когато бяха полупразни. Тогава си задавах въпроса дали някога отново ще се напълнят, за щастие, картината сега е доста по-различна.

Градинката пред Народния театър е "офисът" на любителите-шахматисти.
Градинката пред Народния театър е "офисът" на любителите-шахматисти.

“Врана” – впечатляваща творба на парковото изкуство

Едно от любимите ми места в столицата е паркът “Врана”. Впечатляващо е голямото разнообразие от 821 дървесни, храстови и тревисти вида от 118 семейства и 435 рода на територия по-малка от 100 ха.

Дворецът "Врана".
Дворецът "Врана".

Много се радвам на големите иглолистни над 100-годишни дървета и цялата друга растителност, садена по времето на дядото на Симеон. Надявам се този парк да се запази и развие и да бъде едно от съкровищата на града ни.

Паркът “Врана” е впечатляваща творба на парковото изкуство.
Паркът “Врана” е впечатляваща творба на парковото изкуство.

Езерото във "Враждебна" – скрито бижу за спасяване

Езерото във "Враждебна" има потенциал да е любимо място не само за мен, а и за всички софиянци - едно скрито бижу. Дом е на над 100 вида птици, но в момента от едната страна е депото за строителни отпадъци, а от другата също активно го засипват с такива. Някой хубав ден тази планина от боклуци, която скрива гледката на хората от "Враждебна" към Стара планина, ще бъде извозена, за да стане езерото едно от най-красивите места на София.

Езерото във "Враждебна"
Езерото във "Враждебна"

Открих го по време на кампанията. Местните ме заведоха, за да видя как се унищожава, и оттогава ми е тема. Реално оттам е изкопана 1/3 от строителния материал за построяването на кварталите на София. Всички други градове се радват на всякаква вода - река, езеро, докато ние имаме и езера, и реки, а сме нехайни в отношението ни към тях. И се надявам това да се промени.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене