7 признака, че може да имате токсична връзка със себе си

Чувствали ли сте някога, че най-лошият ви враг ви гледа в огледалото? Да имаш токсична връзка със себе си, е по-често срещано, отколкото си мислиш, и е като да носиш върху плещите си невидим хулиган, който постоянно те унижава.

Ако някога сте се хващали да си мислите „Защо съм такъв?" , или „Не мога да направя нищо както трябва!" , може да сте в токсична връзка със себе си.

Нека се потопим в седем издайнически признака, че може да сте най-лошият си враг.

1. Вие участвате в негативни разговори със себе си
Хващали ли сте се някога да казвате неща като „Аз съм такъв идиот!" или „Никога няма да го разбера правилно!" Това е класически пример за негативен монолог, често срещан признак за токсична връзка със себе си.

Това е като да имате вътрешен критик, който просто не иска да млъкне, постоянно подкопавайки самооценката и увереността ви. Този вид саморазговор може да бъде толкова автоматичен, че дори да не го забелязвате, но той бавно разрушава вашето самочувствие.

2. Постоянно страдате от съмнение в себе си
Ако преценявате всяко решение, което вземате, голямо или малко, имате работа с хронично съмнение в себе си. Един от основните признаци, че имате токсична връзка със себе си, обикновено произтича от липсата на доверие във вас, което ви кара да се чувствате неспособни или недостойни да направите правилния избор.

Независимо дали става въпрос за избор на облекло, решение за промяна в кариерата или дори избор на място за хранене, постоянното съмнение в себе си може да бъде парализиращо. Всъщност може да ви попречи да поемате рискове и да се възползвате от възможности.

3. Имате склонност да угаждате на хората
Винаги ли поставяте нуждите на другите пред вашите? Въпреки че е страхотно да бъдеш внимателен, постоянното угаждане на хората е огромен знак, че имаш нездравословна връзка със себе си.
Това поведение често води до прегаряне, негодувание и чувство, че не сте оценени. Може да кажете „да" на неща, които не искате да правите, просто за да избегнете конфликт или да направите някой друг щастлив.

4. Имате навик да пренебрегвате собствените си нужди
Кога за последно направихте нещо само за себе си? Пренебрегването на вашите собствени нужди, независимо дали са физически, емоционални или умствени, е фин, но мощен знак за токсична връзка със себе си.

Може би пропускате хранене, пренебрегвате хобитата си или не отделяте време за почивка. С течение на времето това самопренебрегване може да доведе до изтощение и дори здравословни проблеми.

5. Вие сте вкаменени от провал
Избягвате ли нови неща, защото се страхувате от провал? Страхът от провал е един от най-големите признаци, че имате токсична връзка със себе си. Може да ви държи в зоната на комфорт, като ви пречи да растете и да изживеете живота си пълноценно.

Този страх често произтича от убеждението, че неуспехът ви губещ, вместо да е важна част от ученето и растежа.

6. Обсебени сте от перфекционизъм
Стремежът към перфекционизъм може да звучи като нещо добро, но наистина ли е? Перфекционизмът поставя недостижим стандарт, оставяйки ви да се чувствате сякаш никога не сте достатъчно добри.
Може да отлагате от страх да не свършите нещо перфектно или да се уморявате заради дребни грешки. Този безмилостен стремеж към съвършенство може да доведе до стрес, безпокойство или дори депресия.

7. Постоянно се сравнявате с другите
В днешния свят, управляван от социалните медии, е лесно да попаднете в капана на сравняването си с другите. Независимо дали става въпрос за нечия кариера, външен вид или начин на живот, постоянното сравнение може да ви накара да се почувствате неадекватни и нещастни.

Този навик може да ви накара да пренебрегнете собствените си постижения и силни страни, като вместо това се фокусирате върху това, което ви липсва.

Как да спрете токсичната връзка със себе си?
Опитайте се да ограничите излагането си на социални медии и си напомнете, че житейското пътешествие на всеки е уникално. Отпразнувайте собствените си етапи и практикувайте благодарност за това, което имате. Вие сте на свой собствен път и това е нещо, с което много се гордеете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене