Кейт спира химиотерапията, но продължава по пътя на рака - страшен и непредсказуем

С близо 3-минутно видео, в което е със семейството си, принцесата на Уелс обяви, че е приключила с химиотерапията. КАДЪР: ЮТЮБ

По необичаен за кралския протокол начин съпругата на британския престолонаследник принц Уилям - Кейт, съобщи, че е приключила с химиотерапията - важен етап от лечението си от рак. Принцесата на Уелс разпространи видео в социалните мрежи с много лични кадри от лятната ваканция на семейството си, на чийто фон тя говори за трудностите, през които преминава след тежката диагноза.

“Пътят на рака е сложен, страшен и непредсказуем за всички, особено за най-близките ви. Със смирение той ви изправя и лице в лице със собствените ви уязвимости по начин, за който никога преди не сте се замисляли, а заедно с това и с нов поглед за всичко. Това време най-вече напомни на Уилям и на мен да се замислим и да бъдем благодарни за простите, но важни неща в живота, които толкова много от нас често приемат за даденост.

Просто да обичаме и да бъдем обичани”,

казва Кейт Мидълтън. Споделя, че курсът на превантивна химиотерапия, на която бе подложена през март, е приключил, но пътят към изцеление и пълно възстановяване ще бъде дълъг и трябва да продължава да се бори всеки ден.

Затова

принцесата няма да се връща напълно към кралските си задължения

Според източници от двореца ще поеме “шепа ангажименти” през следващите месеци по проекти, на които е особено отдадена като детското възпитание и психичното здраве. Това ще се случва след консултация с лекуващите я лекари.

Здравето ми ще бъде приоритет, казва Кейт в 3-минутното видео, което предизвика вълна от възхищения и коментари, че 42-годишната Кейт задава напълно различен тон по отношение на говоренето за здравословното състояние на кралските особи. Ако в далечното минало техните болести са били крити, за да не се смята монархията за уязвима, а в по-нови времена лаконично съобщавани с комюнике заради обществен натиск, то сега за битката с тях се говори открито. И не само това, но и се

показват интимни моменти на обич и подкрепа между Кейт и Уилям и техните три деца,

докато преминават през това тежко предизвикателство.

Според кралските кореспонденти на Острова подобно нещо се прави за първи път в монархическите среди по света. То следва по-скоро тенденциите в общуването на знаменитостите и обществените личности с публиката, отколкото на кралските особи. Даже журналист на Би Би Си сравни Кейт с певицата Бионсе, която директно комуникира с почитателите си в социалните мрежи и не е дала нито едно интервю през последните 10 години.

Подобен подход позволява по-голям контрол върху посланията. Разчита се не само на автентично говорене, но и на емоционална музика, елегатно подбрани и редактирани кадри, които водят историята към бъдещето, а не към задаването на въпроси относно нейното лечение и здравословно състояние сега, отбелязват английските медии.

Кейт беше подложена на невероятен натиск да разкрие от какво точно боледува, след като твърде дълго не изпълняваше задълженията си. През януари тя претърпя коремна операция, за която бе съобщено, че не е свързана с онкологично заболяване. В края на март обаче, в друго емоционално видео, тя обяви, че ѝ е открит рак и трябва да се подложи на превантивна химиотерапия. Разтърсващата новина за нея следваше тази, че и крал Чарлз III се оттегля от кралски ангажименти, за да се лекува от онкологично заболяване.

Точните диагнози и на двамата до днес не са разкрити,

въпреки че 75-годишният крал вече се върна към натоварен работен ритъм, докато снаха му, изглежда, все още няма зелена светлина от лекуващите я лекари да го направи.

Така че сегашното ѝ видео се възприема като добре планиран подход за пускане на нова информация какво се случва с нея. То е режисирано от британския видеооператор Уил Уор, който и друг път е работил за Кейт и Уилям. Снимките са правени в провинциалното имение на двойката в Норфолк миналия месец, където те прекараха лятната ваканция с трите си деца. Ако се съди по различните дрехи, с които петимата се появяват във видеото, заснемането му е продължило повече от ден. В един момент в него се виждат и родителите на Кейт, които играят карти с тях.

Повечето от кадрите са в успокояваща селска среда, което прави видеото по-близко до филмовите стилове, отколкото до новинарските съобщения. И това се смята за търсен ефект, тъй като вероятно видеото ще бъде гледано от много семейства, преживяващи сътресения заради тежка диагноза на любим човек. Самата Кейт казва в края му: “За всички онези, които продължават собственото си пътуване с рака – оставам с вас, рамо до рамо, ръка за ръка. От тъмното може да излезе светлина, така че нека тя да блести ярко”.


Меган и Хари 
отново си навлякоха гняв с реклама на филм за поло

Принц Хари и съпругата му Меган отново бяха критикувани за неподходящо поведение спрямо британското кралско семейство, което напуснаха. Двамата се появиха в реклама за новия си документален филм за поло по "Нетфликс" часове след трогателното видео на Кейт Мидълтън за борбата си с рак.

Макар да няма доказателства, че това е нарочно направено, емигриралите в САЩ Хари и Меган бяха остро обсъждани във Великобритания.

"Изглежда много вулгарно и опортюнистично да пуснат своята реклама за играта поло след такова завладяващо и интимно съобщение от принцесата на Уелс", коментира кралският кореспондент Кинси Скофийлд. Според нея високоплатените им пиари е трябвало да спрат техния клип, дори и пускането му да е било отдавна планирано, защото заради подобни съвпадения в миналото Меган и Хари са обвинявани, че се опитват да отклонят интереса от Уилям и Кейт.

А в случая това е още по-жалко, тъй като става дума за изключително красиво и носещо послания видео, което принцът и принцесата на Уелс са създали около нейното заболяване, което развълнува толкова много хора по света.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Ако се чувствате самотни във връзката
Защо на някои хора им е трудно да кажат „Обичам те“?
Какво е възмущавало Лили Иванова и Бадема в СССР?
Мъжете с какви черти на лицето изневеряват?
Мария Бакалова и френският актьор Гийом Кане са в журито на “Синелибри”

Напишете дума/думи за търсене