Пресечете хремата със сол

Промиването на носа със солена вода е много добър начин за премахване на секрета и за освобождаване на дишането

В сезона на гриповете, настинките и острите респираторни заболявания е добре да имате пред вид и някои алтернативни метода за лечение. Предлагаме ви ефективни рецепти на базата на сол, които бързо ще облекчат нежеланите симптоми. Особено ефективни са тези за лечение на хрема, която е едно доста досадно и бавно отшумяващо следствие от почти всяко респираторно заболяване.

Използване на солта при заболявания на дихателните органи

– За укрепване на здравето на деца, склонни към чести простуди: вода – 500 мл, спирт или водка – 3 суп. лъжици, морска сол – 1 ч. лъжичка с връх, йод – 3 – 5 капки. Всичко се смесва. Веднъж дневно, сутрин, детето се обтрива с кърпа, напоена в този разтвор. Вечерта задължително се измива във вана или под душа.

Промиване на носната кухина със солни разтвори

Промиването на носа със солена вода е много добър начин за премахване на секрета и за освобождаване на дишането. Има много варианти за промиване на носа. Нека разгледаме един от най-лесните. Солената вода се взема с шепа, от нея бавно се смърка и се излива обратно през носа или устата. С профилактична цел е полезно носът да се промива всеки ден сутрин и вечер. За еднократна промивка са достатъчни 100 – 150 мл вода с 1/4 ч. лъжичка сол.

Кога промивката е абсолютно противопоказана? В никакъв случай водната процедура с промиване на носа не бива да се прилага, ако имате: оток, който е невъзможно да се отстрани; перфорация на тъпанчето; туморни образувания в носната кухина от доброкачествено или злокачествено естество, склонност към кървене от носа; отит или възможност той да се развие; силно изкривяване на носната преграда или други пречки за проникването на разтвора; алергия към някоя от съставките на разтвора.

Грип

– При лечението на бременна, заболяла от грип, е желателно консумацията на сол да се ограничи.

– При лечението на грип и на почти всички заболявания на дихателните органи изключително полезно е да се консумира зелева чорба.

– При грипозна хрема е полезно да се ползват солните разтвори за промиване на носа, продавани в аптеките – квикс и салин.

– Ако грипът е започнал, обелете една малка глава лук, настържете я на ренде, смесете я 1:1 със сол и я прехвърлете върху бинт. Поставете компреса за 10 минути върху ноздрите отвън. Повтаряйте процедурата три дни. Предварително смазвайте ноздрите отвън с растително масло.

– При първите симптоми на грип спрете да консумирате каквато и да било храна и си направете следния лечебен разтвор. На 1,5 л преварена вода прибавете 1 суп. лъжица едра сол, сока от един лимон и 1 г аскорбинова киселина (от аптеките). Изпийте го в продължение на час и половина, като вземете лекарството вечерта. На другата сутрин ще се събудите здрави. След като температурата ви се нормализира и се почувствате по-добре, може да започнете да правите нагревки – топли (до 50°С) на краката и ръцете солни вани със синап, солен вълнен пуловер на голо, за да се стимулират рефлекторните зони на гърба, гърдите и китките.

При първите симптоми на грип разтворете сол и сока от един лимон в преварена вода
При първите симптоми на грип разтворете сол и сока от един лимон в преварена вода

– 50 г слънчогледово масло – за сангвиниците и холериците, или сусамено (зехтин) – за меланхолиците и флегматиците, се вари 40 минути на водна баня, след това се прибавят 2 суп. лъжици ситно нарязан лук, 3 счукани скилидки чесън и 1 ч. лъжичка морска сол, смляна на прах. Сместа се оставя да се запари два часа, като от време на време се разклаща, а накрая се филтрира. С тази смес се намазва лигавицата на носа (ако от него тече секрет) или затоплена се ближе от чаена лъжичка, ако проблемите са в гърлото.

– Ако ви безпокоят грип, хрема, синузит, фронтит, придружавани от главоболие, преди лягане си направете превръзка със сол околовръст челото и тила.

На другата сутрин хремата и безпокойството от главоболието ще са минали. Такава превръзка е добре да се поставя при високо кръвно, воднянка или тумори. В случая соленият разтвор трябва да бъде не повече от 8%. Ако при грип инфекцията е слязла в гърлото и бронхите, трябва да си направите превръзка на шията с 3 – 4 пласта мек тънък плат, а на гърба – 2 пласта влажен и 2 пласта сух плат за през цялата нощ. Успоредно с това устната кухина и носът се препоръчва да се промиват няколко пъти дневно със солен разтвор, но с по-малка концентрация: 1 чаена лъжичка сол на 250 мл вода. При склероза на съдовете в главния мозък е строго противопоказано да се прави превръзка.

– При хрема и грип вземете в шепата си прясно изцеден лимонов сок, смъркайте и го издухвайте няколко пъти. След няколко минути разтворете в 100 мл топла вода 1/3 ч. лъжичка готварска сол, потопете в разтвора памучен тампон и го поставете в ноздрите, като ги редувате – солта премахва отока на носната лигавица.

– При заболяване от грип се извършват редовни хигиенни процедури за носа – два пъти дневно се правят промивки със слабо солена вода. Процедурата помага за премахването на микробите, които проникват в носната кухина заедно с въздуха.

– В кофа гореща вода разтворете 350 г сол, добавете 180 г сух синап и потопете краката, докато почувствате парене и ходилата и прасците ви се зачервят.

– Почистете глава чесън и разрежете всяка скилидка на половинки по дължината. 350 г от тези скилидки залейте с 1 л саламура от кисели краставички и оставете да престои 2 седмици в плътно затворен съд. За пряка употреба част от краставично-чесновата саламура се отлива в малко шише, за да не изветрява лековитият разтвор. Доза: за деца – по 0,5 – 1 суп. лъжица 3 пъти дневно след хранене, а самият чесън се използва като добавка към сирене, извара, хляб с масло. Доза за възрастни – ? чаша. За съвсем малки деца се разрежда с вода 1:5.

– 0,5 кг семена от овес се варят 1 час на тих огън в 2 л слабо солена вода, след което се прецеждат. На ден се изпиват поне 2 чаши от топлата отвара. Освен това през деня се пие 0,4 л слабо солено кисело мляко, а на всеки 100 г от него се прибавят по 3 – 4 скилидки чесън.

– Налейте в тенджера бутилка водка и прибавете толкова йодирана сол, колкото да не може повече да се разтваря във водката. Нагрейте сместа и натопете в нея дебел вълнен пуловер, който трябва да облечете на голо. Отгоре облечете още един, а върху него и яке. Алкохолът лесно прониква в тялото и след половин час вече ще издишате алкохолни пари от белите дробове. Водката ще е проникнала и в кръвта и затова ще почувствате леко опиянение. Рядка комбинация на приятното с полезното! След 5 часа свалете всички дрехи, вземете вана и поспете. Температурата ви ще се нормализира и ще се почувствате напълно здрави. Алкохолът ще е изпълнил ролята на каручка, ще е доставил солта в кръвното русло и органите, а тя ще е свършила лековитата си работа. След процедурата е полезно да си направите очистителна клизма. За целта трябва да използвате леко подсолена вода, до концентрацията на морска вода. Тя не прониква в организма, а напротив, изтегля от него (в случая – от червата) всичката слуз. Ако ползвате за лечение и профилактика на който и да е грип това средство, ще останете изненадани от резултата..

– През първите три-пет дни от лечението на грипа правете всеки ден клизма с топла, слабо солена вода. Може да свалите температурата, като правите студени солени компреси, които трябва да поставяте по няколко пъти на ден. За целта едно голямо квадратно парче плат се намокря в студена 10% солена вода, увиват се тялото и краката на болния и отгоре той се завива с одеяло. Този компрес се препоръчва да се държи около час, а след като се свали, тялото се избърсва с гъба с топла вода.

Хрема

– Аквамарис (готов препарат) са капки, които успешно помагат в борбата с простудата и хремата. Те са много подходящи за профилактика и може да се прилагат при деца на всякаква възраст. Капките аквамарис възстановяват лигавицата на носа и повишават местния имунитет, а освен това улесняват борбата на организма с вирусите. Капките аквамарис се произвеждат с вода от Адриатическо море. Някои родители смятат, че капките са прекомерно скъпи, и предпочитат просто да промиват носа на детето си със солен или купен от аптеката физиологичен разтвор. Можем да си го направим сами. За целта 1 ч. лъжичка сол се разтваря в 1 литър топла преварена вода.

– При заболявания на горните дихателни пътища за по-лесно отхрачване на натрупания секрет се препоръчва на гладно да се изпива чаша топла вода с 1/2 ч. лъжичка сода за хляб и щипка сол.

– При хрема разтворете в 1/2 чаша топла вода 1/2 ч. лъжичка морска или готварска сол, напоете с разтвора 2 тампона и ги поставете в двете ноздри. Солта намалява набъбването на носната лигавица.

– При хрема е добре човек да се затопли в баня или вана, да натрие кръста си с настъргана ряпа, смесена със същото количество настърган хрян, малко мед и готварска сол.

– При простудна хрема много помага краката да се потопят до коленете в топла солена вода. След това се изпиват 2 чаши чай с мента и сладко от малини, ляга се в леглото с топла, желателно вълнена шапка или вълнен шал на главата.

– При алергичен ринит се препоръчва носът да се промива с морска вода, която в домашни условия може да се замени със следната смес: в чаша топла преварена вода добавете 1 ч. лъжичка сол и 5 – 7 капки йод. Всичко се разбърква добре. Разтворът се влива през носа, а се излива през устата. Промиването на носоглътката е ефикасно и при простуда.

– Почистване на носната кухина и придатъчните носни пазви: с разтвор на готварска сол (2 ч. лъжички на чаша топла вода), разтвор на морска сол (2 ч. лъжички на чаша топла вода), разтвор на сода за хляб (1 ч. лъжичка на чаша топла вода), всякаква минерална вода (най-добре – солена), и дори просто топла преварена вода от водопровода. Препоръчва се промивките да се правят 2 пъти на ден.

– След промиването на носните канали трябва да се направи съгреваеща процедура. Шепа сол се нагрява в тиган до около 60°С, прибавя се половин глава нарязан или пресован чесън. Сместа се прехвърля в платнена торбичка и веднага се поставя върху местата на носните пазви. Торбичката със сол се държи, докато изстине. След нагряването кожата трябва да се намаже с мазен крем. Процедурата се прави веднъж дневно, най-добре преди лягане.

– За лечение на хрема платнената торбичка с гореща сол може да се постави върху чупката на носа между веждите.

– Носът може да се промива със солен разтвор. Ако комбинираме соления разтвор с отвара от лайка, това ще има добър противовъзпалителен и антисептичен ефект. Същият вариант на промиване помага и при синузит.

– При хронична хрема ще ви помогне суха вана за краката със сол. За да я приготвите, разбъркайте нагрята в тигана сол с ленено семе и я прехвърлете в леген. Обуйте чорапи от естествена материя и потопете краката в легена. Процедурата се провежда, докато солта изстине. Само внимавайте: при висока телесна температура всички съгреваещи процедури са противопоказани и може да са опасни.

– При силна хрема и запушен нос се препоръчва с пипета да капете в носа си вода с морска сол.

– За промиване на носа при хрема е полезно да ползвате следната смес: разтворете в чаша вода 0,5 ч. лъжичка морска сол, 0,5 ч. лъжичка сода и 1 – 2 капки йод. Носът ви ще се отпуши, хремата ще спре и вие ще можете да дишате свободно.

Из „Чудодейната сила на солта”

Книгата може да купите тук!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене