Слънцезащитата – всеки ден, дори през зимата вкъщи

За да се предпазите от рак, бръчки и петна по кожата, слагайте крем през 2 часа

Снимка: Пиксабей

През последните години усилено се заговори за козметична рутина и засилена грижа за кожата в ежедневен контекст. Твърденията, че слънцезащитни продукти е добре да се ползват всеки ден, дори през зимата, при това навсякъде, дори да прекарвате деня си в затворено пространство, се приемат с известно недоверие от мнозина. Каква е истината за слънцезащитата и защо е важна за здравето?

Популярната платформа за здраве и здравословен начин на живот Healthline се обърна към експерти с най-важните въпроси по темата.

Нужна ли е слънцезащита всеки ден?

Краткият отговор е “да”! Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем върху изложените на слънце зони е от съществено значение и за вашето здраве, и за красотата на кожата ви. И не, не е прекалено.

“Ултравиолетовите лъчи на слънцето са мощни и само 15 минути без защита са достатъчни, за да причинят увреждане и потенциално рак на кожата в бъдеще”, казва д-р Джесика Дитерт, доктор по медицина и сертифициран дерматолог.

Има едно много остаряло виждане, че от слънцезащита имаме нужда само на плажа или ако се разхождаме в планината на жарко слънце. Проучване от 2010 г. доказа, че ракът на кожата се появява по-често от лявата страна при мъжете. Както се сещате, това е страната, изложена на повече слънце по време на шофиране.

Проучване от 2016 г. сочи, че предните стъкла блокират около 96 процента от UVA лъчите. Някои странични прозорци обаче може да блокират само 44 процента. Доколко стъклата във вашия дом или офис блокират вредните влияния на лъчите, може да прецените и сами. Да не говорим, че светлината се отразява в различните повърхности в помещенията и оттам попада лесно върху откритите части на тялото ни.

Затова слънцезащитата трябва да присъства в рутината на всекиго, независимо дали прекарва времето си вътре, или вън.

Дори когато е облачно, до 80 процента от ултравиолетовата радиация на слънцето достига до земята. Ако не носите защита в облачен ден, това може да доведе до увреждане на кожата.

Дитерт казва, че ракът, причинен от излагане на слънце, може да бъде агресивен и фатален, ако не се лекува. А превенцията е най-доброто лекарство.

Препоръчва се ежедневно нанасяне на слънцезащитен крем върху лицето, шията, гърдите, ушите и ръцете, за да се предотвратят дълготрайни увреждания от слънцето.

Как да избираме слънцезащитен крем

Има два основни вида слънцезащитни продукти: химически, които филтрират UV светлината, и физически (на минерална основа), които блокират UV светлината.

Какво съдържа химическият слънцезащитен крем?

Химическите слънцезащитни продукти са направени от съединения, съдържащи въглерод. Те работят като гъби, които абсорбират UV лъчите, така че те да не могат да повредят кожата ви.

Най-често срещаните химически слънцезащитни продукти имат следните съставки:

  •  Оксибензон
  •  Октиноксат
  •  Октисалат
  •  Авобензон
  •  Октокрилен

Химическите слънцезащитни продукти са популярни, защото попиват в кожата и не оставят следи. Това улеснява използването на слънцезащитен крем всеки ден и смесването му с грим и други продукти за грижа за кожата.

Някои хора обаче не са склонни да използват химически слънцезащитни продукти. Това е така, защото проучванията показват, че тези химикали могат да преминат в кръвния поток, казва Мария Робинсън, доктор по медицина, сертифициран дерматолог и дерматопатолог.

Администрация по храните и лекарствата на САЩ прави изследвания, за да потвърди безопасността на 12 обичайни слънцезащитни съставки - включително тези, изброени по-горе. В момента само минералните слънцезащитни продукти са общопризнати като безопасни и напълно ефективни. Но това може да се промени, когато учените натрупат повече данни от своите изследвания.

Съществуват и някои опасения относно въздействието върху околната среда на химическите слънцезащитни продукти.

“Оксибензонът и октиноксатът са двата блокера, които са свързани с увреждането на кораловия риф”, казва д-р Робинсън. Тя отбелязва, че “те може също да имат леки хормонални въздействия в тялото, така че е по-добре да се търсят слънцезащитни продукти без тези съставки.”

Октокрилен – опасен ли е?

Ще срещнете върху много слънцезащитни продукти надписа “Без октокрилен”. Хубаво е да му обръщате внимание и да се съобразявате с неговата липса. Октокриленът е свързан с водна токсичност, с потенциал да навреди на здравето на коралите. Често е замърсен с бензофенон, който е канцероген. Според едно проучване нивата на бензофеноните могат да се повишат в продуктите с течение на времето.

Европейската комисия наскоро заключи, че има някои доказателства за потенциала на октокрилена да разрушава хормоните, но концентрации до 10 процента на настояща употреба се считат за безопасни.

Какво съдържа минералният слънцезащитен крем?

Минералните слънцезащитни кремове действат като щит за защита на тялото ви от ултравиолетовите лъчи. Те не попиват в кожата ви, а остават върху нея. И или абсорбират ултравиолетовата светлина, или я отразяват, за да предпазят лъчите от достигане до кожата.

Минералните слънцезащитни продукти са популярни, защото не съдържат химикалите, които се намират в химическите им посестрими. Те също са по-добри за хора с чувствителна кожа, екзема и кожа, склонна към акне. Това е така, защото е по-малко вероятно да раздразнят кожата или да причинят алергична реакция.

Те са най-добрият избор по отношение на превенцията, но имат един проблем, заради който много хора предпочитат другата алтернатива. Слънцезащитата на минерална основа оставя бял пласт върху кожата, който доста трудно попива. Ако обаче сте на плажа и особено ако имате светла кожа и/или роднина, който е страдал от рак на кожата, задължително ползвайте такава слънцезащита. Най-разпространените минерални слънцезащитни продукти съдържат:

  •  Цинков оксид
  •  Титанов оксид

Има опасения, че титановият оксид може да се абсорбира в кръвта и да увеличи риска от рак. Но повечето експерти смятат, че той не представлява заплаха за здравето под формата на слънцезащитен крем или лосион.

Кои да изберете все пак?

Както минералните, така и химическите слънцезащитни продукти помагат за защита на кожата от слънчеви изгаряния и ултравиолетови лъчи. Това означава, че и двете предлагат защита срещу рак на кожата.

Но когато избирате между минерални и химически слънцезащитни продукти, е добре да имате предвид следния фактор:

Безопасност

Две съставки - парааминобензоена киселина (PABA) и троламин салицилат - обикновено се считат за опасни.

Те не са често срещани в слънцезащитните продукти, но вие задължително проверявайте съдържанието на етикета, за да ги избегнете. Ако искате да бъдете напълно сигурни, придържайте се към слънцезащитни продукти на базата на цинков оксид.

Чувствителност на кожата

За хората с чувствителна или склонна към акне кожа се препоръчват минерални слънцезащитни продукти.

Ниво на активност

Няма такова нещо като „водоустойчив“ слънцезащитен крем. Трябва да нанасяте слънцезащитата отново и отново на всеки 2 часа, ако сте били във водата. Но като цяло химическите слънцезащитни продукти са по-устойчиви на вода и пот от минералните.

Възраст

Слънцезащитният крем не се препоръчва за бебета под 6 месеца. Американската академия по педиатрия препоръчва минерални слънцезащитни продукти за по-големи бебета и деца. Също така е добре да пръскате крема върху ръцете си и след това да го нанасяте върху кожата на детето си. Така то няма да вдишва спрея.

Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем върху изложените на слънце зони е от съществено значение и за вашето здраве.
Ежедневното нанасяне на слънцезащитен крем върху изложените на слънце зони е от съществено значение и за вашето здраве.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене